Fejedelem utcai ingatlanblama: Szita Károly most éppen emelt áron, kilencmillióért próbál túladni a néhai egyforintos telkeken…

…melyekre tíz éve a kutya sem kíváncsi

Mint az közismert, a koronavírus-veszélyhelyzetre való tekintettel a polgármester egyszemélyben gyakorolja a közhatalmat Kaposváron: még szerencse, hogy sem pallos-, sem az első éjszaka joga nincs a kezében, bár kérdés, hogy utóbbival tudna-e valamit kezdeni. Közben „pedddig” játszásiból rendeleteket, határozatokat alkot, most pl. arról, hogy jó volna eladni a tizenéve kitalált, rondán bebukott toponári „egyforintos telkeket”, mert az általa agyondicsért jövő évi költségvetés miatt dermesztő év elé néznek az önkormányzatok. Kérdés: ha eddig nem sikerült, éppen most fog?

Miután a kormány a veszélyhelyzetet kihasználva eddig is kegyetlenül

megsarcolta az önkormányzatokat, sokan elkezdtek találgatni, hogy Kaposvár vajon hogyan ússza meg a megszorításokat, ha egyáltalán. Az egyszemélyes, rendeleti költségvetés egyelőre nem sokat mond erről, hiszen a bevételi tervszámok rubrikáiba azt ír be a jóember, amit akar, kérdés, teljesülnek-e. Legfeljebb nem ötször módosítják, hanem minden közgyűlésen.

Mindenesetre enyhén kétségbeesett lépésnek tűnik

éppen most ismét előjönni az eladó, egykor ide települni kívánó fiatal, családos szakembereknek egy forintért kínált telkekkel, melyekre sem akkor, sem később nem sikerült vevőt találni: sem egy forintért – majd, miután a Fidesz-kormány megszüntette ezt a lehetőséget – négy és fél, ill. hatmillióért sem.

A korabeli tudósítások szerint 2009-ben 125 millió forintért közművesítették a toponári telkeket, ebből huszonkilencet szerettek volna ilyen módon tulajdonba adni. Már itt is mutatkozik némi ellentmondás, hiszen Szita hírhedt „Hiszünk egymásban!” című, 2014-es brosúrájában – tehát öt év elteltével – nyolc átadott telekről beszél, míg két évvel később a Somogyiban Csillag Gábor jegyző hétről, amelyből

egyet visszaadott a pályázó, egyen pedig akkor még nem állt épület.

Most 2020 júniusában, a koronavírus idején sem sokkal jobb a helyzet: az utca keleti oldalán egy darab ház sem épült, a nyugatin a központhoz közelebb eső egyharmad van beépítve, a többi tizenegy éve kietlen puszta, csak közművek leállásai árválkodnak a gazban.

Nyilván nem jönne rosszul az önkormányzatnak – bárhogyan is dicsérje Szita Károly az ország jövő évi költségvetését – ha értékesíteni tudna valamit az elfekvő készletből, de úgy sejtjük, pillanatnyilag ennek nem az áremelés a legcélravezetőbb módja. Merthogy ugyanebben a határozatban Szita visszavonja az egy hónappal korábbi ukázát, melyben még két telket ugyanebből a csomagból közel kétmillió forinttal olcsóbban akart eladni!

Kétmillióval drágultak volna az építési telkek Kaposváron egy hónap alatt? Ugyan:

Ha a Portfolio június 4-i ingatlanpiaci körképét vesszük alapul, a kép éppen olyan lesújtó, mint bármikor: aki Kaposváron épített vagy vásárolt lakást, a világ legrosszabb üzletét csinálta. A cikkhez mellékelt grafikonból ugyanis az látszik, hogy egyetlen olyan hely van az országban, ahol a megye egészének ingatlan-átlagárai

magasabbak a megyeszékhelyénél, ez „pedddig” Somogy, benne Kaposvárral.

 

A Portfolio a legújabb hozzáférhető ingatlanpiaci adatok alapján készített összehasonlítása: egyetlen olyan megye van az országban, ahol a megyeszékhelyen olcsóbban lehet ingatlant vásárolni, mint a többi területen (átlagban). Ez némileg ellentmond az erős városról, a régió vezető gazdasági erejéről dédelgetett álmoknak.

 

Hogy jól értsük: Somogyban, benne Ganajospusztától Pálmajorig,

Tabtól Nagyatádig és vissza többért el lehet adni egy ingatlant, mint Kaposváron! Igen, tudjuk, ebben benne vannak a NER-lovagok által felhajtott Balaton-parti ingatlanárak, de frekventált körzet az ország számos részén, pl. Veszprém vagy Zala megyében is van.

Arra pedig végképp nem magyarázat, hogy miért emelkedtek egy hónap alatt kétmillióval az önkormányzati tulajdonban lévő telkek árai.

A rendeletben szó szerint ez a vicc áll:

„Figyelembe véve, hogy a lakóházzal beépíthető telkek iránti kereslet növekszik, indokolt a Fejedelem utcában lévő, a vagyonrendelet szerint üzleti vagyonkörbe tartozó 7 db ingatlan pályázat útján történő értékesítése. … A meghirdetési vételárnál figyelembe vettük az ingatlanokra készült ingatlanforgalmi értékbecslésben meghatározottakat, a Fejedelem utcai telkek kialakítására, közművesítésére fordított költségeket és a piaci viszonyokat.”

Igen, és azt, hogy mindössze tizenegy éve szeretnének megszabadulni tőlük. Még egy-két hónap, és húszmillióra is felkúszik a tarifa: valakinek tényleg nagyon elmentek otthonról.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!