Tudatlanság, dilettantizmus: Felder Frigyes úgy indítványozott helyi népszavazást a vízműről a mai közgyűlésen, hogy elemi szinten sincs tisztában a jogszabályokkal…

…csupán Szita Károlynak adta fel a magas labdát

Frissítés: Felder el sem ment az általa meghirdetett sajtótájékoztatóra

Harsány címmel, hatalmas arccal jelentette be tegnap Felder Frigyes, az LMP önkormányzati képviselője a párttársa, Ungár Péter tulajdonában lévő kpsvr.hu pártpropaganda-oldalon, hogy „pénteken népszavazást írhat ki a közgyűlés a kaposvári ivóvíz-szolgáltatás állami kézbe adásáról”, az ő javaslata alapján. Egyéni képviselőként be is adta az indítványát ez ügyben, ám semmi mást nem ért el, mint, hogy tanúbizonyságot tett teljes tudatlanságáról jogi és közéleti ügyekben, ugyanis a népszavazásról szóló törvény kimondja, hogy helyi népszavazást vagy a képviselőtestület valamely bizottsága vagy a képviselők egynegyede indítványozhat a testületnek, egyéni képviselő nem. Így ma reggel, a közgyűlési napirend tárgyalásakor csupán egy-két lesajnáló-gúnyos megjegyzést, plusz némi kioktatást tudott begyűjteni.

Felder akciójáról a medve és a vadász című régi vicc jut eszünkbe, annyiszor oktatták-alázták már közgyűlésen tájékozatlansága miatt. Tudatlanságát csak fokozza, hogy előterjesztését a kaposvári önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatára hivatkozva teszi, ám az csak egyetlen helyen utal a helyi népszavazásra: kimondja, hogy annak elrendelése csak minősített többséggel, tehát az összes képviselő

ötven százalékának, plusz egy főnek az igen szavazata alapján lehetséges.

Minden mást a helyi népszavazásról a „2013. évi CCXXXVIII. törvény a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról” 10. paragrafusa tartalmaz, beleértve azt is, hogy a közgyűlés csak akkor köteles elrendelni helyi népszavazást, ha ezt „ha azt az önkormányzati rendeletében meghatározott számú választópolgár kezdeményezte”. Ez Kaposváron a törvényi maximum, huszonöt százalék.

Ismerős? 2016-ban fényes, azóta is megismételhetetlen diadalt aratott

az ellenzéki összefogás Kaposváron, mikor összegyűjtöttek közel tizennyolcezer aláírást a gumiégető létesítése ellen, melynek hatására a hatalommal szorosan összefonódó beruházó, Csányi Sándor meghátrált, és eltakarodott a városból.

Népszavazás: közel 19 ezer aláírás gyűlt össze a gumiégető ellen!

Miért csinálta ezt Felder? Sajnos simán elképzelhető,

hogy egyszerűen képességszintű problémával állunk szemben. Másrészt önkormányzati bizottságot nem volt esélye maga mellé állítani, ugyanis ő az egyetlen, aki egyiknek sem tagja. Megkérhette volna ellenzéki képviselőtársait, hogy támogassák, hiszen vannak öten (rajta kívül Bereczki Dávid, Kukuly Sándor, Nadrai Norbert, Pintér Attila), de ezt információink szerint meg sem próbálta. A közgyűlési közvetítés tanúsága szerint Nadrai Norbert ez utóbbival próbálkozik. Felder vízügyben tanúsított eddigi megnyilvánulásaiból is csupán az látszik, hogy valójában egy pillanatig sem érdekelte  „kaposváriak ivóvizének” valódi sorsa, az értelmes szakmai vita,

csupán a szájalás révén megszerezhető politikai haszon.

Lényeg, hogy legyen egy lepedőnyi kép róla és Ungár Péterről, „kisgazdájáról”, meg egy pár odaböffentett hangzatos szólam. Felder Frigyes valószínűleg csupán sajnáltatni akarja magát, s áldozatként kiállni a délutáni sajtótájékoztatóra a Kossuth téren: ő oroszlánként harcolt, minden lehetőt megtett, ám a gonoszok mindenhol keresztbe tettek neki. Csupán a médiában megszerezhető figyelem a célja, azoké, akik éppen úgy tájékozódás és gondolkodás nélkül csak követni akarnak valakit a Fidesz-rajongótáborhoz hasonlóan.

H. I.

Frissítés: ahogy cikkben is utaltunk rá, az LMP meghirdetett egy sajtótájékoztatót 27-én 15.30-ra a Kossuth térre, ahol Szendefy Mária és Felder Frigyes „A kaposvári víziközművel kapcsolatos népszavazásról és az akkumulátorlobbi terjeszkedéséről” számolt volna be, ám a kpsvr Facebook-oldalán a mondott helyen és időben csupán Szendefy Mária beszélt hosszasan utóbbiról, az akkumulátorgyárak telepítése elleni országos népszavazási kezdeményezésükről. Felder Frigyesnek nyomát sem lehetett látni, ugyanígy szó sem esett a kaposvári víziközmű ügyében kezdeményezett helyi népszavazásról sem.


Ezt olvasta már?

„Uzsorás Frici” méltatlansági ügye: lassan három éve tudja mindenki, mi az igazság kpsvr-ügyben…