Erik, a viking, második felvonás: most épp tenyésztett bacik lettünk Szita Károly Petri-csészéjében

Újabb Pécs-Kaposvár csörte

Látszólag visszatérünk a Bogdán Erik-Kaposvár Most afférra, ám ennél fontosabb dolgokról lesz szó: az önbecsülés fontosságáról, és arról, hogy miért is ilyen nehéz megtörni a Kaposvárról kialakult sztereotípiákat. Tehát az Erik-ügy csak ürügy e pillanatban: nem érezzük úgy, hogy ennek az egyébként nyilván talpraesett és tehetséges fiúnak az „esetét” túl kéne beszélni, bár most épp nem mi voltunk azok, aki ezt tették. A mostanában a Puch Laci bácsi, ill. a Fidesz-médiagólem által refinanszírozott Szabad Pécsnek, úgy tűnik van valami betokosodott problémája, mert már második alkalommal próbálja az egóját polírozni Kaposvár rovására.

A „Szabad Pécs”: megjelentetett tegnap egy hosszú posztot, „#jesuisErik Kemény és szókimondó kiállás a felmondott újságíró mellett” címmel, Nemes Márktól, a Kaposvár Mosttól távozott (eltávolított?) újságíró, Bogdán Erik barátjától. A lap csak úgy „à la nature” átemeli a Facebookon megosztott terjedelmes szöveget, melynek egyetlen mondanivalója az amúgy kaposvári, de már Pécsen szocializálódott fiatalember erényei és a

szürke, löttyedt nagyváros méretű kisváros” provincializmusa közti kiáltó ellentét hangsúlyozása.

 

A Szabad Pécs címfeje és a cikk címe. Jól látható, hogy felső, ún. banner hirdetés az egykori szocialista pártpénztárnok, egyébként mohácsi illetőségű Puch László tulajdonában lévő Népszaváé, amelyről közismert, hogy Orbán Viktor személyes utasítására van még életben, és kitömik állami hirdetésekkel, különben már rég lehúzta volna a rolót. Úgy tűnik, a fideszes médiapénzből jut egy kicsi a függetlenségére büszke pécsi lapnak is…

 

Bizonyára a mi hibánk, de nekünk először a srác magabiztossága és írástudása közti szakadék tűnt fel.

Márk felidézi az együtt töltött szép diákéveket, s azt, hogy a pécsi kommunikáció szak után bizony nem az az álomvilág várta őket a médiaszakmában, amire számítottak.

Pedig hát az Erik kibaszott értelmes”, „korrekt”, „nem beszari”, zeng a hozsánna, Mr. Wolf már biztosan köszörülné a torkát. Erik „… hozott egy kompromisszumot. Hazament a végtelenül provinciális, nyugger-Pleasentville Laposvárba, szülővárosunkba, hogy kulturális és helyi ügyes újságíróként felküzdje magát a létra legaljáról akár”.

Mondjuk, kompromisszumot kötni szoktak, pécsi médiaszakoskám, amit hoznak, az a döntés. A filmbéli város neve pedig Pleasantville.

Nyugger-Pleasantville Laposvár. Nem a Kaposvár Mosttal van baj tehát, hanem a várossal. A folytatás hasonlóan erős:

 

Takaros, feudálisan leuralt vidéki posvány mintapéldánya. Mármint nem a város, hanem a városvezetés, mert az alanyt a kissrác elfelejtette kitenni, de ne feledjük: Pécsre járt kommunikációra, ott az ilyesmi felvételi alapkövetelmény. A kaposváriak viszont szégyellhetik magukat, mert a fiú a Nagy Világvárosban pillanatok alatt elfelejtette, honnan is jött.

 

Nos, ezzel a Petri-csészés dologgal akár egyet is érthetnénk,

bár ez a minősítés, no meg a „nyugger-Pleasantville Laposvár” nyilván sokaknak nem fog tetszeni. Különösen, mert a kettőnek nem sok köze van egymáshoz. Pécsen a névleges összlakossághoz képest 66% az aktív korúak (15-64 évesek) száma, Kaposváron pedig 64,3 – minimális különbség. És Pécsen is vannak Páva Zsoltok, Csizi Péterek, Bánki Erikek bőven, s van – ami a legfontosabb – az egész Dél-Dunántúlra jellemző gazdasági és társadalmi mélyrepülés.

Ha nem ilyen a viszony a két város között évtizedek óta, talán a régió sem itt tartana.

Másrészről ennek a „nyugger-Pleasantville” ellenzéknek 2016-ban volt egy olyan politikai teljesítménye,

amelyet a pécsi Városi Lekezelő Művek, ha háromszor újra születne, sem tudna megismételni: minden párt és civil erő összefogásával egy hónap alatt összegyűjtött közel húszezer aláírást, hogy ne valósulhasson meg egy környezetszennyező üzem a városban. És ebben a háborúban a Kaposvár Most minden fantáziát alumúlóan mocskos szócső volt.

Nemes Márk szövegében, mely, hangsúlyozzuk, egy FB-poszt volt, s csak a Szabad Pécs gyártott belőle újságcikket, csak úgy habzik a „posvány”, mármint Kaposvárra vonatkoztatva. Úgy tűnik, valaki(ke)t odaát kellemes érzéssel tölt el belülről, hogy e sztereotípia felböfögésére minden lehetséges alkalmat megragadhatnak.

„Kemény és szókimondó kiállás a felmondott újságíró mellett” fogalmaz a Szabad Pécs címe,

ám a szöveg lényegében nem szól másról, mint az elmaradott Kaposvár ócsárlásáról, amelyet Erik, mintegy szent küldetésként, a legnehezebb körülmények közt is hatalmasat teljesítve, próbált oldani. Számukra, úgy tűnik, Kaposvár, a város lakói és a Kaposvár Most itt egy kalap alá került.

Nos, erre csak Hadházy Ákos épp egynapos bon-motjával tudunk válaszolni: „… a lónak a f..át!”

Ahogy előző cikkünkben említettük, a keddi tüntetés egyik felszólalója, Nemes Balázs, a Momentum pécsi szóvivője szintén Kaposvár megcsontosodott provincializmusára célzott beszédében.

Persze a reális önismerethez elengedhetetlen, hogy az efféle, róla szóló előítéleteket

is ismerje egy közösség, s ne próbálja hasonló, öncsaló baromságokkal helyettesíteni, mint, hogy „Kaposváré Európa legszebb főtere”.

Az mindenesetre biztos, hogy nem lesz könnyű kitörni az előítéletek kreclijéből,

s ezek rettentően hátráltatják a város fejlődését: amíg ilyen „Szita-feudális-provinciális-posvány-birodalma”-szerű toposzok uralják a Kaposvár-képet, ezerszer is meggondolja minden befektető, vállalkozó, hogy jelentősebb összegben és hosszú távban gondolkodjon Kaposvárt illetően. A modern, 21. századi innovatív vállalkozások ugyanis a legritkább esetben érzik jól magukat feudális környezetben – Szita Károly zsebében meg különösen nem.

Az, hogy mások ezt gondolják rólunk, csak egyet jelenthet: önvizsgálatot, ill. egy stratégiát arra nézve, hogyan lehet ebből kitörni. Egyben biztosak lehetünk: a jelenlegi városvezetéssel akár maradunk a feudalizmus „fellegvárában”, akár nem, a külvilág ugyanezt fogja gondolni rólunk továbbra is, és ezen csak veszíthetünk.

H. I.

Címképünk: Petri-csésze kitenyésztett baktériumokkal. Felül középtájon, kissé balra az a narancssárga lehet Kaposvár.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!