Amin már meg sem lepődünk: apróságok egy-egy bekezdésben, amit méltóságos uraimék megígértek, aztán úgy maradt, lógva…

Futókör, Makovecz-ház, Szilícium-völgy és a többiek – Frissítés!

Időről időre összegyűlik egy sor a kaposvári közélet olyasféle eseteiből, amire talán túlzás volna egy egész cikket szentelni, de fontosak, másrészt – nekünk legalábbis – jól mutatja, hogy egy vérfideszes, évtizedek óta hivatalban lévő városvezetés pont olyan komolytalan, üres fecsegő, mint amilyennek az ellenzéket – pl. Budapestet – igyekszik beállítani. Persze dolgozni fárasztó és kellemetlen: hálásabb és látványosabb szájat tépni, fellengzős ígéreteket tenni a kritikátlan cseléd-nyilvánosság előtt, melynek történetében még nem fordult elő, hogy számonkérték volna Szita Károly vagy szárnysegédei egyetlen kijelentését is.

Március 29-én jelent meg a hír a Kaposvár Mostban,

hogy egy „új, ezúttal nyolcszáz méteres futókört építenek Kaposváron”, melynek „helyszínét hamarosan bejelenti a városvezetés”. Azt is kiderítettük, hogy az „Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ” harmincmilliót forintot adott „Szondi lakótelepi futókör megvalósítására”, csak az nem világos, hogy a „hamarosan” kifejezés mekkora időtávot jelent a Szita-szótár szerint, merthogy olvasónktól kaptunk egy levelet arról, hogy Torma Jánost, a körzet fideszes képviselőjét hiába kérdezte, július óta válaszra sem méltatták. Itt a november, és se kép, se hang a nagy garral beharangozott lakótelepi futókör ügyében.

Nem kisebb a csend a Makovecz-harangházzal kapcsolatban sem, még helye sincs.

Éppen egy éve annak, hogy a fentiekhez hasonló felhajtás övezte az organikus építészet néhai, jobbos szubkultúrában félistenként tisztelt mestere tervének (címképünkön) állítólagos kaposvári megvalósulását. A város kapott is az állam által eszement bőkezűséggel kistafírozott Makovecz-alapítványtól százmilliót a tervezésre, ám érdemi lépést az amúgy számos sebből vérző koncepció megvalósítására egyet sem tettek – még a helyszínt sem sikerült kijelölni. A látványtervet elnézve talán jobb is így.

Semmit nem hallani mostanában az Irányi Dániel utcai

tömbbelsőbe tervezett bölcsődéről. Ez értelemszerűen együtt járt volna a Fő utca-Irányi Dániel-Dózsa György utcák által határolt elhanyagolt dzsmbuj rendbe tételével, bár az állami főépítész – ahogy korábbi cikkünkben olvasható – kifogásolta az átgondolatlan térszervezést, amely egy nagy zöldterülettel rendelkező gyermekintézményen kívül még száznál több parkolót, és jelentős, társasházak építésére felhasználható területet is megpróbált idezsúfolni.

Leginkább a groteszk – röhejesen kínos – kategóriába tartozik az is,

hogy a városházán pár napja átadták a leendő mérnökhallgatóknak azokat a drága MacBook Prókat, amelyet a kaposvári önkormányzat megígért azoknak, akik hajlandóak legalább annyi időt kaposvári munkáltatónál eltölteni, mint a képzési idejük. Összesen – írd és mondd – hatan voltak. A MATE Kaposvári Campus gépész- és az Óbudai Egyetem villamosmérnök alapszak öt-öt hallgatót tudott begyűjteni erre a tanévre – ebből a Békemenettel felérő sokaságból hatan vállalták a Kaposváron maradást – miközben az általános gyakorlat, hogy ilyen szakokat 18-24 fő alatt nem szokás indítani. Persze a politikának ezt is felül kellett írni, mert szerintük „Kaposvár lesz a hazai villamosmérnök-képzés egyik bázisa”.

 

Ügyes: az EU pénzén irodákat építünk, aztán kiadjuk bérbe ahelyett, amit ígértünk. A Kaposvári Fejlesztési Központ hirdetésben keres bérlőket a Facebookon, miközben 2018-ban Borhi Zsombor alpolgármester a közgyűlésen még azt állította, hogy “szilícium völgy jellegű helyet” hoznak létre. A hangsúly a “jellegűn” van. Borhi Zsombor pl. egy alpolgármester “jellegű” közszereplő.

 

Ugyanígy a vicc kategóriába tartozik, hogy Facebook-hirdetésben keres

bérlőket (l. a fenti képet) a kaposvári „Silicon Valley”. Így hívják azt a kaliforniai völgyet, ahol a világ vezető technológiai, IT és infokommunikációs cégei összpontosulnak. Borhi Zsombor (Fidesz) alpogármester illette 2018-ban ezzel a hangzatos névvel a volt kórházi déli tömb műemlék épületét, amelyet az átépítés után helyi high-tech cégeknek lett volna a keltetőhelye. Nem lett, ehelyett ott vannak a Kaposvári Szakképzési Centrum és a Kaposvári Fejlesztési Központ irodái, és a hirdetés szerint még bőven van hely egy üstfoltozó vagy kőbaltagyártó divíziónak.

Esetleg itt lehetne az Európai Befőttesüveg Fejlesztő Központ?

H. I.

A címképért mi kérünk elnézést, de állítólag tényleg ilyen lesz a kaposvári Makovecz-harangház…

Frissítés: Már megint ez a fránya szekunder szégyen…
…mikor mások szánalmas vergődését látva nekünk ég az arcunk. Írásunk megjelenése után a Facebookon továbbra is megjelent a Kaposvári Fejlesztési Központ hirdetése, de az EU-s pályázatból felújított épület képét lecserélték egy belső, irodai fotóra. Így működik egy hatékony, 21. századi szervezet, tőlük várja a városvezetés Kaposvár társadalmi, kulturális, gazdasági felvirágoztatását.


Ajánlott olvasmány haladóknak:

Változatlan szemérmetlenséggel nyúlja a közpénzt az LMP Kaposváron: töküres irodára fizettet az állammal havi kétszázezret, minden látható ok nélkül