Folytatódik a Kométa mélyrepülése: „csibészek a disznósok…”

…sőt az egész világ, csak mi vagyunk ártatlan bárányok. Úgy tűnik, nincs kiút a nagy húsipari cégek számára a válságból, legalábbis a hvg.hu szerint. A legolvasottabb közéleti és gazdasági hírportál elemző cikke részletesen – nyilván a mérlegbeszámolók alapján – feltárja a magyar húsfeldolgozás három beteg embere, a pápai, a kaposvári és a gyulai húsüzem gazdasági kilátásait vagy inkább kilátástalanságát. Ami ennél is kiábrándítóbb, házunk táján a folytonos mellébeszélés: miután Kaposvár városa a kétmilliárdos állami tőkeinjekció nyomán résztulajdonos, elvárható, hogy a közvélemény tisztességes tájékoztatást kapjon a cég helyzetéről – porhintés helyett.

Vetített képek

A június 16-i közgyűlésre készült előterjesztésben csupán ennyi szerepel részletes mérlegadatok és gazdasági mutatók helyett, idézzük: „a tájékoztatóra a Közgyűlés ülésén szóbeli formában kerül sor, oly módon, hogy Giacomo Pedranzini ügyvezető igazgató úr prezentációt tart a Kometa’99 Zrt 2013. év gazdálkodási adatairól, kitérve a gazdálkodási tevékenység jelenlegi tendenciáira”. A vetített képes beszámolót aztán végül Prohászka Balázs gazdasági igazgató celebrálta, aki szerint 2013-ban csökkentették a veszteséget: az előző évi kétmilliárdhoz képest durván egymilliárdra. Ehhez csak a hvg.hu gazdasági szakírója teszi hozzá: eszerint a kétmilliárdos állami pénz fele már elúszott.

Ami viszont – s gyanúnk szerint ezért nem siet Kaposvár és a húsüzem vezetése a részletes írásbeli beszámolókkal – az adósságállományt illeti, arról nem számolt be a közgyűlésnek, s persze abban áll a Kométa a legrosszabbul: 11 milliárd forint, melyből 9,5 rövid lejáratú hitel és beszállítókkal szembeni tartozás. Sovány vigasz, hogy ennek egy része MFB-hitel, melyet lehet egy darabig „görgetni”. Tegyük hozzá: két éve a csődbe menekülő Pápai Hús „csak” nyolcmilliárddal tartozott.

Virágnyelven minden kicsit más

Tehát nincs túl sok alap a bizakodásra. Ha ehhez azt is hozzávesszük, hogy virágnyelven ugyan (végül is Kaposvár a virágok városa, vagy mi) de az is elhangzott a közgyűlésen, hogy nem túl biztatóak a beszállítókkal, „a fránya disznósokkal” kapcsolatos előjelek, akkor még kevesebb. Erre utal a beszámoló nyögvenyelős tálalása, a folyamatos mellébeszélés, a konkrétumok hiánya, a feltételes mód gyakori használata. Az már csak hab a tortán, hogy Szita Károly polgármester az előterjesztéshez fűzött kiegészítőjében még mindig 900 munkanélküliről beszél (már, ha megszűnne a Kométa), holott a cég dolgozói létszáma korábban, 2012-ben volt annyi, ma mindössze 483 főt foglalkoztat. A polgármester által vizionált csapatnak közel fele tehát már az utcán van.

Ami tényleg segítene a magyar húsiparon, az az élelmiszer világrekorder áfájának csökkentése, mely érdemben növelné a fogyasztást. Erre, miután a kormány az első negyedév végére sikeresen teljesítette az egész éves hiánycélt, esély sincs.

Savanykás illat

Capture_kometa_szalami

Nem mi mondtuk, de talán itt lenne az ideje leszállni a magas disznóról

A KAPOS-T azt tekinti legfontosabb feladatának, hogy megmutassa Kaposvár lakóinak azt, amit jelenlegi vezetői s a velük összenőtt-fonódott média el kíván előlük hallgatni. Ilyen esetből egyre több van, s nyilván az sem titok, hogy végesek az erőforrásaink. Ezért egyáltalán nem bánjuk, hogy számos alkalommal – ahogy az a nyomtatott és internetes újságírásban természetes és elfogadott – az országos médiumok kritikus és szakszerű anyagaira támaszkodunk. Ilyen volt a fenti hvg.hu-írás is, és ilyen az az Indexen megjelent cikk, amelyre a közgyűlésen Pintér Attila MSZP-képviselő utalt. A napi félmilliós olvasottságú lap „Dívány” rovatában jelent meg elemzés „Téliszalámiteszt, sokkoló eredménnyel” címmel, s nem finomkodik: megállapítása szerint még nem fordult elő, hogy egy termék minden kóstolótól nulla, azaz nulla pontot kapjon. Nem fogják kitalálni, melyik téliszalámi volt: természetesen a Kométáé.

Ettől függetlenül persze mindenről a disznósok tehetnek. Esetleg a disznók.

H. I.