Rendkívüli: rákérdeztünk a hiányzó ellenzéki mandátumok sorsára, közleményben válaszoltak az érintettek

Egy döntő fontosságú szavazás, melyről eddig mindenki hallgatott

Jól érzékelhetően borzolja ugyan a kedélyeket, eddig mégsem került sor az ellenzék részéről a „mandátum-ügy” nyilvánosság előtti tisztázására. Mint a közélet iránt érdeklődő kaposváriak előtt nyilván ismert, a Fidesz nyert mindenhol, így az ún. kompenzációs lista öt helyét, amelyet azért tartanak fenn, hogy a kisebbségi szavazatok se vesszenek teljesen kárba, az ellenzék kapta meg: négy mandátumot a Kaposváriakért Egyesület és az ötpárti összefogás, egyet pedig a Szőlősgazdák néven induló civil szervezet. Az alakuló ülésen derült ki, hogy a KE+5 párt első két helyen szereplő jelöltje, Fejes István és Horváth Ákos lemond a mandátumáról, s csak az utánuk következő Molnár Péter és Bereczki Dávid ülnek be a közgyűlésbe. A további két hely sorsáról a Kaposvár Most közölt részben helytálló, részben találgatáson alapuló információkat, mi viszont megkérdeztük az ügy szereplőit, akik sajtóközleményben válaszoltak, amit most teljes egészében, változtatás nélkül közlünk.


Közlemény az ellenzéki összefogás kompenzációs listáján megüresedett mandátumok sorsáról

A napokban megjelent sajtóértesüléssel ellentétesen a több mint kilencezer választó támogatását elnyerő ellenzéki összefogás szervezeteinek október 27-én sikerült megegyezniük a Horváth Ákos Ervin és Fejes István visszalépésével megüresedett kompenzációs listás mandátumok sorsáról. Az ellenzéki összefogás jelölő szervezetei alapelvüknek megfelelően demokratikusan, szavazás útján döntöttek a listáról történő delegálásról és erről – az előírásoknak megfelelően – a meghatalmazottjaik aláírásával ellátott levélen keresztül tájékoztatták október 28-án a Helyi Választási Iroda vezetőjét. A minden jelölő szervezet vezetőjének részvételével és belegyezésével lezajlott szavazás eredményeként az ellenzéki összefogás a közös kompenzációs listájáról Teveliné Horváth Melindát és Pintér Attilát kívánja delegálni a közgyűlésbe.

A kompenzációs lista eredeti sorrendjétől eltérő delegálást 30 napon belül, tehát november 21-ig a választási eljárásról, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény teszi lehetővé, amelyről a Helyi Választási Iroda Vezetője október 22-én levélben tájékoztatta a jelölő szervezetek vezetőit.

Az október 24-én leadott bejelentést a delegálásról másnap azért vonták vissza meghatalmazottjaikon keresztül a jelölő szervezetek, mert úgy döntöttek, hogy élni kívánnak az imént leírt lehetőséggel, ismét asztalhoz ülnek és a jelölő szervezetek jelöltjeinek választási eredményét is figyelembe véve, közösen döntenek a megüresedett mandátumok sorsáról. Ez történt október 27-én és ennek megfelelően történt a bejelentés a mandátumot szerző jelöltekről. A szavazáson való részvétel után, a szavazás eredményének elfogadásáról előzetesen nyilatkozva és azt figyelmen kívül hagyva Felder Frigyes az LMP és Fejes István a Kaposváriakért Egyesület nevében bejelentették meghatalmazásuk visszavonását. Ebből kiindulva a Helyi Választási Bizottság elnöke azt kéri a jelölő szervezetektől, hogy november 21-ig a mandátumot szerzett jelöltekről együttesen, valamennyi jelölő szervezet részéről a képviseletre jogosult aláírásával ellátva írásban nyilatkozzanak.

Pintér Attila, az MSZP kaposvári elnöke


Teveliné Horváth Melinda kérdésünkre válaszolva a lényeget illetően azonos tartalmú nyilatkozatot küldött a KAPOS-T-nek. Felder Frigyes ezidáig nem válaszolt, ha kapunk tőle választ, frissítjük cikkünket.

A legfontosabb tehát, ami eddigi ismereteinkből hiányzott:

október 27-én a hat jelölő szervezet (KE, DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP) felhatalmazott vezetőinek részvételével volt egy szavazás arról, hogy ki jusson be harmadikként és negyedikként a listáról. Ennek eredménye alapján Teveliné Horváth Melinda és Pintér Attila váltak jogosulttá a mandátum felvételére, ám Felder Frigyes (LMP) és Fejes István (KE) – felrúgva azt a megállapodást, amely szerint a szavazás eredményét mindenki kötelezőnek ismeri el magára nézve – visszavonták azt a meghatalmazást, amelynek alapján a delegálást és a Helyi Választási Bizottsággal való kapcsolattartást eddig intézték.

Ezt Felderék nyilvánvalóan azzal a szándékkal tették, hogy a korábban általuk is elfogadott szavazás eredményét megfúrják, az ne válhasson hivatalossá. Így elvileg, mikor november 21-én lejár a mandátumok delegálására szánt határidő, automatikusan Teveliné Horváth Melinda és Felder Frigyes lesz a mandátum birtokosa.

Lépésük jogossága azonban, bár Csillag Gábor jegyző most egyöntetű választ vár a jelölő szervezetektől, jogilag megkérdőjelezhető, ugyanis a mandátumokról szóló, meghatalmazottak által aláírt okirat előbb érkezett be a Helyi Választási Irodára, mint a meghatalmazást visszavonó, így mindenképpen arról kell dönteni először.

Az előzmények alapján nagyon valószínű, hogy egy mandátum sorsáról a bíróság fog határozni.

H. I.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!