Együtt-sajtótájékoztató: levél Áder Jánosnak az idei, Desedán rendezendő pontyfogó világbajnokság sikeres lebonyolítása érdekében

A gyenge láncszem a 67-es út

Sajtótájékoztatót tartott tegnap az Európa téren az Együtt-Korszakváltók Pártja Országos Politikai Tanácsának (a párt választmányának) elnöke, Szigetvári Viktor és Pintér Lóránd, a párt kaposvári választókerületi elnöke. A téma a szeptemberben a Desedán megrendezendő pontyfogó világbajnokságra való felkészülés volt: a politikusok szerint úgy tűnik, hogy a folyamat jó néhány tekintetben nem felel meg az esemény jelentőségének, különösen, ami Kaposvár városának hozzáállását, a kommunikációt és a támogatást illeti. A 67-s út pedig egyenesen méltatlan állapotban van.

Erről már korábban írtunk, és úgy tűnik, a helyzet nem sokat változott.

Pintér Lóránd elmondta: rendkívüli jelentőséggel bír – különösen marketingérték szempontjából – e nemzetközileg is fontos esemény egy sokmilliós közösség, a horgászatért rajongók egyre szélesedő tábora számára. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy világbajnokságról van szó: megrendezése – bármilyen szakágat, szakterületet érintsen is – a rendező országra is ráirányítja a figyelmet.

Kifejezetten Kaposvár város számára az esemény új távlatokat nyithat a horgászturizmus területén: a kaposvári Deseda tó minden összevetésben rendkívüli adottságokkal rendelkezik. Ezt ma már egyre többen elismerik határainkon kívül is: Ukrajna horgászszövetsége pl. itt rendezi majd saját országos bajnokságuk döntőjét, de pl. a jelenlegi világbajnok francia csapat is egész évre vett bérletet a tóra, miután közelebbről megismerkedtek vele.

A legutóbbi világbajnokságon 26 ország vett részt, a hírek szerint ezt meghaladja a jelentkezők száma, és biztosra vehető, hogy 6-7 nemzetközi forgatócsoport, ill. szakmédium munkatársai is jelen lesznek a rajongók, érdeklődők, családtagok mellett.

 

Együtt-sajtótájékoztató az Európa téren: Szigetvári Viktor, Pintér Lóránd és Kerepesi Tibor

 

Kaposvár városa – hangsúlyozta Pintér Lóránd – a világbajnoki forduló megrendezésének odaítélése, 2015 óta alig vagy szinte semmit nem tett a rendezés odaítélésében rejlő eszmei érték kiaknázására, illetve úgy tudjuk, nagyon döcögősen halad a város és a szervezők közötti kommunikáció, holott a rendezés sorsát a kormány: a fejlesztési, az agrár- és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is kiemelt figyelemmel kíséri a jelentős központi támogatások mellett.

A leginkább neuralgikus pont a közlekedés: amellett, hogy várhatóan a résztvevők többsége repülőgéppel érkezik, melyeket megfelelő reptér híján nem tudunk fogadni, az egyetlen szóba jöhető közúti kapcsolat, a 67-es út burkolata helyenként katasztrofális állapotban van.

Ezért fordultak hivatalosan a köztársasági elnökhöz, ugyanakkor sporttársi érdeklődésére is apellálva – közismert, hogy Áder János rajong a horgászatért – hogy vesse latba befolyását annak érdekében, hogy a teljes átépítés ígérete miatt hosszú ideje, hét éve elhanyagolt útszakasz legkritikusabb szakaszai egy új felső kopóréteget kaphassanak. Talán már ténynek tekinthető, hogy az út átépítése 2010 után idén végre folytatódhat, de az teljesen biztos, hogy a világbajnokság idejére egyetlen szakasz sem fog elkészülni.

Szigetvári Viktor hangsúlyozta: az Együtt, mint politikai párt fontosnak tartja, hogy az ilyen típusú, látszólag szűkebb kört érintő, de a helyi közösség számára fontos kérdéseket, problémákat is képviselje a megfelelő fórumokon. A 67-es út állapota nagyon régóta húzódik, utoljára még a szocialista-szabaddemokrata kormány volt az, amely döntött két szakaszról, és meg is valósította azokat.

Ennek több, mit hét éve, azóta csupán mellébeszélés, ígérgetés folyik, ugyanakkor látható az is, hogy Kaposvárnak nagy szüksége lenne egy ilyen világesemény sikeres megrendezésére. A levelet, mint a párt hivatalos álláspontját továbbítják a köztársasági elnöki hivatalnak, és a parlamenti képviselet útján kérdés tesznek fel a lehetséges megoldás érdekében a nemzeti fejlesztési miniszternek.

H. I.

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!