Fedőneve: Szitakötő, az angol trónkövetelő és más mulatságos történetek az elmúlt néhány napból

Csúcsforgalom van a mi utcánkban…

Ha választani kell aközött, hogy járkáljunk vérbeborult szemmel, fogcsikorgatva egész hátralevő életünkben, vagy várjuk doktor Kotász érkezését Pelikán Józsefnek, „a tanúnak” angyali derűjével – nos, mi az utóbbira szavaznánk. Akkor szokott elmenni kicsit a kedvünk az élettől, mikor pl. egynémely kaposvári közösségi oldalon azt látjuk, hogy a tagság milyen bombabiztosan be van oltva a vicc, a paródia minden formája ellen. Előfordult, hogy valaki vértolulást kapott azon, hogy Orbán Viktort Jézusként ábrázolta dr. Máriás, az ismert és kiváló avantgard festő, és háromezerből egy sem volt, aki felvilágosította volna: ember, ez csak egy poén! A többség ma már – főleg fő észosztók – csupán az instant formáját ismerik a humornak, a kacarászós szmájlikat. Nevetni akkor kell, mikor oda van biggyesztve.

Nem beszélve arról, hogy – a DK-s Vágó István sugallatára – nemrég pl. vérkomolyan tudtak venni egy észak-koreai videót, holott az éppúgy paródia, mint dr. Máriás képe.

És közben térdig járunk a valódi, jobbnál jobb poénokban, csak észre kell(ene) őket venni.

Például, hogy az vár ránk, mint A tanú című klasszikus főhősére, s pontosan úgy is viselkedünk, ahogy ő, irracionális béketűréssel. A Belügyminisztérium ugyanis javában csomózza a kötelet: készül a Nagy Terv, melynek során minden létező közterületi kamerát egy rendszerbe kötnek, még a parkolóautomatákét is.

És tetszenek tudni, mi a belügyminisztériumi „belső fedőneve” a programnak? Nehéz elhinni, de tényleg: Szitakötő!

Nem, isten bizony nem a mi ötletünk, viszont több mint telitalálat az egykori III/2-es, Krakus Péter nevű besúgóról, Kaposvár polgármesteréről elnevezni egy olyan leskelődő kémprogramot, amely mindent és mindenkit megfigyel, beazonosít, elárul. Amely nélkül hamarosan egy lépést nem tehetünk, levegőt nem vehetünk.

 

Kiemelés a 24.hu cikkéből: nem csalás, nem ámítás, Pintér Sándornak is van humora. Szívbéli jó barátjáról, Szita Károlyról nevezi el kedvenc programját.

 

Lehet jókat kacarászni, hisz ezek szerint nem veszett ki még a világból a rendőrhumor, ám ettől még kb. ugyanolyan vehemenciával kéne tiltakozni, mint pl. a túlóratörvény ellen – vagy még sokkal-sokkal elszántabban.

Következő történetünk hasonló bűbájos apróság: nemrég belebotlottunk a gazdaságfejlesztéssel foglalkozó

alpolgármester, a kissé túlképzett Borhi Zsombor vagyonnyilatkozatába. Nos, Szita Károly valószínűleg azért szemelte ki erre a posztra, mert két „káeftéje” is van. Így már tuti, hogy alkalmas.

Viszont úgy tűnik, felesleges pénzkidobás volt az önkormányzatnak Szita Károlyt angol nyelvtanfolyamra járatni. Ha ott ragadt volna rá valami, észreveszi, hogy Borhi egyik cégének a neve „Pretender” kft. Annak pedig az angolban egyrészt „színlelő, tettető, szimuláns” a jelentése (valaki olyan hülye volna, hogy egy negatív értelmű szót választ?),

másrészt viszont azt jelenti, hogy „trónkövetelő”. Hoppá. Borhi Zsombor talán titkos vágyát súgta bele cégének nevébe?

Ő lenne a Kiválasztott, akiről évek óta suttognak? Vagy csupán önjelölt Brutus, aki majd a kellő pillanatban hátba döfi imádott Caesarját?

Arra gondolni sem merünk, hogy netán a Foo Fighters klasszikus, 2007-es száma tetszett meg neki ennyire – köreiket, megszólalásaik színvonalából inkább Dögös Robi-rajongónak érezzük.

Nos, izgatottan várjuk, tényleg Zsombor-e a „Pretender”, avagy várni kell még a Kiválasztottra.

Harmadik történetünkben kétségek közt kell hagynunk a tisztelt olvasót, ki a főszereplő – de talán ez nem is olyan fontos. A városban széltében-hosszában terjedő szóbeszéd szerint a Kaposvár Most rádióklónjában, a Rádió Mostban szólt nemrég a reggeli műsor, s valamikor fél nyolc tájban a boldogtalan műsorvezető gyerek azt találta mondani, hogy „a Berzsenyi utcai felüljárón óriási csúcsforgalom van, egészen a Zselici útig ér a kocsisor…”

Percek sem teltek bele, jött a telefon. Nem tudni, hogy maga az Atyaúristen szólt-e bele, vagy valamelyik arkangyala, de a csóró el lett igazítva rendesen: ha még sokáig szeretne egy kényelmes meleg stúdióban csicseregni, jó fizetésért, többé ki ne ejtse a száján a szót, hogy „csúcsforgalom”.

Kaposváron nincs olyan, hogy csúcsforgalom. Értve vagyok?

 

A “Reggeli csúcs ” című, nyilvánvalóan össze-photoshopolt pályamű a Kaposvár Most FB-oldaláról. Úgy tűnik, nem szóltak mindenkinek, hogy Szita-cityben nem létezik ilyesmi.

 

Nem, még nem raktuk oda a szmájlikat, most jön a slusszpoén:

A Kaposvár Most – szokása szerint a gagyi népszerűséget hajhászva – fotópályázatot hirdetett „Lendületben a város”, vagy valami hasonló címmel, és a Facebookra feltett albumból lehet kiválasztani – és persze lájkolni – a kedvenc képet.

Családtagok szokták ilyenkor aktivizálni magukat, és szavaztatni minden ismerőst. Ám a megrázó felfedezés csak ezután jött: a finoman szólva is vérgyenge képecskék közt mit látunk: hatalmas csúcsforgalom a Berzsenyi utcai felüljárón!

A fotókat válogatóknak úgy tűnik, nem szólt senki. Bizony, a tekintélyelvű világban soha nem tudhatjuk, kit, mivel sértünk meg. Ha a bal kéz nem tudja, mit csinál a jobb, nagyon nehéz s…, talpat nyalni, különben is: a rendszer szövedéke mindig felfeslik valahol. (József Attilától ünnepélyesen elnézést kérünk.)

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!