Együtt: sikeres aláírásgyűjtés a donner-cseri rendőrőrsért

1723-an támogatták a kezdeményezést

Sajtótájékoztatón ismertette Pintér Lóránd választókerületi elnök és Kerepesi Tibor, az aláírásgyűjtés koordinátora annak az akciónak az eredményeit és tapasztalatait, melyet az Együtt kaposvári szervezete és a PSZP indított a donner-cseri rendőrőrs létesítése ügyében. Minden várakozásukat felülmúlta az a biztatás és támogatás, amely fellépésüket övezte – mondta Pintér Lóránd. Összesen 1723-an írták alá az íveket, melyek egy három pontból álló javaslatot tartalmaztak, első helyen egy, a Zrínyi utca elején létesítendő állandó rendőrőrsről és két szolgálati lakásról, valamint a közterület-felügyelet megerősítéséről és a környék teljes rehabilitációjáról. Ez ügyben a kezdeményezők és az aláírók elsősorban a kaposvári önkormányzattól és a polgármesteri hivataltól várnak tetteket és eredményeket. Az aláírásokat ma adták át a városházán.

Kiemelkedő mértékű támogatottságot jelent a több mint ezerhétszáz aláírás – fogalmazott Pintér Lóránd – hisz ezzel akár öt polgármester-jelöltet, 24 egyéni önkormányzati, vagy három parlamenti képviselőjelöltet lehetne indítani. Az aláírásgyűjtés elindítását megelőzően számos hír, üzenet, személyes vélemény ért el hozzánk a donneri és cseri közbiztonsági helyzet romlásáról. A gyűjtés megkezdésekor azonnal érzékelhető volt a felfokozott érdeklődés, sokan a „donner-cseri rendőrőrs” szófordulat elolvasását követően további kérdés nélkül írták alá az íveket.

A Donner és a Cser városrészek közállapotainak romlása a 90-es évek eleje óta folyamatos. Ez nemcsak a közbiztonság, az ott élők szubjektív biztonságérzetének elvesztését, az életminőség romlását hozta magával, hanem a közvetlenül a belváros mellett fekvő épített környezet lepusztulását, és a helyi ingatlanpiac beszakadását.

Drámai élethelyzetekről és eseményekről számoltak be, s az is világossá vált, hogy sok, a környék életét megkeserítő esemény rejtve marad: a környéken lakók már fényes nappal is, de különösen sötétedés után félnek átmenni a donneri központnál, a Jókai liget már évtizede a város legveszélyesebb helye, s így a fürdő felé vezető úton sem jobb a helyzet. Még a Kaposfest vendégei közül is aláírták néhányan az íveket, s egyikük megkérdezte:

„Ide akarnak négycsillagos szállodát építeni?”

Sokszor elviselhetetlen állapotokra panaszkodtak az aláírók: délután-este nem ritkák az illegális gyorsulási versenyek, „driftelés” borzolja az idegeket, de gyakoriak az utcai botrányos jelenetek, hangoskodás, a közterület provokatív elfoglalása. Elgondolkodtató, hogy sok, magát romának mondó helyi lakos is aláírt, mondván, hogy számukra is elviselhetetlen a helyzet.

tegna_ma _holnap_2006_12

Sétány a Kapos mellett – álmainkban

Úgy értékeljük – folytatta Pintér Lóránd – hogy az aláírásgyűjtés rendkívüli sikere a környéken élők segélykiáltásaként értelmezhető. Számos aláíró felemlítette, hogy a közbiztonság javítása érdekében hányszor próbálták az önkormányzat segítségét kérni, ez azonban szinte soha nem járt eredménnyel. Bár a kamerarendszert is fontosnak gondolják, úgy vélik, ez csak a helyben dolgozó, a helyi viszonyokat ismerő rendőrök munkájával együtt válhatna ténylegesen hatékonnyá.

A legfontosabb, kiemelt kérés, hogy az önkormányzat pénzügyi feladatvállalásával, a Kaposvári Rendőrkapitányság szakmai együttműködésével az önkormányzat vásárolja meg a Kaposvár, Zrínyi u. 1. szám alatt található ingatlanegyüttest, ahol így nemcsak rendőrségi iroda alakítható ki, hanem két önálló rendőrlakás is, vagy a használaton kívüli, értékesítésre szánt, de az önkormányzat tulajdonát képező volt Zrínyi utcai könyvtár épületében létesítsenek rendőrőrsöt.

Persze fontos volna az elsődleges cél mellett a közterület-felügyelet intenzív jelenléte is, különösen az önkormányzat által hozott 7/2013. (III. 4.) számú, „A közösségi együttélés alapvető szabályairól” szóló rendelet betartatása szempontjából. Szintén önkormányzati feladat lenne egy rehabilitációs terv kidolgozása a teljes területre, hogy megakadályozható legyen főleg a Kapos folyóhoz közel eső, valójában értékes, belváros-közeli területek további gettósodása, egyúttal szükséges lenne felülvizsgálni az itteni önkormányzati bérlakások bérbeadásának gyakorlatát is.

Kérdésünkre, hogy mit tervez az Együtt, ha az önkormányzat, ill. a város vezetése – hasonlóan ahhoz a korábbi kezdeményezéshez, melyet párt a Füredi-Nádor-Vörösmarty utcák kereszteződéseinek forgalomirányító lámpákkal való felszerelése érdekében indított – a szerinte illetékes szakhatósághoz, ezúttal a rendőrséghez „teszi át” az indítványt, Pintér Lóránd azt felelte: nem gondolják, hogy Kaposvár Megyei Jogú Város önkormányzata figyelmen kívül hagyhatná 1723 kaposvári választópolgár ily módon kinyilvánított akaratát, mely kifejezetten az önkormányzat feladatvállalásáról szól.

Megjegyzéseink: Korsó. Világos?

Nos, mi sem gondoljuk, hogy Szita Károly lesöpörhetné az asztalról ezerhétszáznál is több polgár véleményét, köztük nyilván azon szépszámúakét is, akik tavaly a Fideszre, konkrétan dr. Szép Tamásra szavaztak, aki a donneri körzet képviselője – nyilván ezzel ismerve el azt a megfeszített, áldozatos, ám annál eredményesebb munkát, amit a körzet felvirá… söröskorsóztatása kapcsán a korábbi négy években láthattunk tőle. Persze kitelik az univerzum legkiválóbb polgármesterétől, hogy rövid, ám elegánsnak nem nevezhető módon átpasszolja a problémát a rendőrséghez, amelynek vezetője, dr. Piros Attila megyei főkapitány nemrég már megadta a választ: nem tud újabb őrsöket személyi állománnyal ellátni, bárhonnan is jöjjön az igény.

korso1

A Donnerben csak egy biztos: a korsó. Hamarosan sör folyik belőle, ha hihetünk az ígéreteknek – habosnak már habos.

Ugyanakkor az aláírók száma valóban tekintélyes (talán soha még nem volt Kaposváron ilyen), ha figyelembe vesszük, hogy a két városrészben összesen 13.535-en élnek, közülük kb. (a szokásos 80%-ot figyelembe véve) 10.828 személy a választókorú. Ennek 16%-a volna az 1723 véleménynyilvánító polgártársunk. A régi (lényegesen igazságosabb) népszavazási törvény szerint az ilyen típusú népszavazás 25%-os részvétel és az ebben megszerzett 50%-os többség esetén érvényes és győztes. Az pedig szám szerint 1353, vagyis jóval kevesebb, mint az Együtt által begyűjtött aláírásszám.

Egyszerűbben fogalmazva: egy régi típusú helyi népszavazást toronymagasan meg lehetett volna nyerni ennyi támogatóval, de egy mostani, a Fidesz által nehezített, 50%-hoz kötött részvétel sem volna reménytelen, hisz az aláírásgyűjtő aktivisták elmondták: még mindig jönnek jelzések, hogy szívesen aláírnának, s csak az idő- és erőforráshiány volt az akadály, jóval több is összegyűlt volna.

Szita Károly persze el fogja mondani – Orbán Viktor minapi villámlátogatására hivatkozva – hogy már csak néhányat kell aludni, és készen lesz a Kaposvári Közlekedési Központ (lánykori nevén az intermodális), mely valójában nem is a közlekedés célját szolgálja, hanem egy valódi, titkos „donneri összekötő”, átjáró egy másik dimenzióba, csak ezt nem szabad hangosan mondani, mert akkor a csúnya EU nem ad rá pénzt. Ez majd jól összeköti a Donnert a belvárossal, erre föl prompt megrohanják a várost a dúsgazdag befektetők, készpénzért felvásárolják a Zrínyi, Nyár, Bartók Béla, Szigetvári, Iszák utcák házikóit, ledózerolják, s szempillantás alatt bevásárlópaloták, szórakoztató központok, szállodák nőnek ki a földből, egy kis helyi „lesz vigasz”. Üvegtetőt tesznek a Kapos fölé, úgy nézhetik a kaposváriak a tovahömpölygő ígéreteket.

Ja, hogy valójában mégsem köti össze, mert a „tekergőhíd” helyett lesz egy ugyanolyan (mely most is inkább elválaszt), s az állomásépületnél építenek egy gyalogos aluljárót a fürdőig, plusz lesz egy vasúti felüljáró a Béla király utcánál, ami már nem is a Donner?

Ha viszont nem akarjuk megvárni, amíg beleér az ujjunk a bilibe, el lehetne kezdeni tevékenykedni. Érdemben. (Az nem egy másik város ám.) Viszont például abból a negyven-hatvan-nyolcvan millióból, amit nettó ostobaságokra el méltóztatott szórni Szita Károly csak ebben az évben, úgymint: 2 millió Rákóczi-közvéleménykutatásra, harminc millió a stadion most visszamondott felújításának terveire, tízmillió kenyérpusztító tanácsadók foglalkoztatására, Echo Tv, Kaposvár Most, Kapos Extra, Magyar Fórum, Búvópatak stafírozására, kínai kályhakészítőkkel és szőnyegkereskedőkkel való odautazásos tárgyalgatásokra, angolórára, huszonnégymilliós játszótéri klotyókra, tizenhétmilliós polgármesteri iroda- és teakonyha felújításra, tizenkétmilliós alpolgármesteri luxusjárgányra 12 hangszóróval, s még sok-sok hasonlóra,

ahelyett, hogy:

  • sürgősen felmérné a környéket településszociológiai módszerekkel, és átírná a Integrált Településfejlesztési Stratégiát, Koncepciót és Programot, valamint Kaposvár Helyi Esélyegyenlőségi Programját (ezek mind létező sajtpapír-kötegek), mert valószínűleg egy kialakuló szegregátumról van szó, amelynek további lecsúszását sürgősen meg kell állítani, s melyre sokkal több pénzt lehetne ilyen módon szerezni,
  • megépítené az elszórt tízmilliók helyett a rendőrőrsöt, és a szuper kamerák mellett, amelyek érdekes módon nem voltak képesek pl. a sétálóutcán garázda módon, botránykeltően végigmotorozó újdonsült Fidesz-frakcióvezető, Kósa Lajos rendszámát leolvasni, megpróbálkozna a hagyományos rendfenntartás módszereivel,
  • megépítene a volt gyógyszertár és fodrászat műemlék épületében egy közösségi házat, mely talán méltó módon és sokoldalúan szolgálhatná az itt lakók érdekeit, esélyegyenlőségüket,
  • eltakaríthatná a Zrínyi utcából a szociális foglalkoztatót, amely tökéletesen alkalmatlan a feladatára, még normális kapubejárója sincs, sokszor botrányos jelenetek zajlanak le az utcán,
  • módosíthatná a szutyok intermodálisának terveit úgy, hogy egy normális közúti-gyalogos aluljáró kösse össze a Donnert a belvárossal a Bartók Béla utca-Petőfi tér közt,
  • költhetne annyit a Jókai ligetre, mint valóban elkötelezett és valóban a város érdekeit néző elődei, lehetne belőle igazi, kicsiknek való játszó-kalandpark személyzettel, nyári színház, s ami volt egykor,
  • s persze szép folyamatosan, lépésről lépésre szanálná azt a Zrínyi utcai romhalmazt, amit valami rejtélyes oknál fogva önkormányzati bérlakásoknak csúfolnak a Kossuth tér 1. szám alatt.

És ez még messze nem minden. Ja, hogy a város egy másik részén tetszik lakni, és a Donner baromira nem érdekli. Ettől még ez, és a többi elhanyagolt városrész problémái a mélybe rántják az egész települést. Hiába tetszik bőszen fényezni a kirakatot, mindenki tudja: Kaposváron lavórból eszik a mákos tésztát.

H. I.