Sajtótájékoztató: nyilvánosság elé lépett az ellenzéki összefogás ernyőszervezete, a Kaposváriakért Egyesület

„Valós alternatívát a Fidesszel szemben”

A Kapos Hotel impozáns Kocsi termébe hívta tegnap a sajtó képviselőit az a nemrég alakult szervezet, amelyről már hónapok óta szállongtak a hírek: a Kaposváriakért Egyesület az őszi választásokra készül. A civil ernyőszervezetet, akár a többi nagyobb városban, az ellenzéki pártok támogatják, s minden választókerületben egy közös jelöltet indítanak majd. Feltehetőleg a polgármester-jelölt is közös lesz, ám konkrétumokra csak az EP-választások után kerül sor. Az asztalnál az egyesület civil elnöke, Fejes István mellett a pártok: a DK, a Jobbik, az MSZP, a Momentum és az LMP helyi vezetői ültek.

Fejes István szerint valós alternatíva kívánnak lenni a Fidesszel szemben, valódi jövőképpel, mely – fogalmazott – a két és fél évtizednyi városvezetés alatt „elfáradt, elavult”, akár egy „25 éve gyártott dízelautó”, melyet ideje lecserélni egy korszerű, hibrid vagy elektromos járgányra.

A szónok előszeretettel nyúlt hasonlatokhoz: autók mellett beszélt a divatból kiment

„walkmanről” és „csatos bambiról”, s egy futballcsapatról, melytől a kudarcok miatt lassan elfordul a közönség, és az edző, majd a csapat leváltását követeli.

Hivatkozott a 2016-os gumifeldolgozó elleni összefogásra, amely „soha nem látott egységet” hozott létre Kaposváron, s mely tizenkilencezer aláírást tudott összegyűjteni városi és városkörnyéki civilek, valamint a pártok közreműködésével. Ezzel sikerült elérni, hogy a Szita-féle városvezetés meghátráljon.

Fejes a városvezetést kritizálva megemlítette a valódi tetteket helyettesítő propagandát, jelszavakat, a látványberuházásokat, s azt, hogy az egykor hetvennégyezres városban ma már hatvankétezren sem élnek, s, hogy a lakosságszám csökkenése, a 21. század kihívásainak való megfelelés ettől az önmagát túlélt garnitúrától már nem várható.

 

A Kaposváriakért Egyesület frontemberei: Molnár Tiborné (DK), Kiss Tamás (Jobbik), Fejes István elnök, Bereczki Dávid (Momentum ifjúsági szervezet) Pintér Attila (MSZP), Felder Frigyes (LMP)

 

Mikor a kérdésekre került sor, az amúgy szokványos mederben csordogáló sajtótájékoztató résztvevőinek többségében általános visszatetszést keltő módon Szekeres Alán, Szita Károly polgármester sajtótanácsadója, magát váratlanul, mint a Kaposvár Most újságírója szolgálatba helyezve, kérdéseknek álcázott, harsány támadást intézett a tájékoztatót tartók ellen, személyes sérelmeit felpanaszolva, melyek őt a Jobbik helyi alelnökétől, Takács Richárdtól érték. Meglehetősen komikus volt, hogy a hatalom, khm…, árnyékos felében tenyésző Szekeres az ellenzéktől várja, hogy védjék meg.

Ezzel az erősen szürreálisba hajló közjátékkal ért véget a Kaposváriakért Egyesület bemutatkozó sajtótájékoztatója…

…melyhez szokásunk szerint azért hozzáfűznénk néhány gondolatot:

elhangzott, s a tudósítások is fontosnak tartották kiemelni, hogy a szervezetet civilek alapították. Nos, tudomásunk szerint az alapító tagok közt többségben pártok helyi tisztségviselői vannak. Nélkülük valószínűleg nem is jött volna létre a szervezet, miután közismert, hogy 2016-ban, az aláírásgyűjtés idején is elindult egy hasonló, egyesület-alapítási kezdeményezés – akkor eredmény nélkül.

A Momentum 2017-ben alakult, így nem játszott szerepet a gumiégető elleni akcióban. Ugyanakkor másokat, pl. a Polgári Szabadság Platform Egyesületet, mely a szervezetek közül 2016-ban a legtöbb aláírást, kb. 3500-at gyűjtött, s a 2014-19 közti időszakban a legnagyobb helyi közéleti-politikai aktivitást tanúsította,

különösebb ok, mérlegelés, egyeztetés nélkül kihagyták az állítólag „széles körű, civilekre épülő” összefogásból. Csak, mert.

A Momentum jelöltjét 2018 áprilisában – csak Kaposváron! – 676-an, az Együtt (PSZP)-ét 408-an támogatták, tehát számottevő különbség nem volt a két alakulat közt. Persze semmi bajunk a Momentummal, csupán a „kiválasztás” önkényességére szerettünk volna rámutatni, s arra, hogy ebben bizony sokkal inkább a belterjes pártlogika, semmint a civil érvényesült.

A PSZP nevéhez az elmúlt években több olyan kezdeményezés is fűződik, amely szigorúan helyi problémával foglalkozott:

pl. aláírást gyűjtöttek a donneri rendőrőrs létesítésért, melynek legalább egy mozgó állomás lett az eredménye, korábban pedig a Füredi utcai, gyalogátkelőhelyet védő közlekedési lámpáért, amelynek egy fix sebességmérőt köszönhet a város ezen a ponton.

Megemlíthetjük ugyanakkor, hogy a PSZP volt az, amely Hadházy Ákos kezdeményezését, Magyarország (elszabotált) csatlakozását az Európai Ügyészséghez – ez szerintünk a közelmúlt legfontosabb akciója volt – toronymagasan a legtöbb, 2500 összegyűjtött aláírással támogatta Kaposváron.

Ilyen típusú aktivitást a most összefogásban lévő, a közgyűlésbe bejutott ellenzéki pártok egyáltalán nem mutattak

az elmúlt években, sőt: nem voltak képesek – ebben információink szerint elsősorban Felder Frigyes, az LMP képviselője a ludas – egy közös frakció megalakítására sem, hiába volt a nagy gumiégetős siker 2016-ban, már lassan három éve. Sokkal hatékonyabban, láthatóbban tudtak volna politizálni, érdeket érvényesíteni.

Vannak egyrészt a frappánsnak szánt hasonlatok és szóvirágok, másrészt a tettek – lehet hogy épp ez a baj? Mindezek ellenére őszintén szurkolunk az egyesületnek, és bízunk benne, hogy a gyermekbetegségek kinőhetők, a hibák korrigálhatók, s csak úgy megjegyeznénk: a Mi Hazánk Mozgalom már itt van, a Zsolnay kútnál gyűjtik az aláírásokat.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!