„Gázkamra” Ollétejeden: ez lett volna Kaposvárból is, ha város vezetőin és a Homatechen múlik

Zajlik az élet a gumiégető-reaktorok környékén

Szomorú, hogy éppen a politikának kellene a legmesszebbre hátra, a múltba és a jövőbe tekinteni, de épp ez a műfaj, ahol egyre inkább a pillanat számít. Politikai divatok (Jókai) jönnek-mennek, és a hatalom mindent megtesz azért, hogy kudarcait, kellemetlen élményeit feledtesse. Ám a tények jönnek, és makacsul újra és újra – ezúttal szó szerint – az orruk alá dörgölik: mi lett volna Kaposváron, ha az ellenzéki összefogás, a városkörnyék támogatása és a civil elszántság nem vet gátat a leplezetlen polgármesteri önkénynek és a haszonlesésnek. Azt nyilván nem kell bizonygatni, hogy kitekinteni a város határain túlra hasznos dolog, s talán az is, ha nagy ritkán visszatérünk Kaposvár közelmúltjának legnagyobb jelentőségű közéleti eseményére – esetleg már az önkormányzati választásokra figyelve.

Cikkünk apropóját az adja, hogy Dunaszerdahelyen, pontosabban annak egzotikus nevű Ollétejed városrészében egyre nagyobb a felháborodás és a civil ellenállás a helybéli cég, a DRON Industries tevékenysége miatt. Tudják, ez a szlovák Homatech. Éppen egy éve jelent meg egy tudósítás a Parameter.sk szlovák lapban, mely szerint a helyi lakosok az időről időre jelentkező

elviselhetetlen bűzre panaszkodnak, mely lassan egy gázkamrához teszi hasonlatossá a települést.

A szlovák Paraméter írásának címe

Többször megkeresték a cég tulajdonosát, aki ígért, hitegetett, de változás nem történt, olyannyira, hogy idén május végén, tehát alig pár hete egy másik szlovák lap, az Új Szó is riportban foglalkozott az egyre inkább elfajuló ollétejedi helyzettel. Az itt megszólaló Sebők Pál helyi képviselő szerint kiderült, hogy

„a tavaly novemberi ellenőrzés súlyosan káros és mérgező, az emberi szervezetre nagyon veszélyes anyagokat mutatott ki az ollétejedi DRON Kft. környékén mért levegőmintában”.

Jellemző, hogy a tavalyi lakossági fellépés a legkevésbé sem érdekelte a DRON tulajdonosait, akik a környezetkárosítás megszüntetése helyett még két új pirolizáló reaktort is üzembe helyeztek. Ugyanakkor elutasították, hogy az üzem területén légszennyezést mérő állomást állítsanak fel helyi civil szervezetek.

A fekete korom mindent belep, panaszkodnak a helyiek, és a bűztől nem lehet sem a szabadban tartózkodni, sem ablakot nyitni. Az önkormányzat és a környezetvédelmi hatóság nem lép, a cég jogászai és pénze nyilván megteszik a magukét.

A történet Kaposvár polgárai számára azért érdekes, mert a DRON-tól származik

a Homatech gumifeldolgozási technológiája: nagyjából erre számíthattak volna, ha az idetelepítés mócsingját sikerült volna Szita Károlynak lenyomnia a kaposváriak torkán.

Egy kis bűz itt, egy kis szálló por ott, amiről aztán a cég színes brosúrákban beszámol, hogy neki bizony ahhoz az égvilágon semmi köze nincsen. Ügyvédei és hivatalokba beépített emberei pedig gondoskodtak volna arról, hogy soha ne derüljön ki, valójában honnan is származik a szennyezés.

Azt se feledjük: Szita Károly a mai napig nem volt hajlandó a KAPOS-T többszöri felvetése nyomán és az ellenzék közgyűlésen feltett kérdései ellenére sem foglalkozni azzal, hogy Kaposváron is legyen – ahogy az ország legtöbb megyei jogú városában – légszennyezettség-mérő állomás.

Az Energiaoldal címe az esztergomi beadványról

A másik, ehhez kapcsolódó történet még cifrább:

Párkányon (szlovák nevén Stúrovóban) szintén terveztek egy műanyag és gumi pirolízisén alapuló hulladékégetőt, mely ellen – milyen vicces – éppen a közeli Esztergom Fidesz-képviselői tiltakoztak a leghangosabban. Zoltai Dániel (Fidesz-KDNP) jegyzi névvel azt a petíciót, amelyet az EP illetékes bizottsága nemrég be is fogadott, és valószínűleg ennek nyomán el is indul egy felülvizsgálati eljárás az ügyben. (Jegyezzük meg, nagyon helyesen teszik.)

A beadványban ilyen megfogalmazások vannak: „a dokumentum szerint a műanyag és gumi pirolízis súlyos környezeti kockázatokkal jár, ezért nagyüzemi méretben, gazdaságosan működő technológia jelenleg alig ismert Európában”.

Kaposvár polgárai nyilván hálásak lettek volna, ha az esztergomi fideszesek 2016-ban is ilyen harcosan kiálltak volna a hazájukat, polgáraik egészségét veszélyeztető, környezeti kockázatokat rejtő technológia idetelepítése ellen. Jöhettek volna tüntetni, aláírást gyűjteni, érvelni,

Csinálni a „politikai cirkuszt”, hogy egy nagy műveltségű, rendkívül okos

helyi Fidesz-képviselő bölcs szavával éljünk. Ami itt a mi hatalmi pozíciónkat veszélyeztető ellenzéki hepciáskodás, az néhány kilométerrel odébb a Nagy Honvédő Háború.

H. I.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!