Az első jó hír az évben: elkészül végre a kisgáti bevásárlóközpont?

Plázacicák, riadó!

Információink szerint ma megállapodás született a városházán a Mező és Árpád utcák által határolt kisgáti bevásárlóközpont néven elhíresült beruházás befejezését illetően: a több mint öt éve a Mező utcai csomópont közelében árválkodó beton-szörnyszülött talán belátható időn belül vásárlókat fogadhat. Jó hír ez a tömött pénztárcájú kaposváriaknak, akik seregestül bolyonganak a város utcáin, és fogyasztási cikkekre vadásznak (csak viccelünk), ám azoknak, akik korábban egy másik, a közelben építendő áruházi centrum megakadályozása érdekében szerveztek tüntetést a környék nyugalmát féltve (pl. Csutor Ferenc tanácsnok), talán kevésbé. A hírek szerint Szita Károly polgármester személyesen garantálja a befektetőknek, hogy a plázatilalom ellenére megépülhet a házuk.

Vége lehet a temetői békességnek a Mező utca környékén: hosszú évekig remény sem volt arra, hogy a gaztól felvert, elhanyagolt területen újra induljon az építkezés, olyan súlyos, milliárdos pénzügyi bukta kapcsolódott a beruházáshoz. Mint az közismert, a beruházó Kapos Reál Kft. sorsát a tulajdonos, Gropius Zrt. csődje pecsételte meg, amely persze magával rántotta leányvállalatait is, és ennek hatására persze a kisebb-nagyobb befektetők, köztük a vezér, az Interspar Magyarország, visszaléptek. Tegyük hozzá: egyes vélemények szerint – bármilyen meglepő és mulatságos – épp a kaposvári vállalkozásuk bukása rántotta csődbe őket, annak ellenére, hogy az ország egyik legnagyobb építőipari vállalkozásáról volt szó.

Azt azért itt közbe kell vetnünk, hogy, mint az az átlátszó.hu cikksorozatából kiderül, a Gropius tulajdonosainak, Csáktornyai Gyulának és Szőts Gábornak a „mentora”, a Fodor Kft. tulajdonosa a mai napig közismerten a Fidesz-hátország egyik dél-dunántúli erős embere. A cég működését ismerők szerint a Gropius-ra inkább az volt jellemző, hogy mindig a szükséges (helyi) politikai megegyezésekkel lavírozott: ahol ennyi közbeszerzési pénz forgott, ott valószínűleg megjelentek a pártok „táskás emberei.

mezo_u_betontorzo

A kisgáti betontorzó a világ, vagyis a Google Maps szemével: a “táskás” emberek egyszer csak eltűntek Kaposvárról, s vitték magukkal a pénzt

 

Arra sem árt emlékeztetni, hogy a Fodor Rt. volt az, amely a Berzsenyi utca átépítése idején sokszoros áron adta tovább a Tescónak a területet, mely – a világ csúfjára, s a város vezetőinek épülésére – városszéli autós bevásárlóközpontot építhetett a belvárosban. De ez a cég kapta meg a volt Hunyadi laktanya területét is tíz éve azzal, hogy ott egy újabb (!) bevásárlóközpontot épít – ez utóbbiban egy ideig a Gropius is benne volt.

A kisgáti építkezés folytatására hosszú évekig esély sem mutatkozott, míg végül tavaly év közepén a kissé ásatag, szocialista időkre emlékeztető nevű Fort-Impex kft. vette meg a területet, melyet a Gropius felszámolója banki teher nélkül, és „plázaépítési engedéllyel” adott el nekik. Hogy a cég mögött esetleg pl. az Interspar van-e, mint fő befektető, az egyelőre nem tisztázott.

Az sem teljesen világos, hogy a Fort-Impex, ill. a Gropius felszámolója oly módon sáfárkodott-e a plázaépítés jogával, hogy a folytonosan hosszabbított építési engedélyek még a plázatilalom előttről valók, vagy csupán Szita Károly azon ígéretére alapoznak, hogy majd ő, Orbán Viktorral való régi ismeretségét kihasználva, elintézi azt. Ez utóbbit mi meglehetősen kockázatos vállalkozásnak éreznénk…

Egyelőre, a rendelkezésünkre álló információk szerint tehát úgy tűnik, hogy hosszú évek után valódi áruház lehet a kisgáti betontorzóból, melynek látványa már nyilván hiányozni fog a rendszeresen arra járóknak.

Akkor már csak huszonöt-harminc olyan elhagyatott, elhanyagolt, jobb sorsra érdemes épület, ill. terület van a városban a Nostrától a volt Ruhagyárig, melyről gondoskodni kéne…

H. I.