Éjszakai járdafestés helyszíneléssel: igazoltatták ugyan Kétfarkúékat, de eljárás nem indult

Tanult a rendőrség a pécsi esetből – frissítés*!

Eddig, úgy tűnik, a Kaposváron szórványosan előforduló járda-színesítő akciók nem jártak olyan brutális következménnyel, mint pl. Pécsen, ahol novemberben rongálás miatt előállítással kombinált eljárás indult Kovács Gergő és társai ellen, akik négyszínfestéssel próbálták feldobni a katasztrofális állapotban lévő közterületet. Ugyanez történt néhány hónappal korábban Budapesten a Dob utcában is, bár utóbbi esetben nem volt előállítás – eljárás viszont indult. Most Kaposváron zajlott hasonló akció, de talán a rendőrség levonta tanulságokat: tájékoztatásuk szerint nem lesz további következménye a péntek éjszaka a Nemzetőr soron történteknek. Ehhez képest a Kétfarkú helyi erői szerint elég nagy volt a felhajtás: egy járőrpár, aztán két hely-szín-lelő és két nyomozó, egy órás turbékolás.

A pontos okot nem tudjuk ugyan, de feltehető, hogy a járdafestés eddigi viszonylag békés alakulásában közrejátszott, hogy a kaposvári kétfarkú pártsejt leginkább a késő esti órákban, az italmérések zárórája után kerített sort közhangulat-javító tevékenységük folyamatba tételére. Ebből az is sejthető, hogy a rendőrség figyelmét a pártállami idők óta változatlan éberséggel figyelő honpolgárok egyike hívta fel a közterület elleni merényletre, s így került sor a rendőri fellépésre.

Kísértetiesen csillog az éjszakában az akció eredménye (az elkövetők saját kezű felvétele), míg a békés polgárok az igazak álmát.

Az esetről Tóth Barnabás, a kaposvári szervezet elnöke számolt be a KAPOS-T-nak: 10-én „23:00 magasságában a nemzetőrsoron festettük nyugodtan a járdát, mikor megjelent 2 járőr. Igazoltattak minket, majd utána nem sokkal érkezett még 2 helyszínelő és rá nem sokkal még két nyomozó. Ketten voltunk az „elkövetők” és 6 „ügynököt” kaptunk. Kicsivel több mint 1 óra után magunkra is hagytak minket. További intézkedésre nem került sor. Miután távoztak, mi befejeztük a munkát.”

Megkérdeztük a Somogy Megyei Rendőr-Főkapitányság sajtóosztályát, mit lehet tudni az esetről, ill. a továbbiakról: ma, emailben azt válaszolták, hogy a „Kaposvári Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály állományából szolgálatban lévő kollégák észlelték, hogy két férfi a Kaposvár, Damjanich utcában a járdára festékkel fest. A két férfit a rendőrök igazoltatták, eljárás az ügyben nem indult”.

Bennünk viszont maradtak kételyek:

Kérdés pl., hogy a Nemzetőr sori (Damjanich utcai?) események, ill. a komolyabb következmények elmaradása nem indít-e meg olyan nemkívánatos folyamatokat, hogy ne használjuk a „járdafestés-cunami” vagy „négyszín-lavina” kifejezéseket, melyek aztán a békés lakosság biztonságérzetét negatívan befolyásolják. Előfordulhat, hogy a Nemzetőr sor afféle precedensként fog bevonulni a jogtörténetbe, és Kaposvár lakói ezek után szó szerint lépten-nyomon színesre pingált járdákon lesznek kénytelenek ügyes-bajos dolgaik után kajtatni.

Nyugtalanító fejlemények ezek. Az az érzésünk, ha a gázsprével, bilinccsel, gumibottal és marcona arckifejezéssel felszerelt kaposvári közterület-felügyelők – a Szita-kommandó – néha kimerészkednének a Fő-Noszlopy-Ady utcák környékéről, ahol a járdaszínesítést közismerten a Viacolor végezte európai uniós forrásból, a város kevésbé frekventált része megmaradhatna biztonságosan, jellegtelenül egyenszürkének – ha már a rendőrség nem érzékeli, mekkora veszély is fenyeget.

H. I.

*Update: Kétfarkúék utólag még ezt fűzték az eseményekhez:

„Nagyon meg vagyunk lepve, hogy semmilyen eljárást nem indítottak. 🙂
Festettük a járdát ahogy szoktuk, közben 8 járőrt számoltunk meg, akik elmentek mellettünk. Ők csak lassítottak, de nem álltak meg. A 9. járőrautó viszont megállt, és ők mindjárt azzal kezdték, hogy van-e erre engedélyünk. Én közöltem velük, hogy erre nem kell engedély, és emlékeztettem őket a pécsi esetre. Abban az ügyben is jól áll a párt.
Ekkor egyikük telefonálásba kezdett, ami úgy 15 percbe telt, közben a kollégájával beszélgettünk arról, hogy ezek milyen jól néznek ki, és, hogy nem is olyan egyszerű, mint amilyennek látszik.
Közben eltelt negyedóra, és megjelent egy 2 fős helyszínelő osztag. Ők megszámolták, hogy pontosan hány színnel is dolgoztunk, amit telefonon közvetítettek valakinek, és utána megmérték a festett területet. 20 perc elteltével érkezett még két nyomozó, akik azon tanakodtak, hogy most mi legyen és mit tegyenek. Konzultáltak 20 percig és azután magunkra hagytak minket. A helyszínelők távoztak utoljára, akik közölték velünk, hogy hatalmas bűnözők vagyunk. 😀
Mivel a rendőrök nem segítettek nekünk befejezni a festést, ezért „segítségnyújtás elmulasztása” miatt feljelentünk egy muszlim szüzet.”

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!