Még ki sem hűltek a Kaposváriakért Egyesület földi maradványai, máris „elektori tanácsot” gründol romjain a kóros szerepzavarral küszködő sikerember, Fejes István

Pityu bohóc: van máááááásikk!

Különösen az időzítés tanúskodik hihetetlen stílusérzékről. Két nappal a Kaposváriakért Egyesület megszűnéséről szóló cikkünk megjelenése után kelt szárnyra az újabb szenzáció: Civil Elektori Tanács alapítását jelentette be – na ki? – hát persze, hogy Fejes István, az egykori elnök, a korábbi, világra szóló sikerek kovácsa. Tényleg nem tudjuk, sírjunk-e vagy nevessünk: a tudatlanság, a fogalom- és szereptévesztés ilyen tömény elegye még a közismerten szórakoztató kaposvári közéletben is ritkaság.

Az „elektor” szó – amint azt a nemrég lezajlott USA-választások kapcsán

már mindenki tudja – olyan, a választók által felhatalmazott személyt jelent, aki mások nevében szavaz. Tehát az a – legyünk megengedőek, higgyük el – tizennyolc úr és hölgy, akiket persze nem ismerhetünk meg, hiszen Fejes szerint civilek, s ezért nem óhajtanak a nyilvánosság elé lépni, önjelöltek csupán, s így senki mást nem képviselhetnek, mint magukat. Majd Fejes úr beszél a nevükben, ő lesz a „beszélő fej”, a többiek meg vagy vannak, vagy nincsenek.

Ilyen értelemben nem különböznek – sőt, rosszabbak! – bármelyik Facebook-kommentelőnél, már persze annál, aki legalább a nevét vállalja, s rendelkezik egy, azaz egy darab szavazói véleménnyel. Elektoroknak akkor nevezhetnénk őket, ha mondjuk mindegyikük összegyűjtene ezer-ezer felhatalmazó aláírást, mellyel átruházzák a választás terhét-felelősségét rájuk. (Ez viszont már majdnem egy előválasztás volna.)

Egyszerűbb lenne, ha átlépnénk az igen-igen harmatos kis ötletecskén azzal,

hogy abban a homokozóban, ahol Fejes István és kicsiny baráti köre gyártja sorozatban az ércnél maradandóbb pogácsákat, bárki lehet bármi: Napóleon például, vagy Julius Caesar akár, tűzoltó, katona, határt semmi nem szab a szárnyaló fantáziának. Miért ne lehetne pár percig, vagy napig valaki elektor akár? Vagy pl. elektromágnes, amiről sejthetően ugyanúgy nem tudják, mi fán terem.

Fejes a mostanság megint fura jelenségeket produkáló kpsvr-en fejtette ki legújabb ötletét, éppolyan vehemenciával, mint korábban a KE „öt évre szóló” együttműködési megállapodását a pártokkal. Közben bőszen használja a „grémium” kifejezést is, amely szintén arra utalna, hogy egy választott testületről beszél, pedig közismert, hogy a Kossuth Körök, hasonlóan elődeikhez, a Csurka István-féle Magyar Út Körökhöz, vagy az egykor a Fideszt támogató Polgári Körökhöz,

teljesen informális, alapszabály és tagnyilvántartás nélküli laza kis csoportok.

Így aztán „grémiumot” vagyis a képviseletre szolgáló testületet (pl. elnökséget) sem választhatnak, ahhoz előbb minimum egyesületté kellene alakulniuk, azt pedig, ahogy láttuk, épp most földeltek el egyet.

Ami a végtelenül szomorú ebben a történetben, az éjsötét tudatlanság. Nincs tisztában a szavak jelentésével, s azzal sem, hogy mi fog történni egy esetleges előválasztáson, ki jelölhet, ki nem, ill., hogy milyen módszerrel döntik el, ki lesz a közös jelölt. Nem tud semmit, csak egyet: ő és néhány állítólagos névtelen akarja megmondani,

kik is legyenek azok, akik közül egyáltalán választani lehet.

És azt se feledjük el, hogy ennek az ismét reflektorfénybe tolakodó „úriembernek” van a legvaskosabb része abban, hogy olyan csúnya véget ért az önkormányzati választásra szerveződött összefogás. A pártok helyi vezetői, akik megszakították a kapcsolatot Kaposváriakért Egyesülettel, a DK, Jobbik, MSZP és a Momentum egyértelműen kinyilvánították, hogy erre Fejes István és Felder Frigyes az elhíresült „listaügyben” tanúsított gyalázatos, alávaló magatartása miatt került sor. Fejes a kpsvr-en a választás után maga mondta el, hogy azért vonták vissza a listát, mert „demokratikusan szeretnének dönteni a közgyűlési mandátumok sorsáról”, íme:

 

Fejes István személyes nyilatkozata a kpsvr.hu-n, melyben kifejti, hogy azért vonták vissza a listát, hogy szavazhassanak a bejutó jelöltekről. Egy nappal később mindezt saját kezűleg fúrták meg.

 

Ehhez képest, miután a szavazás negyedik helyen nem Feldert, hanem Pintér Attilát hozta ki bejutónak (4-2 arányban), Felder és Fejes emailben visszavonták a Helyi Választási Bizottságnál a Molnár Tibornénak (DK) adott meghatalmazásukat, így az eredetileg leadott lista maradt érvényben, és annak ellenére, hogy leszavazták, Felder lett a negyedik „ellenzéki” listás képviselő.

A legenyhébb kifejezés, amit erre a magyar népnyelv ismer,

hogy „ordas nagy, loncsos, cafrangos segget csináltak a szájukból”, de, hogy szembeköpték szövetségeseiket, szószegői, hitvány árulói lettek az összefogásnak, éppúgy igaz.

És ne feledkezzünk el arról sem, hogy a Kaposváriakért Egyesület nem adott be a 2019-es évről beszámolót, pedig egyértelmű, hogy jelentős választási összegeket mozgatott. Ezért is az elnök, Fejes István a felelős, aki most a fentebb vázolt harmatos kis ötletecskét esze nélkül hirdeti a Facebookon. És ez alól a felelősség alól nem bújhat ki azzal, hogy újabb és újabb „szervezetek” mögé rejtőzik.

De mégis: e nem túl cizellált elme az előzmények ellenére ismét „szolgálatra jelentkezik”: árulást, hátba döfést, mószerolást vállal jutányos áron, hozott anyagból is, ugyanott mélyen leértékelt civilség nagy tételben eladó. Most, amikor tényleg az összefogáson áll vagy bukik minden. Jó egészséget és erős gyomrot kívánunk a vele való együttműködéshez.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!