Gárdonyi iskola: a felújítás nem halad, a szülők petícióban fordulnak a polgármesterhez

Szita Károly és a felelősség: fuss, Forest, fuss…

Nem csillapodnak a kedélyek a Gárdonyi iskola katasztrófája körül: amint arra nyilván mindenki emlékszik, a május elején lezúduló eső gyakorlatilag szétáztatta a cseri általános iskolát, vitán felül a tanítási idő alatt felújítást végző kivitelező bűnös felelőtlensége miatt. Az épület használhatatlanná vált, a diákok a város másik (jó távoli) végén lévő Klebelsberg kollégiumban fejezték be az évet. A szülőket és a tanári kart azzal nyugtatták, hogy szeptemberre ismét régi fényében tündököl majd az épület. Ez – úgy tűnik – a tanévkezdésre ígéret marad, hiába a fogadkozás. Így jobbnak látták, ha erről a Szemecót pátyolgató Szita Károlyt is kellő határozottsággal értesítik.

A szöveg szerint több mint egy hétig állt a munka, levonult a kivitelező, és senki nem volt látható

az építkezésen. A levélírók – akik különböző iskolai Facebook-csoportokban körözték a petíciót – egyrészt felhívják a figyelmet arra, hogy a rendelkezésre álló idő, különösen ilyen munkatempó mellett nem lesz elég az épület helyreállítására, másrészt – fogalmaznak – az illetékesek nem gondolnak arra, hogy az iskolai felszerelésekben, bútorzatban is komoly károk estek, amelyeket csak azután lehet pótolni, hogy az épületről végre leveszik az „életveszélyes” táblát.

A kezdeményezők nevét természetesen nem tesszük közzé, amennyiben eljut(ott) a levél a polgármesteri hivatalba,

elég, ha ők tudomást szereznek róla. Nem tudjuk azt sem, eddig hányan írták alá alevelet, de más forrásokból meggyőződtünk róla, hogy az abban foglalt állítások nem túlzóak.

Az, amit korábbi cikkünkben a Szemeco kft. és Szita Károly egészségtelenül szoros

A Facebookon közzétett petíció. Nem tudjuk, mennyien írták alá a szülők közül: Kaposváron nagy úr a félelem.

kapcsolatáról megírtunk, ezzel újabb megerősítést kapott: nyoma sincs annak, hogy a polgármester által korábban emlegetett „szigorú vizsgálatnak” bármiféle foganatja lenne, vagy a kivitelező összekapta volna magát a közfelháborodást okozó ügy nyomán.

Az pedig egyenesen a Szita-féle cinizmus „iskolapéldája”, hogy a

polgármester a legutóbbi közgyűlésen képviselői kérdésre azt válaszolta, hogy „beázások kapcsán a részletek a tankerület, a kivitelező és a biztosító között dőlnek el”, a helyi média legalábbis így adta elő.

Hogy kerül ide a tankerület? Korábbi cikkünkben épp azt az ellentmondást hangsúlyoztuk, hogy a nemzeti köznevelésről szóló törvény 74. § (4) bekezdése nyomán 2017 januárja óta már nem az önkormányzat az iskolaépület kezelője, hanem tankerület, logikusan tehát neki kellene lenni a beruházónak.

Akkor miben áll a beruházó önkormányzat felelőssége?

Ha ki kell adni a munkát a baráti cégnek, akkor beruházó vagyok, ha felelősséget kell vállalni a munkájáért, akkor odébb sasszézok?

Szita – ahogy mindig – próbálja a kupacot más portája elé tolni, holott ilyen helyzetben a beruházónak is helyt kell állnia, ha bármilyen ellenőrzési, vagy más, a felelősségi körébe eső dolgot elmulaszt. Ő ehelyett belerángatja a tankerületet, amely ez esetben csupán elszenvedője volt az eseményeknek.

Tegyük hozzá: volt olyan, idei-tavalyi iskolafelújítás Kaposváron, ahol a tankerület volt a beruházó, pl. a Zichy iparművészeti kollégiumában. Ott csodák csodájára nem a Szemeco nyerte kivitelezést, persze hibátlan ott sem lett a munka információink szerint. Ennek körülményeit hamarosan, önálló cikkben részletezzük.

Kérdés amúgy az is, hogy a kivitelező felelősségbiztosítása kiterjed-e az efféle, a bűnös hanyagság határát súroló magatartásra.

A szülők közt terjedő, bennfentesekre hivatkozó szóbeszéd szerint most éppen a napkollektorok tartói okozták a bajt: nem készültek el időben, s a szigetelést újra fel kellett szedni a rögzítéshez. Így az elmúlt napok esőzései újabb leázást okoztak.

2016 elején írott cikkünkben megjósoltuk: az agyatlan rohammunka, az, hogy mindent a választások idejére időzítenek, s persze az EU-s pénzek erőltetett, pánikszerű lehívása káoszt fog okozni a városban a közlekedés, az építési kapacitások és a minőség frontján, s még ki tudja, hány helyen. Kissé korábbra prognosztizáltuk az őrület csúcspontját: 2018-ra.

Egyelőre a kaposváriak – s ez az önkormányzati választásokig biztosan így lesz – a szervezetlen, erőltetett és sokszor öncélú, pénzlehúzásnak tűnő beruházásoknak sokkal inkább a kellemetlen velejáróit érzékelik – de talán oda is illene végre eljutni már, hogy az egész, egyre kínosabb problémahalmaznak ki is az igazi felelőse.

H. I.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!