Elbukott, vagy bizonytalan sorsú kaposvári beruházások: „Spoiler hotel”, munkásszálló, belvárosi bölcsőde

Az ELENA-projekt is elhasalt: a kutya sem volt kíváncsi rá

Lázár János, az új „beruházás-leállításügyi” miniszter ugyan csupán a mosdósi kórházat nevezte meg konkrétan a törlésre kerülő kaposvári projektek közül (ez ugyanis a kaposvári kórház része), de köztudott, hogy a képviselői kérdésre kiadott lista korántsem teljes. Így szinte biztosra vehető, hogy a kaposvári fürdő parkolója és a vasúti sínek közé besuvasztani kívánt négycsillagos „superior” szállodáról is lemondhat a város, és sejthetően ugyanez a sors vár a Deseda kempingre, valamint szinte minden tervezett, nagyobb léptékű beruházásra. A hat várost érintő energia-racionalizálási program, az ELENA közbeszerzése pedig épp a napokban vallott kudarcot: hiába a csábító közel ötvennyolc milliárd, senki nem jelentkezett kivitelezőnek.

A jelenlegi energiahelyzetben talán ez utóbbi a legfájóbb: a KaposGrid

fedőnevű elképzelés hat éve húzódik, és elvileg 2020-ra kellett volna készen lennie. Kaposvár „vezetésével” hat város: Dunaújváros, Zalaegerszeg, Veszprém, Szombathely, Tatabánya fogott össze, hogy komplex energiaracionalizálási programot valósítson meg. Ez épületek energetikai korszerűsítését, napelemek és tárolók (akkumulátortelepek) telepítését jelentené, s – ez Kaposvárnak különösen fontos lett volna – a közvilágítás 2013 óta elmaradt 7092 darab világítótestének „okos” és takarékos eszközökre való cseréjét.

Ez most, mikor a legnagyobb szükség lenne rá, ismét a ködös jövőbe vész. Békéscsaba az egyetlen megyei jogú város, amely a Modern Városok keretein belül valósítja meg a Smart Grid programot, összesen 17 milliárdért, és nem áll rosszul vele.

Nem nagyon látunk fényt az alagút végén az évekig véres kardként

körbehurcolt „superior hotel” és a Deseda kemping ügyében sem. Az alaphelyzet, hogy a még meg nem kezdett nagyobb állami építkezések döntő többsége leáll – ez pedig mindkettőre igaz, különösen, ha tekintetbe vesszük, hogy a mosdósi kórházberuházás esetében tavaly év elején még tízmilliárd körüli összegnek örvendezett Gelencsér Attila – ebből lett huszonöt, mire Mészárosékhoz került a kivitelezés.

Vélhetően a fenti két kaposvári idegenforgalmi fejlesztés is hasonló átalakuláson ment volna keresztül: most a kemping kilenc-tíz-, a szálloda húszmilliárdba kerülne –

persze a szokásos Mészáros-szorzóval számolva.

A Holdon lesz előbb, vagy Kaposváron? Elspoilerezzük: a Mészáros-szálloda egyelőre törölve…

Igazán jól szórakoztunk azon, hogy milyen választ bírt eldadogni

Borhi Zsombor alpolgármester Szita Károly felszólítására a minapi közgyűlésen arról, hogy miért is álltak el a Somssich utcai „munkáshotel” tervétől: miután a Füredi úti egykori Flamingó Hotelt egy cég munkásszállóvá alakítja, okafogyottá válik, hogy a város építsen még egyet.

Erre mondta az egyszeri agresszív kismalac: „kuss, én így szállok le a bicikliről!”

Ráadásul Szita Károly még itt is megpróbált csúsztatni: hozzátette, hogy „kettőszáznegyven millióból úgysem lehetne munkásszállót építeni”, pedig még a veszélyhelyzet idején ő maga rendelkezett arról, hogy egy csak egy pályázati önrész, a teljes összeg húsz százaléka. A nyökögés-hazudozás helyett egyszerűbb lett volna azt mondani, hogy a „kormány nem ad rá pénzt, Kaposvárnak pedig egy fillérje sincs”. Így aztán a belváros szívében, a Somssich utcában marad a hulló vakolat (címképünkön), a lepra, kosz: sem kollégiumnak, nőtlen tiszti szállónak, sem „munkáshotelnek” nem kell a kiváló adottságú épület – üresen pusztul tovább.

 

A Somssich utcai egykori kollégium elhagyott épülete. Nem kellett az egyetemnek, a honvédségnek, és nem kell munkásszállónak sem. Tegyük hozzá: utóbbinak valószínűleg sokan örülnek.

 

Nem látjuk fényes jövőjét a még egyelőre talpon maradt Irányi utcai bölcsődének sem: a „nagyprojektnek” beharangozott beruházás nyomán legalább a város szégyene, a Fő, Irányi és Dózsa György utcák által határolt, rútul elhanyagolt dzsumbuj eltűnt volna. A projektadatlap szerint a bölcsődének 2023 májusában már működnie kellene, ám egy kapavágás sem történt, és a megítélt 681.893.704 forintból is csak 5.2 milliót utaltak át. A közbeszerzésnek, bár a határidejét kétszer is módosították, februárban lejárt a határideje, s az EKR nyilvántartás szerint június 20-ig a pályázóknak különböző hiánypótlásokat kellett benyújtani, viszont eredmény azóta sem született.

Most kéne nagyfiúnak lenni: „a bajban nem elvenni, adni”,

hitelt felvenni nyakló nélkül, kötvényt kibocsátani, eladósodni más kontójára, szónokolni a gonosz kormányról, amely ellehetetleníti az önkormányzatokat – ismerős? Ja, hogy akkor – ismerve saját pártjának módszereit – a következő órát már nem biztos, hogy szabadlábon töltené? Kezdetnek az sem volna rossz.

H. I.

Címképünk: a Somssich utcai volt kollégiumépület homlokzata


Ezt olvasta már?

Az állami főépítész szerint nagyon rossz ötlet az Irányi tömbbelsőbe bölcsődét építeni, Szita Károly lesöpörte az asztalról az ellenvéleményt