Pénz, propaganda, populizmus: erről szóltak az EP-választások – Kaposváron is

Vakundokok szopóágon

A tisztán listás választások is jók valamire, főleg úgy, hogy ezúttal nem volt összefogás az ellenzék egyes pártjai közt (kivéve az MSZP-P-t, amelyet némi jóindulattal tekintsünk annak). Ez így egy sokmilliós közvélemény-kutatás volt, azzal megszorítással, hogy erre készültek a szereplők. De mennyire, hogy készültek: a Fidesz nevű állampárt elképzelhetetlen mennyiségű közpénz-milliárdot pocsékolt el a világ legegyügyűbb üzenetére, de gyanúnk szerint a Gyurcsány-család is kinyitotta bukszát. A plakátokon, a közösségi médiában való megjelenésen ragyogóan le lehetett mérni, mi múlik az anyagiakon. Mondhatnánk: majdnem minden.

Már csak azért is, mert a menő tanácsadók foglalkoztatása, tehát a politikai innováció is pénzkérdés, bár vannak dolgok, amelyeket pl. a kampányguruk már évek óta hajtogatnak, a pártvezetők mégsem látták elérkezettnek az időt rá, csak most. Ilyen volt Gyurcsány Ferenc frontvonalból való óvatos visszavonása.

Erre jó alkalmat adott az EP-választás, hiszen itt nem kellett azzal szembesülni,

hogy „a Feri elhasználódott, kiégett, elfáradt”, s, „ha egy üveg whisky lennék, nem érezném magam biztonságban a közelében”. Ahogy azzal sem, hogy a vezérelvű, szektás politizálásnak megvannak a korlátai: lehet egy kicsiny, de elszánt csapatot építeni, de csak egy pontig. A DK egyébként Kaposváron az országos 16%-nál jóval magasabb, 21.3 százalékot kasszírozott.

Ha a kiürült, lecsoffadt MSZP-ből, amely olyan, mint Fekete István Vuk-jában az elbolhásodott rókafészek, amelyet elhagynak a lakói, végleg leszív minden életet a DK, mely szinte biztosan innen vitte el a szavazókat, létrejöhet egy közepes méretű baloldali párt, de az – éppen a mostani választás bizonyítja – már nem a régi, Gyurcsány-féle DK lesz. Nem a „Feri és a kreatúrák” nevű lakodalmas zenekar.

A Momentum ugyanezt az utat járta: „nőket a parlamentbe”, de, ha lehet, ne Bangóné

Borbély Ildikó vagy Kunhalmi Ágnes legyen. Pénzt – ki tudja, honnan? – és elszánt, szívós munkát fektettek a kampányba, tolták a közösségi oldalakon ezerrel, és meglett az eredménye. A választók elhitték nekik: ha nekünk, „falura, parasztnak” Kósa Lajos és Németh Szilárd is megteszi, Európába civilizált arcokkal illik kilépni.

Az Európai Parlament épülete Strasbourgban

És Kaposváron is lezajlott ez a fordulat:

a 2018-as választásokon – csak Kaposvárra vetítve! – a lilák 1.91 százalékot kaptak, most 8.96-et, tehát több mint a négyszeresét. Az MSZP-DK-Együtt akkor 14.4-et kapott, most összeadva 27.8-at, ám ebből 21.3 a DK-é, és 6.5 az MSZP-s szavazatok száma.

A Fideszé százalékban 49.23, ez aránylik a tavalyi 43.6-hoz. Más adatot, mint a százalékos eredményt nem érdemes tekinteni, mert a parlamenti választáson 70.65 százalék volt a részvétel, az EU-n 44.49, tehát a szavazatszámok nem összevethetők.

A 2018-as adatokat, mivel ott nemcsak Kaposvár, hanem a városkörnyék is szerepelt, a kaposvári szavazókörök eredményeiből számítottuk ki.

A Jobbik szenvedte el a legbrutálisabb vereséget:

33.8 százalék helyett 6.25-öt szerzett, tehát az ötödére sikerült amortizálniuk magukat. A Fidesz és szatellitje, a Mi Hazánk sikeresen kiénekelte a szájukból az euroszkeptikus, nacionalista sajtot.

A „futottak még” kategóriában Mi Hazánk 2.83-at szerzett, az LMP 2.28-at, fej-fej mellett a Kétfarkúakkal. Ha nem számítjuk a Munkáspárt 77 szavazatát, a magukat komolyan vevő formációk közül a tökutolsó. 2018-ban a magukat zöldpártnak nevezők 5.04 százalékot kaptak.

Az mindenesetre érdekes, hogy éppen azok a pártok zuhantak a legnagyobbat,

amelyeket időről időre az a vád éri, hogy együttműködnek a Fidesszel. A Jobbikot talán kevesebbszer, főleg, mikor együtt szavaztak a Fidesszel, de az MSZP-t és különösen az LMP-t számos esetben lefülelték, mint „vakondot”.

Ha valaki netán úgy értelmezné a folyamatot, hogy itt valójában egy tisztuló képet lát, és kihullik a férgese, nem biztos, hogy nagyot téved. Legyen végre egy nagyobb, középbal-liberális pártszövetség, oszt’ jó lesz. Mert nem árt felidézni: a Fidesz sem egy párt. Jó, persze tudjuk, hogy amúgy egy bűnszövetkezet, de egyébként sem: a kétezres évek elején még a jobboldalon egészen színes pártpaletta volt: Független Kisgazdapárt, MIÉP, MDF, MDNP, s a papíron most is önálló KDNP.

Ezeket zsarolással, korrupcióval, kivásárlással, megfélemlítéssel mind bedarálta a Fidesz,

s ma már senki nem kérdezi, hogy milyen pusztítást jelentett ez a magyar demokratikus fejlődésben.

És vajon mit jelent mindez a küszöbön álló, Kaposvárnak jóval fontosabb önkormányzati választások szempontjából? Még nem tudjuk pontosan: az biztos, hogy vannak, akiknek nagyon vissza kell venniük az arcukból, mások pedig a Kaposváriakért Egyesület hevenyészett kis kulisszái mögött esetleg „újratervezést” követelnek majd.

A Jobbik és az MSZP lemondhat a legnagyobb, legerősebb, bla, bla… „ellenzéki” címéről, a DK és a Momentum előkelőbb helyet követelhet a kompenzációs listán, és több jelöltet, esélyességre hivatkozva.

Bár az is lehet, hogy a viszonylagos sikerhez egy alapos vakondmentesítés közelebb vinne.

H. I.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!