Előválasztási jelölti vita: nem volt, nem lesz, mi pedig válaszolunk magunknak a húsz napja feltett kérdéseinkre

Első rész: volt egyszer egy Kaposvári Egyetem

Éppen húsz napja, szeptember 6-án jelent meg a KAPOS-T-n az az írás, amelyben felajánlottuk segítségünket a kaposvári előválasztáson induló jelölteknek abban, ha netán bármi ok miatt mégsem jönne létre a közvetlen vita, válaszoljanak néhány, a hangzatos lózungoknál és a pártjelszavaknál kissé összetettebb, szakmaibb kérdésre nálunk vagy akár saját Facebook-oldalukon is. Helyi érdekű problémákat próbáltunk feszegetni, de nem jártunk sikerrel: a jelöltek nem reagáltak, így kénytelenek vagyunk kérdéseinket magunk megválaszolni.

Szolgálati közlemény: információink szerint Kaposváron és környékén szombat estig kb. 3300-an szavaztak, ez nagyjából 4.5%-a az körzet össz-választói létszámának, míg az országos részvételi átlag kb. 5.5 százalék.

Tehát a tisztelt jelölt uraknak úgy tűnik, nem fontos

az a tizenöt és húszezer közötti számú olvasni tudó kaposvári polgár, aki több-kevesebb rendszerességgel találkozik a KAPOS-T cikkeivel (az analfabétákat már az első írások után elvesztettük), esetleg ők is az utóbbi csoportot erősítik. Amúgy érdekes, hogy amikor meg kell sértődni valamin, mindig kiderül, hogy olvasnak bennünket…

A Momentum és a DK jelöltje egy közös Facebook-posztban célzott rá,

hogy Horváth Ákos miatt esett kútba a vita, ezt persze ő kikérte magának, és ennyivel odébb is slisszoltak az urak a kényes kérdéstől. Az pedig a közösségi oldal kommentjeiből látható, hogy az egyes – legyünk finomak – „szekértáborok” lakóit semmiféle ténnyel, logikus érveléssel nem lehet kizökkenteni rögeszméikből. Mi viszont úgy gondoljuk, hogy az ideális jelölt nem a csőcseléknek bazsevál, ez a Fidesz stílusa. Szívesebben láttuk volna, hogy mindegyikük kompetens közéleti, politikai, közjogi, gazdasági kérdésekben,

és tudása helyi problémák felvetésében, megoldási javaslatokban mutatkozik meg.

Tehát jobb híján, csak, hogy olvasóinknak ne maradjon hiányérzete, válaszolunk saját kérdéseinkre, vagy legalábbis megpróbáljuk körüljárni az adott témákat. Ez persze nem jelenti azt, hogy feltétlenül ezeket a válaszokat akartuk hallani: lehetett volna bármi – csak lett volna – amiből kiderül, hogy a jelölt tájékozott a helyi közélet kérdéseiben, és van valami víziója arról, mit is kellene itt tenni. Hogy még sportszerűbbek legyünk: ha a jelöltek bármelyikének volt a témával kapcsolatban megnyilvánulása, megemlítjük.

Kaposvári Egyetem: Bereczki Dávidnál és dr. Varga Istvánnál is szerepel, hogy „visszaállítjuk az önállóságát”, Horváth Ákos sehol nem említi – összesen ennyi.

Mi úgy gondoljuk, hogy a Kaposvári Egyetem már soha nem lesz az,

ami 2000 és 2020 között volt: a gödöllői agráróriást, a MATÉ-t a mai ellenzék sem fogja senkinek a kedvéért még, ha tudnák sem ismét szétszedni, s miután a gazdaságtudományi kar már beolvadt a gödöllőibe, ez így is marad. Ez, mai tudásunk szerint nem jelenti azt, hogy nem lesz Kaposváron gazdasági vagy agrárképzés, de a MATE keretein belül. Kérdés, hogy a maradék, a pedagógiai és művészeti kar lehet-e önálló: szerintünk legfeljebb egy ún. „városi főiskola” szintjén, de erre sem túl jók az esélyek.

Vidnyánszky Attila vélhetően előbb-utóbb elviszi a színészképzést

Kaposvárról, már csak azért is, mert az általa elfoglalt SZFE-ről menekülnek a hallgatók, űr támad, és pillanatokon belül ki fogja találni, hogy felesleges két egyetemi színészképzés az országban. De valljuk meg: a Csiky Gergely Színház, melyre eredetileg épült, s amely évtizedekig az ország egyik vezető szellemi műhelye volt, ma már, Fülöp Péter vezetése alatt (Szita Károly és a Fidesz jóvoltából) csak árnyéka egykori önmagának, s így ez sem indokolja, hogy Kaposváron színészképzés legyen, anélkül pedig a művészeti kar értelmét veszti.

Marad a pedagógiai kar, országosan is kiváló eredményekkel,

különösen a gyógypedagógia terén, amelynek Kaposváron igen nagy a felvevőpiaca. Ezzel lehet, hogy Szita Károly majd kereskedhet a református egyháznál, Balog Zoltán püspök „barátjánál”, akik, mármint egyházak úgyis nagy érdeklődést mutatnak a serdületlen korosztályok iránt. Akkor lesz majd Kaposváron, mint a régi szép időkben, egy tanítóképző, vagy azt is elviszi a Pécsi Tudományegyetem, amelynek egykori rektora, Bódis József, ma a felsőoktatásért felelős államtitkár, s az ő álláspontja világos:

Kaposváron legfeljebb Pécs kihelyezett tagozatai lehetnek.

Ezekkel a változtatásokkal, melyekkel a MATE tiszta profilú agrár-felsőoktatási intézmény lesz, a Fidesz nyilván már csak a választásokat várja: ha nyer, megcsinálja. Ha nem, a győztes mostani ellenzék kétharmad híján valószínűleg nem tud hozzányúlni az alapítványi szerkezethez, amúgy pedig kisebb gondja is nagyobb lesz ennél. A folyamat pedig mindenképp végbe megy.

Egy biztos: egyszerű képviselői indítványra, „vissza a babaruhát” módon nem lesz a Kaposvári Egyetem sorsa eldöntve, ez gyerekes vágyálom. Márpedig két jelölttől csupán ennyit tudtunk meg, Horváth Ákostól pedig semmit.

Folyt. köv.: Korrupciógyanús ügyek Kaposváron? Drága jelöltjeink egyet sem látnak!

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!