Erősödik a guminyomás: „gazdasági szempontból értelmetlen, környezeti veszélyforrás”

Titkos Fidesz-gyűlésen győzködték a tagokat

Immár egy teljes hónapja múlt, hogy Szita Károly új harcostársával, István Gábor vezérigazgatóval az oldalán bejelentette, hogy egy hőbontásos elvre épülő gumihulladék-feldolgozóval ajándékozza meg Kaposvár lakóit. Az ajándék persze úgy az igazi, ha meglepetés – a polgármester és a többiek ezért gondosan el is titkolták a polgárok elől – hisz hol maradna akkor a valódi öröm? Lett is nagy, de korántsem osztatlan: a Százhalombattáról kiebrudalt vegyigyár ügye (mert mondjuk ki nyíltan, nem egyéb ez) most Kaposvár lakóinak idegeit borzolja. Szita Károly s a mögötte állók úgy gondolták, hogy, mint annyi mást, ezt sem lesz nehéz lenyomni a torkunkon, de tévedtek: a felháborodás, mondhatni általános, s azok körében is, akik nemrég még támogatták a Fidesz és a kaposvári polgármester sajátos demokráciaértelmezését.

Dr. Falussy Lajos, a kaposvári vegyész-, ill. műanyagipari mérnök is Fidesz-tag volt korábban, habár soha nem tekintett saját bevallása szerint kritikátlanul egyetlen politikai erőre sem. A közelmúlt gumifeldolgozóval kapcsolatos eseményei azonban nála is kiverték a biztosítékot, kivált azért, mert mérnökként, szakmabeliként egészen pontosan látta, hogy milyen hiányos, torz, fél-, vagy épp hamis információk alapján készül(t) dönteni a kaposvári közgyűlés, és, hogy a dolog súlyához, a lehetséges környezeti kockázatokhoz képest mennyire semmibe veszi a helyi hatalom a kaposvári emberek véleményét.

fidesz_sms

Mint a régi szép időkben: zártkörű fórum, titkos szeánsz a beavatottaknak, hogy érezzék: ők többek egyszerű halandóknál.

Erre a gyakorlatra a legjobb példa az a rosszhiszemű, gyáva módszer, amelynek során Kaposváron – ahol a legnagyobb volt a felháborodás – eddig nagy bátran csupán zártkörű, Fidesz-tagoknak és szimpatizánsoknak szóló tájékoztatást adott a Homatech az általa bevezetni kívánt technológiáról. Az érintettek titkos sms-ben kaptak értesítést arról, hogy április 19-én kedden hat órakor a Kapos szállóban „zártkörű fórum lesz a gumifeldolgozóról”. (A ’90 előtti, pártállami időkben volt divat ez az ún. „aktívaértekezlet”, ahol az MSZMP-tagok zárt körben kaptak tájékoztatást, s kicsit beavatottaknak érezhették magukat, az elvtársaknak pedig nem kellett tartaniuk a kényelmetlen kérdésektől.)

Minderről egyedül az ATV stábja adott hírt, ám ők is csupán azt tudták rögzíteni, ahogy Dér Tamás, az „est” szervezője arrogánsan, a tőle telhető házmesterstílusban távozásra szólítja fel őket. A tudósítás – két helyi ellenzéki politikuson, Pintér Attilán (MSZP) és Kerepesi Tiboron (Együtt) – kívül röviden szóra bírta Szita Károlyt is, aki a rendelkezésére álló néhány másodpercben fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy a rendezvény gazdája Gelencsér Attila országgyűlési képviselő, ő csak „mintegy erre járt, és fontosnak tartja ezeket a tájékoztatókat”.

Szita ennél sokkal fontosabbnak tartotta – szerintünk – azt, hogy Gelencsért belerángassa a saját maga által kevert katyvaszba, amelyből az láthatóan ki szeretne maradni. Demonstratíve hallgat – országgyűlési képviselőként csupán annyit mondott a zártkörű gyűlésen, hogy „az ellenzék politikai hasznot kíván szerezni az ügy kapcsán, azért támadják”.

Gelencsér Attilának nyilvánosan még egy szava sem volt.

der_tamas_intezkedik

Dér Tamás, a hopp- és házmester elővette legkifinomultabb polgári stílusát: “Melyik tévé? Átévé? Akkor viszonlátásra.” Egy székre biggyesztve ízléses papírdarab: “zárt fórum”. Újfent feltalálták a fából vaskarikát: a fórumok lényege ugyanis ősidők óta éppen a nyíltság. Kivéve persze, ha kaposvári Fidesz-fórumról van szó.

Amit viszont megtett, nyilván azért, hogy Szita amúgy is megtépázott tekintélyét tovább rombolja: valójában ő hívta meg dr. Falussy Lajost a rendezvényre druszája és barátja, Nagy Attila kaposfüredi fideszes képviselő által. A mérnök úr ugyanis előzőleg eljuttatta az aggályait tartalmazó írást a képviselőnek, aki célirányosnak vélte, hogy ez – bár dr. Falussy már kilépett a Fideszből – elhangozzék, nyilván nem azért, hogy a polgármester és a Homatech dolga könnyebb legyen. Ellenkezőleg: hadd amortizálódjon Szita, hátha bejön 2019-ben az a polgármesterség.

Dr. Falussy Lajos gondolatai ugyanis több, mint megszívlelendőek ott, ahol a gumifeldolgozót támogatók legsúlyosabb érve rendszerint az, hogy „nem vagyunk szakemberek, kémiatanárok, vegyészek, döntsék csak el ők”. Ő, mint tudományos fokozattal bíró szakember, a maga területén, a műanyag-feldolgozásban ma is aktívan részt vesz kutatásokban, ám ehhez mérten szerény is:

megkérte két egykori évfolyamtársát, Dr. Bartha László egyetemi tanárt, az ásványolaj és széntechnológia nemzetközileg elismert szakemberét és Dr. Pukánszky Béla akadémikust, hogy foglaljanak állást a Homatech-kérdésben.

Ennek alapján foglalta össze tíz pontban következtetéseit, amelyek – ugye, már kitalálták? – a legkevésbé sem hízelgőek a Homatechre nézve. Ugyanaz, amit számos forrásból és megfogalmazásban már jó néhányszor elhangzott:

„Gumihulladék pirolizálására üzemet létrehozni egyrészt gazdasági szempontból teljesen értelmetlen, másrészt jelentős környezetvédelmi veszélyforrást jelent. Különösen egy nagyváros közvetlen közelében, a Zselic és a Deseda térségében”.

Az egyszerűség kedvéért a szöveget teljes terjedelmében közzétesszük, érdemes végigolvasni:

homatech_velemeny

A sok kézen átment dokumentum: dr. Falussy Lajos összefoglalója tervezett gumifeldolgozóról, melyet DR. Bartha László egyetemi tanár és DR. Pukánszky Béla akadémikus véleménye alapján készített.

 

Falussy Lajos kálváriája azonban ezzel még nem ért véget:

a fórumon ugyan még kérdezhetett egyet-kettőt, amire a cég képviselői többé-kevésbé kitérő választ adtak, ám a végén, mikor szólásra emelkedett volna, Szita Károly egy huszárvágással véget vetett a szeánsznak, így a kényelmetlen felvetések elmaradtak. Falussy Lajos csupán annyit tehetett, hogy a berekesztés után átadta a polgármesternek írását azzal, hogy néhány napon belül visszatérnek rá.

falussy_lajos

Dr. Falussy Lajos átveszi a “Somogy Innovációjáért” díjat (egyedül ő kapta meg kétszer). Jobboldali, konzervatív mérnökember, s ami a fő: vegyész, szakember e területen, számos szabadalom tulajdonosa.

Erre végül sor is került: a mérnök úr Szita Károly „közvetítésével” írásban kapott válaszokat a Homatechtől, de a válaszok nyilvánosságra hozatala – egyelőre legalábbis – nem lehetséges, erre ugyanis nem kapott felhatalmazást. A Homatech – nyilván üzleti érdekekre hivatkozva – ugyanazt a titkolózó játékot játssza, mint Százhalombattán, ahol a Műszaki Tanácsadó Testület tagjaival titoktartási nyilatkozatot írattak alá. (A testület vezetője úgy tájékoztatta a KAPOS-T-ot, hogy a dokumentáció áttanulmányozása után feltett kérdéseikre már nem válaszolt a Homatech – inkább a városból való kivonulás mellett döntöttek.)

Kérdés, hogy ettől bárkinek megváltozik-e a véleménye, vagy ez csupán az időhúzás, a kifárasztás része. Szita most megpróbál úgy tenni, mintha komolyan megfontolná a gumifeldolgozóval kapcsolatos aggályokat. Kérdés, miért nem korábban tette, mielőtt kurtán-furcsán-arrogánsan, minden demokratikus normát felrúgva közölte a közgyűléssel és a város közvéleményével, hogy „ez lesz, és kész”.

Kezdenek kicsúszni kezéből a dolgok. Közvetlen, városházi környezetéből származó információk szerint kedvenc, talán a leggyakrabban ismételt mondata mostanában: „Nem érdekel…”, ill. ennek népiesebb változata.

Mit fűzhetnénk hozzá? Meg is látszik a városon.

H. I.

Szóljon hozzá a KAPOS-T Facebook-oldalán!