Szembenézés helyett pánik, dühroham, másra mutogatás: miért is vesztett az ellenzék Kaposváron?

Van, aki kivetkőzik magából…

A kaposvári választásokról szóló elemzést azzal kezdeni, hogy Fejes István, a Kaposváriakért Egyesület elnöke és Felder Frigyes kampányfőnök hazudik, nem túl izgalmas. Az illető urak életében ha elő is fordult, hogy igazat mondtak, mostanában biztosan nem. A bukott választás után azt látjuk, hogy az állítólagos „esélyesek” elvesztették minden méltóságukat, emberi tartásukat: magukból kifordulva őrjöngik tele a közösségi oldalakat, szembenézés helyett másra próbálják kenni kudarcukat, anélkül, hogy irdatlan mennyiségű baklövésük közül akár csak egyet is elismernének.

Különösen egy Bogdán Erik elnevezésű propagandista-segéderőn láthatóak

a teljes mentális összeomlás jelei: tegnap reggel óta még eddigi, nem túl összeszedett formájából is kivetkőzve patkányozik, mocskolódik, mások emberi mivoltát nyilvánosan kétségbe vonja – erről amúgy köztudomású, hogy alkotmánybírósági állásfoglalás szerint közszereplők sem kötelesek eltűrni, így a fiatalember az elbukott célprémium mellett akár becsületsértési és rágalmazási perekre is számíthat.

Arról a hátrányról nem is beszélve, hogy szellemi-lelki nyomorúságában – s kontrollálatlan dühében – mennyire előjön az igazi formája: érvek híján mások nevéből gyárt „poént”, amit már egy ép pszichéjű alsó tagozatos is szánakozva megmosolyog. Ezzel a néven való elménckedéssel csupán azt árulja el, hogy a cipőm talpáig is csak akkor jutna, ha előtte részt venne egy rúdugró-tanfolyamon.

Mit tegyünk? Erik, meg az a másik, az análisan fixált eszelős,

aki a „PSzP seggébe mártott szaros tollról” regél, a saját közönségének játszik: nos, ez volna a Kaposváriakért Egyesület és a pártok: Demokratikus Koalíció, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP szellemi-kulturális színvonala. Fejes, Felder és a többi mentális toprongy szorgalmasan lájkolja, tehát nincs tévedés: ezek jól beazonosíthatóan ugyanazok.

A nagyszerű „pártösszefogás” most, ebben a minimális méltóság nélküli

düh-orgiában mutatta meg igazi formáját, beleértve az uszályukban csápoló szektás-őrjöngő Facebook-némberkórust: „Ákos az isten… nekünk csak te vagy…”

 

Ki tudja, miért, ez a régi kép ötlött fel bennünk egynémely fanatikus Ákos-hívő Facebook-megnyilvánulásai láttán. Úgy tűnik, van, aki enélkül nem tud létezni.

 

Nos, először vegyünk erőt a hányingeren, aztán pedig próbáljunk a számok alapján

tiszta képet kapni arról, hogy a magukat esélyesnek kikiáltók valójában min is buktak el. A rend kedvéért: Fejes István és Felder Frigyes azt állította a Facebookon, hogy a két civil egyesület szavazatain múlt abban a hét körzetben a győzelmük, ahol a kormánypárt ötven százaléknál kevesebbet ért el.

Persze ezt az egybites gondolatmenetet úgy állították elő, hogy gépiesen összeadták a nem a Fideszre eső szavazatokat, ami nonszensz: a tények hamis színben való feltüntetése.

A valóság ezzel szemben az, hogy nem lehet mechanikusan

– sőt, látni fogjuk, sehogyan – hozzáadni a nem Fideszre leadott szavazatokat az ő oldalukhoz. Az, aki a Szőlősgazdákra szavazott, nem adta volna a voksát rájuk, s erre meglehetősen

egzakt bizonyíték is van: a „District 8”, a nyolcas körzet.

Ez volt az a körzet, amelyről azt írtuk előző cikkünkben, hogy jó ellenpróba lesz az elemzéshez, itt ugyanis Pojtner János pékmester (Szőlősgazdák) visszalépett, úgy, hogy már nem is volt helyettesíthető. Az eredmények pedig itt a következőképpen alakultak: Kárpáti Tímea (Fidesz) 964 szavazat, 53.59%, Nagyné Sándor Judit (PSzP) 52 sz. 2.89%, Varga Zsolt (KE) 732 sz. 40.69%, Tóth László (Mi Hazánk) 51 sz. 2.83%.

Ha összehasonlítjuk a körzetekben az ellenzéki pártösszefogás jelöltjeinek

szavazatarányát, kettőtől eltekintve mindenhol 40 százalék körüli eredményt látunk. Varga Zsolt is annyit kapott (amúgy ő is kivette részét a vagdalkozásból), viszont Kárpáti Tímea, aki a Fideszben is új, ismeretlen jelölt, nyilván nem számíthatott volna ilyen kiemelkedő szavazatarányra (ő lett a Fidesz-ezüstérmes, bár valójában arany, hisz Borhi Zsombor mandátumszerzését inkább az ügyészségnek kellene vizsgálni), csupán akkor, ha a Szőlősgazdák összes potenciális szavazata a Fideszhez ment.

 

Fröcsögés és átkozódás helyett a kaposvári szavazati arányok. Látható, hogy két körzetben teljesített alul a KE-összefogás: az egyesben, Kaposfüreden, ahol Kurucz János szőlősgazda az átlagnál sokkal több voksot vitt el, és a hatosban, Szentjakabon, ahol tudjuk, milyen módszerekkel szavaztatják le a helyi erőket. A többi tíz kerület átlagát véve a KE-jelöltek kicsivel 40% fölötti (41.8) arányban kaptak (lila vonal), így Varga Zsolt is a nyolcasban. Itt azonban nem indult Szőlősgazda-jelölt, ám Varga így is gyengébb lett mint az átlag, pedig a visszalépés miatt, ha igaz lett volna a Fejes-Felder elmélet, jóval többet kellett volna kapnia. Láthatóan egy darab szavazatot sem profitált Pojtner távozásából: mind a fideszesre ment.

 

És pontosan ez történt: ha valaki álellenzéki szatellitként kiábrándult,

vagy pl. a Borkai-ügy miatt elbizonytalanodott fideszesek szavazatára hajtott, az a Szőlősgazdák társulata volt. Ebben a körzetben elhasaltak, s a szavazattömegük – amely Pojtner János ismertségét és népszerűségét tekintetbe véve elég jelentős lett volna – egy az egyben a Fidesznél landolt.

Szóval a Szőlősgazdáknál kéne panaszkodni, ugyanis a PSzP szavazatai – talán egy esetet, Szöllősinéét kivéve – sehol nem lettek volna elegendők a Fidesz legyőzéséhez. Itt viszont az a feltűnő, hogy, bár e körzetben indult pl. a Mi Hazánk is, s állítólagos Jobbik-árulókról van szó, rajtuk nem kérnek számon semmit. Elvégre „egy vérből valóóóóóók…” – le sem tagadhatnák. Ha viszont a Szőlősgazdák sincsenek, akkor ismét csak a Fideszre megy több szavazat, nő a különbség.

És – ahogyan már kb. huszonötezerszer elmondtuk – a PSzP nem önszántából

indult külön, hanem K. I. R. E. K. E. Sz. T. E. T. T. É. K őket. Pontosan tudjuk, hogy pl. a DK-s elnök, Molnár Tiborné konkrétan visítva tiltakozott a velük való együttműködés ellen. Miután világossá vált, hogy egyedül is el fognak indulni, először megpróbálták egy kamuajánlattal leválasztani Kerepesi Tibort róluk, majd az első „tárgyaláson” – győzelem esetén! – egy, azaz egy darab külső bizottsági helyet ajánlottak nekik.

Később, Horváth Ákos nógatására volt egy újabb tárgyalási forduló, ahol feltételesen elhangzott ugyan, hogy két helyen indulhatna az összefogásban PSzP-jelölt, de más feltételekben viszont, pl., programegyeztetés, vagy, hogy a KE és a PSzP közös jelölő szervezetek legyenek – nem jutottak dűlőre: a teljes beolvadást követelték.

Ez utóbbi azért is nevetséges makacskodás

volt az összefogás részéről, mert először ugyan a „Kaposváriakért Egyesület” lett volna a mindent és mindenkit lefedő ernyő, később azonban meggondolták magukat, és a KE mellé odabiggyesztették az összes párt nevét jelölőszervezetként – ott a PSzP neve is simán elfért volna a többi közt.

Nyilván senki nem hallott közülük Szun-ce

Ha beütjük a “Nadrai” keresőszót, a kpsvr-en egyetlen találatot sem ad ki a Google. A Szőlősgazdákra egyet, a PSzP-re húsznál többet. Ennyire sikerült eltalálni, melyik cipőnkben is van az a bizonyos kavics.

ókori kínai hadvezérről: „barátaidat tartsd magadhoz közel, ellenségeidet pedig még közelebb” – ha már ellenségnek tekintették.

Ehelyett a beteges agressziót választották: olyan rágalom- és mocsokáradatot zúdítottak a PSzP-re propagandalapjukban, a kpsvr-en, és a saját moderációjuk alatt nyögő, KE-s trollokkal fertőzött „Kapo(c)s közösség” nevű oldalon, ami csak kifért az arcukon.

És mi lett abból a háborúból,

amivel Fejes István fenyegette a visszalépésekről szóló megbeszélésen a Szőlősgazdák vezetőit, Nadrai Norbertet és Kurucz Jánost? Eláruljuk: nagy-nagy, büdös semmi. A kpsvr oldalon változatlanul nem lehet keresni, viszont ha a Google-n beírjuk a „Nadrai” keresőszót a kpsvr-hez, egyetlen találatot sem ad ki!

A „Szőlősgazdákra” mindösszesen egyet, ezzel szemben a PSzP-re húsznál is többet. Ezzel a teljesítménnyel bejelentkezhet a Horváth-Felder-Fejes trió a politikai vakság Guinness-rekorder címéért – már, ha van ilyen. Nem vették észre, hogy ki is az igazi ellenség: minden erejükkel a PSzP-t próbálták lejáratni, s ebben a meddő harcban persze mindkét szervezet sérült, erodálódott

míg lényegében egy szót nem vesztegettek a Szőlősgazdákra, akik köszönték szépen.

A teljesen célt tévesztett rágalomhadjárat és politikai korlátoltság

miatt most vélhetően még az elmúlt ciklusnál is eggyel kevesebb ellenzéki képviselő lesz a testületben, hisz a Szőlősgazdák bejuttatták valószínűleg Kurucz Jánost. Néha már az az érzése az embernek, hogy ekkora marhaságokat nem lehet csak úgy, véletlenül elkövetni. Nem lehet, hogy ezek inkább egy beépített Fidesz-vakond szabotázs-feladatai voltak? Ha igen, egész jó teljesítményt nyújtott.

H. I.

P. S.: Miközben épp elkészültünk a cikkel, Fejes István felrakott egy „közleményt” a Facebookra, melyben a PSzP-vel való egyeztetések „hiteles” történetét adja elő. Fejes állításai csupán megerősítik: hazudik, mint eddig, mindig és mindenben.


Fontos információ: a Facebook hamarosan megváltoztatja az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!