Szélsőjobbos, Fidesz-közeli alapítvány próbálja rátenni a kezét a bárdudvarnoki általános iskolára?

A szülők és a tanárok teljes kizárásával…

…próbálja a Bárdi Búzakalász Alapítvány megszerezni a Kaposvári Tankerületi Központ által fenntartott, Szennai Fekete László Általános Iskola Bárdudvarnoki Telephelye nevet viselő 1-4 évfolyamos általános iskolát. November 23-án a bárdudvarnoki önkormányzat nyilvános közgyűlésen hallgatta meg a beszámolót a dolgok állásáról, melyet el is fogadtak. Ezt az alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Németh Henrik tartotta, aki főállásban egy másik szervezet, a Védett Társadalom Alapítvány – egyelőre nem létező – „iskolahálózatának” vezetője. Honlapjukon leginkább a kormánypárt propaganda-üzeneteivel, sorosozós-gyíkemberes összeesküvés-elméletekkel, no meg nettó putyinista propagandával lehet találkozni – ígéretes tartalmak a jövő generációinak.

A Zárt Társadalom Alapítványt Szakács Árpád egykori orbánista

szellemi verőlegény hozta létre, ő most a Mi Hazánk-alelnök Dúró Dóra tanácsadója, s nem mellesleg Alekszandr Duginnak, Putyin főideológusának, az Ukrajna elleni agresszió szellemi atyjának nagy rajongója. Szakácsot az alapítvány élén Földi László és felesége, Földi-Kovács Andrea váltotta, s ha ez sem mondana a 2021-ben alapított szervezetről eleget: először „Zárt Társadalom Alapítvány” néven jegyezték be őket, egyértelműen

a Soros György által alapított „Nyílt Társadalom Alapítvány” ellenpontjaként.

Aztán nyilván szólt nekik valaki, hogy a „zárt társadalom” elnevezés körülbelül az afgán tálib rendszert jelenti, ezért gyorsan átnevezték magukat „védett társadalomra”. Ettől még – a szó európai értelmében – tálibok maradtak, hajmeresztő agymenésekkel a honlapjukon, melyek középpontjában rendszerint Soros György ármánykodása és az orosz agresszió fényezése áll, de olvashat itt az igényes érdeklődő pl. a „Torontói Jegyzőkönyvekről”, ami nagyjából a „Cion bölcseinek jegyzőkönyvei”

színvonalán tengődő antiszemita agyi katasztrófa.

Nos, ennek a szélsőjobboldalinak is csak némi jóindulattal nevezhető társasággal áll dr. Németh Henrik személyén át kapcsolatban a Bárdi Búzakalász Alapítvány, amelybe Bárdudvarnok önkormányzata is beszállt információink szerint félmillió forinttal, s amelynek célja egy „néphagyományokra épített oktatás” megvalósítása a mostani állami helyett a községben. Erről lelkendezett egy sort nemrég – nyilván nem véletlenül – a Somogyi, kivételesen linkeljük: itt azt állítja Németh Henrik, hogy „csupán véletlen egybeesés hogy a közvetlen lakókörnyezetében is akad egy közösség, amelynek igénye van erre”, miután ő „az alapítvány iskolaalapító munkáját segíti az ország több pontján”. Nos annak, hogy a Védett Társadalom Alapítványnak

az országban iskolaalapító tevékenysége volna, semmi nyomát nem találtuk.

Németh Henrik úr, aki olyan biztos a dolgában, hogy idén szeptember óta a Bárdi Búzaszem Iskolának már Facebook-oldala is van, rendszerint a Gödi Búzaszem Iskolát állítja példának. Oldalukon is annak képei láthatók, amivel mindössze egy apró gond van: a gödi iskolának az égvilágon semmi köze a Védett Társadalom Alapítványhoz, a katolikus egyház tartja fenn. Történetük nekik is kissé kacskaringós, de nem állami iskolából alakultak át, hanem Kolping iskolaként kezdték, majd a (katolikus) Kolping lemondott róluk, folytatták a reformátusoknál, s végül 2011-től kikötöttek a (katolikus) Piarista Rend Magyar Tartományánál.

De a gödi iskola soha nem volt állami: a különbség tehát elsősorban az,

hogy esetünkben, Bárdudvarnokon egy létező, működő iskolát kívánnak teljesen új vágányra állítani ideológiai és pedagógiai szempontból, amiről épp csak az itt tanító pedagógusokat és a szülőket felejtették el megkérdezni, s ugyanúgy a község lakóit is,

akik közül sokaknak nem is tetszik az agresszív nyomulás.

 

A bárdudvarnoki önkormányzat ülése november 23-án, dr. Németh Henrik beszél. Kép forrása: Nyilvános Ház Facebook-oldal élő video.

 

Az említett november 23-i bárdudvarnoki közgyűlésen ezt egy hallgató

szóvá is tette, erre Németh Henrik azt válaszolta, hogy a kaposvári tankerület, amellyel a tárgyalásokat folytatják, kérte, hogy ne kapjon nagyobb nyilvánosságot a folyamat. Ennek viszont ellentmond, hogy Facebook-oldalukon már október 10-én közzétették szándékukat: „a bárdi közösség régi vágya egy iskola létrehozása volt…” – nem tudni, mekkora részét képviselik „a bárdi közösségnek” – és a Somogyiban október 24-én megjelent cikk is szinte kész tényként beszél róla.

A közgyűlés előtt elmondott beszámolója alapján viszont még csupán

tapogatózásnak tűnnek a tankerülettel folytatott tárgyalások. Mikor a közgyűlés egyik tagja rákérdezett, hogy miből is tartaná fenn az alapítvány az iskolát, Németh célzott rá, hogy ő egy nagyobb, országos alapítvány oktatási vezetője – ez volna a Védett Társadalom Alapítvány a nem létező iskolahálózatával – ezért onnan is várható támogatás olyannyira, hogy valószínűleg még az étkezés és a táboroztatás is ingyenes lehet. (Tehát éppen ő kapcsolta össze beszámolójában a két alapítványt.) Németh Henrik még egy – istenfélő hazafi létére meglehetősen cinikus – forgatókönyvet is felvázolt arról, ha esetleg a bárdudvarnoki iskolát az energiahelyzet és a csökkenő gyermeklétszám miatt megszüntetné a tankerület, akkor az önkormányzattól megkapott épületben további bonyodalmak nélkül megkezdődhet „a magyar néphagyományok alapján történő oktatás … ahol az ünnepekhez és jeles napokhoz kötik a tananyagot”.

Sejtésünk szerint a Védett Társadalom Alapítványnál főállásban foglalkoztatott

dr. Németh Henriknek kicsit a körmére éghetett az alapítvány nemlétező iskolahálózata, s az eredménytelenséget akarta megtörni azzal, hogy bepróbálkozott a lakóhelyéhez közeli Bárdudvarnok önkormányzatánál, öntudatos jobboldali módjára lazán figyelmen kívül hagyva az ott dolgozók és a szülők véleményét.

Csak egyet nem értünk: ha ekkora erők állnak mögötte,

van pénz, paripa, fegyver, miért nem rittyentenek simán egy alapítványi iskolát, ahogy mások teszik? Miért ebbe a megnyomorított, tönkretett, átideologizált-hittanosított közoktatásba akarják beenni magukat, ahelyett, hogy „tiszta lappal” indulnának? Vegyenek/építsenek/béreljenek épületet, szereljék fel, toborozzanak pedagógusokat, diákokat, szerezzék be az engedélyeket, írjanak pedagógiai programot – ezzel még a feladatok és nehézségek egyharmadánál sem járunk – nem: könnyebb ráakaszkodni egy megfélemlített, Fidesz-hatalomtól függő önkormányzatra, s a hasonlóan kondicionált gyerek- és pedagógusellenes tankerületre, beülni a készbe, csak, mert valakitől számszerű eredményeket várnak megszerzett lelkek formájában.

H. I.

Címképünk illusztráció.


Ezt olvasta már?

„Csak viccnek szántam a seggfogást”: szexuális zaklatási vád a Kaposvári Szakképző Centrumhoz tartozó kadarkúti Jálics Ernő szakképző iskolában