Megalázó maflás Kaposvárnak: „kinőtte az ifjúsági futballfesztivál a várost”, így jövőre Pécsen rendezik meg

Ki fogja ezután elvinni a nagyvilágba Kaposvár jó hírét?

Meghökkentő hírt közölt a Magyar Távirati Iroda ma 15.21-kor: Pécs Megyei Jogú Város közleményére hivatkozva „világgá röpítették”, hogy 2022-ben már nem Kaposvár, hanem Pécs fog otthont adni annak az ifjúsági sportfesztiválnak, amely lényegében az egyetlen, számban jelentősebb idegenforgalmat generáló rendezvény volt Kaposváron. A hírből a helyi propagandasajtó és a városháza természetesen egy szót sem hozott nyilvánosságra. Újabb sportdiplomáciai bukás, vagy racionális döntés Kaposvár feje felett?

A közlemény szerint „a nemzetközi diáksport fesztiválon az elmúlt 15 évben

65 országból összesen 3069 sportcsapat vett részt, együttesen 45 641 sportoló mérte össze erejét. Az ország egyik legjelentősebb utánpótlássport-fesztiválját három sportágban, labdarúgásban, kosárlabdában és kézilabdában hirdetik meg tíz korosztály számára, fiúknak és lányoknak egyaránt”.

„Az egyhetes programsorozatot minden évben júliusban rendezik” – folytatódik a pécsi városháza kommünikéje. „Eddig Kaposvár adott otthont az eseménynek, amely azonban a pécsi önkormányzat tájékoztatása szerint kinőtte a somogyi megyeszékhelyet, ezért merült fel Pécs lehetséges helyszínként”.

Kiderült: a szervezők keresték meg az önkormányzatot azzal, hogy a baranyai

megyeszékhely legyen a házigazda, valamint az is, hogy Pécs álláspontja szerint „a fesztivál nemcsak a résztvevőknek fontos a nemzetközi tapasztalatszerzés és a sportélmények miatt, hanem a város számára is”, miután az „évente több ezer fős vendégsereg jelentős forgalmat generálhat a nyári hónapokban a pécsi vendéglátásban, a résztvevők pedig messze földre viszik magukkal Pécs hírnevét, ezzel elősegítve városmarketingünk sikerét”.

Hasonló szépeket hallottunk minden évben Kaposvár városvezetőjétől

és a város idegenforgalmával foglalkozó illetékesektől egyaránt. Kérdés: mi fogja ezek után legalább papíron feljavítani az amúgy kiábrándító kaposvári idegenforgalmi statisztikákat? Bocsánat, már tudjuk:

a Mészáros Lőrinc-féle négycsillagos „superior” wellness-hotel…

„Az önkormányzat ötmillió forinttal támogatja a fesztivál megrendezését, erről a végleges döntést a városi közgyűlés hozza majd meg” zárul a pécsi városháza, ill. az MTI közleménye.

A valóban néhány látványos napot eredményező, ám idegenforgalmi bevétel szempontjából nem túl jelentős rendezvényt már sem az idén, sem 2020-ban nem lehetett megtartani a járvány miatt, ám úgy tűnik, hogy a szervezők 2022-ben – no meg Pécsben – még reménykednek. Kaposvár számára az is megalázó némiképp: míg utoljára, 2019-ben a város 10.75 milliót fizetett támogatásként a szervezőknek,

Pécs meg tudott velük egyezni kevesebb, mint a felében, ötmillió forintban.

Abban persze biztosak vagyunk, hogy Szita Károlynak és médiacselédségének erre is lesz frappáns válasza, akár a viccbéli agresszív kismalacnak: „kuss, én így szállok le a bicikliről!”

H. I.


Ezt már olvasta?

Kis kaposvári kontraszelekció: Szita Károly veje, Vikár Béla lesz az új városi cég, a Turisztikai Marketing Kft. ügyvezetője