Szigetvári Viktor: fordítsák az olimpiára szánt összegeket az egészségügyre és az oktatásra!

Együtt-sajtótájékoztató: lesz sípszó március 15-én

Sajtótájékoztatót tartott ma délelőtt a Pártok Házában az Együtt-Korszakváltók Pártja országos politikai tanácsának elnöke, Szigetvári Viktor és a párt kaposvári választókerületi elnöke, Pintér Lóránd. Téma: az olimpiai népszavazási kezdeményezés, ill. annak utóélete és fejleményei. A következő években az olimpiára szánt, most felszabadult állami források legjobban a súlyosan alulfinanszírozott közoktatásban és az egészségügyben hasznosulnának: pedagógusbérekben, a háziorvosok támogatásában vagy a várólisták csökkentésében. Március 15-én lesz füttykoncert, a Momentumnak viszont nem üzengetnek.

Pintér Lóránd bevezetőjében elhangzott, hogy a budapesti népszavazási kezdeményezéshez számos ponton hasonlított a tavaly nyáron lezajlott kaposvári, gumifeldolgozó elleni aláírásgyűjtés: pl. abban, hogy senki nem számított arra, hogy ilyen kiugróan magas támogatottságot érnek el a kezdeményezők. Ez Budapest, ill. a Momentum esetében 266 ezer aláírás volt, Kaposváron pedig közel 20 ezer.

Ebből az következik – fogalmazott Pintér Lóránd – hogy a véleményformálók valószínűleg jelentősen alábecsülik a társadalmi elégedetlenség mértékét.

Szigetvári Viktor hangsúlyozta, hogy az Együtt mindkét aláírásgyűjtésben jelentős szerepet vállalt: Kaposváron az aláírások több, mint egyharmadát a párt aktivistái szedték össze, Budapesten is tízezernél több aláírással járultak hozzá a Momentum kezdeményezésének sikeréhez. Az Együtt kezdettől ellenezte a budapesti olimpia gondolatát – fogalmazott Szigetvári Viktor – nem a sport-, vagy a magyar sikerek ellen vagyunk, viszont az ország egyszerűen szegény ahhoz, hogy száz-, sőt ezermilliárdokat sportlétesítmények fejlesztésébe fektessen.

Az országot járva mindenhol azt képviseljük: az Orbán-kormány meghátrált, nem mert vállalni egy népszavazással járó esetleges kudarcot. Ha viszont, ahogy a kormány ezt hangoztatja, az olimpiára fordítandó pénz megvan a költségvetésben, akkor ezeket az összegeket 2018-tól kezdve fel lehet használni más, társadalmilag hasznosabb célokra.

Szigetvári Viktor (kép: Twitter)

A közoktatásban csak érdemi béremelésekkel lehet elejét venni a pedagógus-elvándorlásnak, ill. annak, hogy néhány év múlva ne legyen súlyos munkaerőhiány az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben. Ma megint az a helyzet, hogy egy multinacionális élelmiszerláncnál dolgozó pénztáros esetleg többet keres, mint egy pedagógus, s ez hosszú távon nem tartható. Természetesen nem az előbbiektől sajnáljuk, őket is meg kell tisztességesen fizetni, de a pedagógusok társadalmi felelősségének meg kell mutatkoznia a béreikben.

Az egészségügyben is számos ponton szükség van újabb források bevonására, melyből csak kettőt emelnék ki: Somogy megyében is égető probléma a betöltetlen háziorvosi praxisok kérdése. A praxispénzt jelentősen meg kell emelni, és álláspontunk szerint létre kell hozni egy praxisalapot, hogy a fiatal orvosoknak, akiknek nincs 6-8 millió forintjuk egy praxis megvásárlására, segíthessenek ebben, pl. egy 10 éves kedvezményes hitellel.

A másik fontos terület a diagnosztikai vizsgálatok várólistáinak csökkentése – hangsúlyozta Szigetvári Viktor. Ma többek közt azért magas a rákhalálozás aránya Magyarországon, mert 5-8 hónapos várólisták vannak egyes diagnosztikai vizsgálatok esetében. Ha a kormány valóban százmilliárdos nagyságrendű forrást szánt volna már 2018-ban az olimpiára, itt az alkalom, hogy ezeken az arányokon érdemben javítsunk.

Szigetvári Viktor kitért még az Együtt tervezett március 15-i fellépésére is: álláspontjuk szerint a rendőrség jogellenesen tiltotta be a demonstráció előkészületeit, miután nem engedélyezte azoknak a kitelepülő pultoknak a felállítását, ahol a sípokat osztották volna a tüntetőknek. Hangsúlyozta: nem a megemlékezést, a nemzeti ünnepet kívánják megzavarni, csupán Orbán Viktor beszédét, miután a miniszterelnök többek közt a magyarság etnikai homogenitásáról nemrég elhangzott gondolataival is méltatlanná vált arra, hogy 1848 eszmeiségét képviselje.

A Együtt bírósági jogorvoslattal él a rendőrség határozatával szemben. A nemzetet megosztó, abból etnikai csoportokat, ellenzékieket, másként gondolkodókat kirekesztő miniszterelnök ellen fellépni állampolgári jog.

Egy, a Momentumra vonatkozó kérdésre válaszolva Szigetvári Viktor elmondta: örül annak, hogy a magyar ellenzéki megújulás folyamatában ez a mozgalom létrejött. Egy sor kérdésben hasonló elveket vallanak, és, miután az Együtt politikusainak döntő része sem politizált korábban, vagy tisztességes, jó politikát képviselt, nem konkurenciaként tekintenek a Momentumra, hanem olyan pártként, amely az Együttel, az LMP-vel, a Párbeszéddel közösen részt vesz a magyar politikai kultúra megújításában – fogalmazott Szigetvári Viktor.

Egy viszont biztos: az egyéni választókerületekben arra kell törekedni, hogy ezek az erők ne oltsák ki egymást. Mi hiszünk abban, hogy el lehet azt érni, hogy minden választókerületben a Fidesszel és a Jobbikkal szemben egy-egy ellenzéki jelölt legyen – hangzott el az Együtt kaposvári sajtótájékoztatóján.

H. I.

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!