Médiaetika Dér Tamás és „kaposvári Fidesz-cselédsajtó” módra

Miért? Mit vártál? Így kommentálta az egyik érintett azokat a „tudósításokat”, amelyek ma, a baloldali összefogás pártjainak sajtótájékoztatója után megjelentek a Kaposvár Most, a Kapos és a Somogy TV-k híradóiban és internetes felületein. Nyilván nagyjából ezt, bár bennünk pislákolt valami halvány reményféle, hogy talán, végre, most az egyszer valami eredetibb, kreatívabb megoldással állnak elő. Csalódtunk, maradt a régi, bevált módszer: megjelenünk egy ellenzéki sajtótájékoztatón, aztán elszaladunk és megkérdezzük a Fideszt, hátha van valami szellemdús hozzáfűzni valója. És láss csodát, van nekik.

Bocsássunk előre néhány alapvető dolgot: az újságírás műfajai két nagy csoportot alkotnak, ezek a tény- és a véleményműfajok. Ezeket nem szokás keverni: ha valaki elmegy egy sajtótájékoztatóról tudósítani, illik lehetőleg pontosan, a lényeget kiemelve és semlegesen fogalmazni, még kamerával is. Egy rossz beállítás, megvilágítás egy előnytelen kép ugyanolyan elfogultságot tükrözhet, mint egy gúnyos megfogalmazás írásban.

A KAPOS-T jellemzően véleménycikkeket közöl, melyek az újságírás másik nagy műfajcsoportjához tartoznak: itt vállaltan közelebb kerülünk az ún. érvelő szöveghez, amely a dolgok, jelenségek mögötti lényeget igyekszik megragadni, feltárni. Természetesen mindkét műfajban van a másikból, hiszen abszolúte elfogulatlan tudósítás éppúgy nincs, mint tények nélküli vélemény. Tehát a tényműfajokban, pl. a tudósításban nem szerepel hangsúlyosan vélemény, bár azzal még önmagában nem lenne baj, ha egy-egy eseményről vagy megnyilvánulásról megkérdeznek másokat, pl. a politikai ellenfelet, ha ezt kölcsönösen, kiegyensúlyozottan teszik.

Az azonban végtelenül pitiáner, gyáva és alávaló módszer, ha az amúgy is nagyságrenddel kevesebb lehetőséggel rendelkező ellenzék véleménye soha, sehol nem kap helyet, viszont a kormánypárt szócsövei folyamatosan kommentálhatják az ellenfél minden lépését. A rend kedvéért megnéztük, kapott-e pl. a Kaposvár Most felületén lehetőséget az ellenzék, amikor Dér Tamás, a Fidesz kaposvári elnöke június harmadikán bejelentette: Szita Károlyt indítják a polgármesteri székért.

Kitalálják? Nem, nem kapott. Kommentálhatták Szita jelöltségét? Nem, nem kommentálhatták.

Capture_szita_jeloles

Elévülhetetlen? Vajon pontosan mire gondolt Dér Tamás?

Dér Tamásnak viszont, aki mindenkinél egyenlőbb, elemi, mondhatni természetadta joga bármikor minősíteni az ellenzék lépéseit, s ehhez bőséges sajtótámogatást kap, hisz ezt egy kaptafára megtette a Kaposvár Moston, s persze a rádión és nyilván majd a Kapos Extrán kívül a Kapos és a Somogy Tv is. Laza évi háromszázmilliónyi közpénzből.

Helyi nagyfiúnknak annyira futotta a „lehetőségből”, hogy SZDSZ-ezett és gyurcsányozott egy sort, aztán sokadszor is megvádolta az ellenzéket azzal, hogy rezsit emelne. Ezt abból „következtette ki” éleselméjűleg, hogy az ellenzék bírálta a rezsicsökkentés módját és figyelmeztetett a veszélyeire, amelyek pl. most, a 630 milliárdos E.ON gázüzletág-bukta kapcsán be is köszöntek.

De foglalkozzunk inkább a másik állításával, mellyel a pimaszság és a cinizmus újabb csúcsait hódította meg: szerinte az ellenzék „emelné a helyi adókat”. Ezt nem tudjuk, honnan veszi, hisz ez ügyben nyilván a helyi ellenzék lenne az illetékes, nekik pedig ilyen megnyilvánulásuk soha nem volt. De nem is ez a vérlázító, hanem az, hogy ezt az a Dér és az a kaposvári Fidesz mondja, amelyik 2012-ben 250 százalékkal, több, mint 670 millió forinttal emelte meg a helyi építmény- és kommunális adót! És emlékezzünk arra is, hogy milyen szégyenletes szerepet játszott akkor is a helyi sajtó a lázadni merészelő vállalkozók fenyegetésében, zsarolásában. Az már csak hab a tortán, hogy abban az évben a közgyűlés fideszesei 6 milliárd 783 millió forintos megszorítással terhelték meg a kaposváriakat, és 370 álláshely megszüntetéséről döntöttek.

Azzal már szinte foglalkozni sem érdemes (talán majd máskor), hogy mindeközben az LMP is megnevezte polgármester-jelöltjét, Felder Frigyest, ez is szerepel a „tudósításban”. Személyéhez, bár nyilván adott volt a lehetőség, Dér Tamás nem fűzött kommentárt. Ő kedves a Fidesznek, hiszen vélhetően szavazatokat vesz el a baloldaltól.

Esetleg kibérli a Jégcsarnokot hűtőháznak, számla nélkül, hogy legyen hol tárolni a sok zöldséget.

H. I.