Ellopott ország: az Együtt korrupcióellenes vándorkiállítása Kaposváron

Aláírások a Cseri parkért

Csütörtökön Kaposváron, az Európa parkban volt látható az az országjáró kiállítás, amelyen az Együtt-Korszakváltók Pártja bemutatja, hogy mennyit lopott el a Fidesz Orbán Viktor vezetésével 2010 óta a magyaroktól. 12 ezer milliárd forint szerepel az anyagban, így egy polgárra csecsemőtől az aggastyánig fejenként 1.2 millió jut (illetve nem jut), amellyel a párt elemzései szerint a hatalmat 2010 óta gyakorlók a legkülönbözőbb, ám jellemzően korrupciós módszerekkel megrövidítették a közösséget. Szigetvári Viktor a párt Országos Politikai Tanácsának (a párt választmányának) elnöke és Pintér Lóránd, a kaposvári választókerület elnöke sajtótájékoztatójukon a helyi aktualitásokra is kitértek.

Szigetvári Viktor szerint a kiállításra, ill. a párt korrupcióellenes kampányára azért van szükség, mert a botrányok olyan tempóban követik egymást, hogy az emberek már belefásulnak, és az új ügyek fényében hajlamosak a régebbieket elfelejteni. Ezt azonban nem engedhetjük meg magunknak, és egy kormányváltás után a lehető legalaposabb feltárásnak kell lezajlania az egész országot átszövő korrupciós ügyekben.

Ezt segíti az a program, amelyet a párt indított, és amely a nyilvánosságot a lehető legalaposabban megismerteti azzal a több ezer üggyel, amely 2010 májusa óta felmerült, és amelynek az elsöprő többségében a hatóságok nem indítottak eljárást annak ellenére, hogy a legtöbbször nyilvánvaló volt a korrupció. Ezek az adatok egy weboldalon, az Ellopott ország oldalán érhetők el, s itt megtalálhatók azoknak a módszereknek a leírásai is, amelyekkel egy kedvező politikai fordulat esetén a visszaélések feltárhatók, és a károk enyhíthetők.

Ez utóbbi azért fontos – hangsúlyozta Szigetvári Viktor – mert számos esetben, pl. a közbeszerzéseknél, az állami földek kiárusításakor vagy a trafikügyben látszólag törvényes keretek közt jártak el, ám ezekben az esetekben is megvan a módszer arra, hogy az erkölcstelenül szerzett vagyonok visszakerülhessenek a köztulajdonba, és tisztességes vagyongazdálkodással a továbbiakban a köz javát szolgálják. Az Együtt az egyetlen demokratikus ellenzéki párt, amelynek erről írott programja van.

Helyi korrupciós ügyként szerepel az adatbázisban az R67-es út ügye, hiszen a Modern Városok programban beígért teljes szakasz helyett csupán 33.2 kilométernyi készül el Kaposfüred és Somogybabod között – az eredeti árért.

Megjegyeznénk: a Közbeszerzési Értesítőben csupán a bejelentés után egy hónappal, július 13-án jelent meg a hivatalos határozat a döntésről.

Pintér Lóránd, kapcsolódva az elhangzottakhoz, elmondta: természetesen a kaposváriakat is érte számos veszteség az elmúlt években. A legutóbbi ilyen eset a Cseri parké, amely szintén beletartozik, ha nem is az ellopott, de az elveszett ország kategóriájába, hiszen a park legértékesebb részén, mely számos hasznos, közösségi célt szolgálhatott volna, most határvadász-laktanya épül.

 

Szigetvári Viktor, Pintér Lóránd, Kerepesi Tibor, Pataki Márton, Berkecz Balázs

 

Az Együtt és a PSZP aláírásgyűjtést szervezett annak érdekében, hogy a tervezett laktanya helyszíne az egykori taszári katonai objektum legyen, és ne Kaposvár egyik hagyományos zöldterületét áldozzák fel e célra. Mostanáig – miután ideiglenesen, a nyári szabadságolások idején szünetel az akció – 416 aláírást sikerült összegyűjteni a kezdeményezés mellett. Az Együtt – fogalmazott Pintér Lóránd – nem szeretné, hogy a Cseri park „elveszítse közpark jellegét”. Azt tapasztaljuk, hogy a Cseri park környékén élők többsége ellene van ennek a projektnek, szeretik és használják is ezt a területet. Hasonlóan az ellopott közpénzekhez, a rossz önkormányzati döntések nyomán elveszett értékek is károkat okoznak a közösségnek, amelyeket később már esetleg nem lehet orvosolni.

Úgy gondoljuk, hogy a munkálatok megkezdésével a jelenleg is érzékelhető ellenállás felerősödik, hiszen akkor fognak a környéken lakók szembesülni igazán az elképzelés hátrányaival. A négy és fél hétig tartó aláírásgyűjtés ideje alatt tapasztaltuk azt, hogy az aláírók mellett nagyon sokan – bár tartózkodtak attól, hogy a nevüket adják – elmondták, hogy ellenzik a tervet.

Korábbi sajtótájékoztatójukhoz kapcsolódva elhangzott: megkapták Áder János köztársasági elnök válaszlevelét. Ebben csupán annyi áll, hogy az elnöknek nincsen olyan jogköre, mely alapján intézkedhetne a 67-es út ideiglenes javításának ügyében.

Így már teljesen biztos: az őszi desedai pontyfogó világbajnokságra repülőtér híján autókkal érkező dél-afrikai, kanadai, finn, olasz, francia versenyzők a megszokott, belső-ázsiai viszonyokkal találkozhatnak majd Kaposvár felé – félúton.

H. I.

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!