Gelencsér Attila kétségbeesett próbálkozása: legyen a Szent István Agráregyetem központja Gödöllő helyett Kaposvár!

Módosító indítvány parasztnak falura – Frissítés!

Nem tudjuk, mennyien vannak a KAPOS-T olvasói közt, akiknek a szemében Gelencsér Attila nagyformátumú politikus és tekintélyes honatya, kit ország-világ megsüvegel, s akire mindig számíthat választókerülete. Aki nem csak a zsebét és a hasát tömi, hanem tesz is valamit az itt élőkért. Gyanítjuk, még az elvakult Fidesz-szektahívek közül is kevesen. A többség, úgy sejtjük, egy felkapaszkodott, fogalmatlan falusi tornatanítót lát, akinek csupán annyi a szerepe, hogy ne maradjon üres szék a képviselőházban, semmi egyéb. A Kaposvári Egyetem bedarálása hajszálpontosan megmutatta, melyik „tábornak” is van igaza.

Frissítés, 2020. 4. 15. 11.00: A parlament kulturális bizottságának mai ülésén a fideszes többség nem támogatta Gelencsér módosító indítványát, annak ellenére, hogy ahhoz tegnap csatlakoztak a somogyi fideszes képviselők, valamint Zala megyéből is hárman. Utóbbiak vélhetően azért, mert ők sem örülnek, hogy Keszthelyt Gödöllőhöz csatolják. Így viszont, hogy a részletes vitában a fideszes többség szavazatai miatt elvérzett a javaslat, még inkább kétséges a sorsa. Most már legfeljebb a kormányelőterjesztés módosítása változtathat a dolgon. A zárószavazásra várhatóan a május 4-ével kezdődő héten kerül sor.

Gelencsérnek mellesleg óriási szerencséje volt azzal, hogy pártja másik

helyi „erős emberének”, Szita Károlynak a homlokán letörölhetetlen szégyenbélyegként sötétlik állampárti besúgó múltja, s – nem tudni, kire nézve nagyobb a szégyen – tizenöt éve be van zárva egy Kaposvár nevű karanténba, hogy stílszerűek legyünk. Arról persze Szita mindig gondoskodott a jól ismert spicli-módszerekkel, hogy a magára veszélyesnek ítélt politikustársait elássa, bemószerolja, hátba szúrja, így aztán Gelencsér, az ártalmatlan, árnyékát átlépni nem tudó súlytalanság szépen elevickél a farvízen.

A Kaposvári Egyetem huszárvágással történő kicsinálása

tökéletesen megmutatta, kik is ők valójában. Szita hosszú hallgatás után csak úgy mellesleg, más témához kapcsolva belemarkolt a trágyába, és szétkente a saját arcán: az egyetem s a város, amely eddig büszke volt az önállóságra, szerinte nyert azzal, hogy augusztustól Gödöllőhöz csatolják.

Ezt még legelvakultabb hívei sem értelmezhetik másként, mint nyilvános megalázkodásnak: egy egyetemi fúzió normális helyen, demokratikus körülmények között minimum két-három éves előkészítő munka eredménye. A legapróbb részletekig, mindenre kiterjedő garanciákkal szokták ezt intézni, nem néhány nap alatt, úgy, hogy az egyetem vezetését kész tények elé állítják.

Ehhez tisztességes polgármester nem adhatná az arcát.

Mit tett ezzel szemben Gelencsér Attila? Majd’ két hétig meg se nyikkant, ám most, a szerdai általános vita után csütörtökön, a határidő előtt röviddel beadott egy, azaz egy darab módosító indítványt, mely szerint a Szent István Egyetem székhelye ne Gödöllő, hanem Kaposvár legyen.

A javaslat tehát, ahogy látszik, csupán a törvény mellékletében, a felsorolásnál egy helységnév átírásából áll, s persze némi indoklásból:

„A módosító javaslat célja, hogy a Kaposvári Egyetem és a Szent István Egyetem összeolvadását követően a Szent István Egyetem központja Kaposvár legyen. A Kaposvári Egyetemen, kiemelten annak Agrár- és Környezettudományi Karán, azon belül is az Állattenyésztő mérnöki szakon világszínvonalú oktatás folyik, a campus épülete új, a humánerőforrás biztosítása is tökéletesen megoldott. A vidékpolitikával összhangban fontos a vidék megerősítése, ennek érdekében indokolt, hogy ne egy fővároshoz közeli, hanem egy attól 200 kilométerre lévő város adjon otthont az egyetem székhelyének.”

 

A Gelencsér Attila képviselő által benyújtott módosító indítvány érdemi része

 

Ennyi. Egyrészről az tűnik fel a kritikus szemlélőnek, hogy ezek szerint

mégsem olyan szuper-fantasztikus jóság ez, mint ahogy Szita igyekszik beállítani? Akkor vajon miért is kell módosító, vagy ha kell, miért nem  a világ legokosabb polgármesterének jutott eszébe?

Az indoklás amúgy meglehetősen gyermeteg: „Kaposvári Egyetemen … az Állattenyésztő mérnöki szakon világszínvonalú oktatás folyik”. Miért, Gödöllőn nem? Ráadásul nem egy, hanem jónéhány agrár-szakterületen. „A humánerőforrás biztosítása is tökéletesen megoldott…” – és Gödöllőn? Az, hogy „fontos a vidék megerősítése, ennek érdekében indokolt…”, már szót sem érdemel.

Valóban komolyan gondolja Gelencsér, hogy egy tizenháromezres

hallgatói létszámmal rendelkező, 1948 óta Gödöllő központú egyetem, mely a Wikipédia szerinttöbb mint félévszázados fejlődésének eredményeként … az ország legnagyobb agrárfelsőoktatási és kutatási intézményévé vált, és meghatározó szerepet játszott a hazai agárkutatások számos ágazatában” majd ideköltözik Kaposvárra, ahol két és félezer hallgatóból csupán néhány százan agrárszakosok?

Nyilván nem gondolja komolyan, csupán alibiből izzadott ki

egy gyermeteg fogalmazványt, amely már lehet, hogy bizottsági szakaszban elvérzik. Azt mindenesetre kijelenthetjük: nagyon meg leszünk lepve, ha elfogadja a parlament ezt a módosítást. Sokkal több értelme lett volna, ha arra nyújtanak be javaslatot – és mondjuk, nemcsak Gelencsér, hanem egyeztetve az összes somogyi (egyéni és listán bejutott) képviselő – jobbikosok jóreggelt – hogy

kettős székhelyű (Gödöllő-Kaposvár) legyen a Szent István Egyetem.

Arról viszont nem tudunk, hogy született volna ilyen módosító, viszont, ha nincs javaslat, nincs döntés. De őszintén: jelentene bármit is, ha névleg Kaposvár lenne a székhely? Szerintünk az égvilágon semmit.

Ennyit telt Gelencsér Attilától: hosszú-hosszú hallgatás után

néhány gyermeteg mondat, csupán azért, hogy elmondhassa: én mindent megtettem. És így majd mutogathat az ellenzékre – mintha nem 2002-2010 között fejlődött volna legtöbbet karokban, szakokban, épületekben – és Szita Károlyra, hogy ő bezzeg lelkesen tapsolt a Kaposvári Egyetem kivégzéséhez.

Biz’ isten, nagyon-nagyon meg lennénk lepve, ha a parlamenten átmenne. Az viszont elég kínos blama, ha a saját frakciótöbbsége leszavaz valakit. Már, ha az illető valaki.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük! Ja, és mindehhez #maradjotthon!