Menőcsávó euróban csapatja: Gelencsér Attila vagyonnyilatkozata

De vajon kié a Skoda Superb? – frissítve!

Minden február elsején végigsöpör a médián az a teljesen felesleges és értelmetlen „nézzük végig a képviselők vagyonnyilatkozatait” hullám, és megtelnek az oldalak az Orbán Viktor, Áder János, Kövér László vagy éppen Gyurcsány Ferenc által bevallottakkal. Tudjuk persze, ahogy rendesen, a lényeg rejtve marad, s a svájci vagy Kajmán-szigeteki bankszámlákról, és/vagy liechtensteini cégekről, trezorok mélyére rejtett, a trafikkoncesszió extraprofitjának lefölözéséből származó bankókötegekről nem fogunk olvasni semmit, ahogy a strómanok nevén futó, állami-EU-s megrendelésekkel kitömött cégekről sem. Lehet, hogy csak ez a megjátszott, végtelenül nevetséges aszkétizmus a szórakoztató az egészben, ám még így is találhatunk olyan momentumokat pl. Kaposvár országgyűlési képviselőjének, Gelencsér Attilának a vagyonnyilatkozatában, amely felett érdemes merengeni egy sort.

Ami a rendkívül szűkszavú beszámolóból elsőként feltűnhet, hogy csupán egyetlen, igaz, száz százalékos tulajdonú ingatlan, egy 153 négyzetméteres kaposvári családi ház lelhető fel a bevallásban, amely egy 947 négyzetméteres telken fekszik, persze fenn, a Csorda-tetőn, a Fidesz lakóparkban. Az ingatlan 2012 óta van a képviselő úr birtokában. Információink szerint félkész állapotban vette, s akkortájt zajlott a befejezése, mikor a Rippl-Rónai villa látogatóközpontján dolgoztak a kőművesek.

Ismeretes, hogy ezidőtájt még a múzeum, s vele a Rippl-villa is a megyei önkormányzat tulajdonában volt, amelynek elnöke 2014-ig Gelencsér Attila.

Sem további ingatlanok, sem nagy értékű egyéb vagyontárgyak nem találhatók a papír szerint Gelencsér birtokában, csupán a készpénz- és értékpapírfronton tapasztalható bizonyos átrendeződés, kezdjük a stabil ponttal:

Első, 2011-es vagyonnyilatkozatának leadása óta nyilvántart egy tizenkét és félmilliós összeget minden vagyonbevallásán, mint családi kölcsönt. Ezt az összeget úgy tűnik, egy végtelenül türelmes rokona vághatta hozzá, akinek azóta sem hiányzik. Szerencsés emberek mindketten.

2011 óta minden évben bevallja ezt a tizenkét és fél milliót – türelmes emberek laknak Somogyvár környékén…

 

Megvan még a Fundamenta lakás-előtakarékossági betétje is, havi húszezerrel, ennek vélelmezhető összegével – évi 240 ezer forint – nem számoltunk.

Ahogy viszont látszik, a kötvények, ill. készpénzállomány körül volt némi átrendeződés. A 2016-os nyilatkozatban kincstárjegyből szerepelt kerek hatmillió, befektetési jegyből 8.129.195 Ft., euróból pedig 7.773.516 forintnyi, és még 959.633 Ft pihent folyószámlán.

Ez összesen 22.862.344, azaz közel huszonhárommillió forint.

Az egy évvel korábbi, 2015-ös bevallásban így festettek ezek a számok: befektetési jegyből 12.549.059 Ft., kincstárjegyből 1.989.488 volt, USA dollárban pedig 1.971.819 Ft. pihent, 2.017.766 forintnyi folyószámla-követelés mellett. Ez 18.528.132 Ft.

Különös, hogy Gelencsér most tartja dollár helyett euróban pénz(e) nagy részét, mikor az imádott Donald Trumpjuk épp hatalomra jutott…

Balról a 2015-ös, jobbról a 2016-os nyilatkozat részlete. A gyorsan mozdítható valuta fontos szempont – hátha azonnal kell indulni az Azori-szigetekre…

 

A készpénz-, ill. kötvényvagyon növekménye tehát 4.334.212 forint. Szép teljesítmény ahhoz képest, hogy az Országgyűlés honlapján feltüntetett 997.170 forintnyi havi bruttó jövedelmén kívül nincs semmilyen bevallott forrása, így ez az egy gyermekre eső adókedvezményt figyelembe véve 663.118 Ft. nettót jelent.

Természetesen ekkora jövedelemből közel négy és félmilliót megtakarítani nem lehetetlen, s akkor különösen nem az, ha a szerencse somogyvári kegyeltjének autózásra egy fillért sem kell költenie. Képviselőként ugyanis kapja a benzinkártyát, ám ami ennél egy kicsit feltűnőbb: nem tudni, kié az a Skoda Superb, amitől Gelencsér Attila gyakorlatilag harminc méternél jobban nem távolodik el – mindenhová ezzel jár.

 

A Skoda Superb a Pártok Háza előtt, amint éppen szabálytalanul parkol. Ettől még kérdés marad, kié.

 

Neki ugyanis nincsen a nevén gépkocsi, és tudomásunk szerint élettársa egy hófehér Ford Kuga-val, egy vadonatúj városi terepjáróval jár (listaára 10 millió körül). A Skoda megléte viszont kézzelfogható tény.

Ha viszont a járgány, amelynek az ára közel nyolcmillió forint, valaki másé, akkor ajándékként, vagy valaminek az ellenértékeként, jövedelemként szerepelnie kellene a képviselői vagyonnyilatkozatban. A havi bérleti díja ugyanis százhatvanezer forint körül van, s tudomásunk szerint sem fideszes, sem más képviselőknek egyelőre még nem jár szolgálati autó.

De talán a küszöbön áll egy régóta esedékes miniszteri kinevezés, és akkor ez a kérdés is megoldódik. Sportot (esetleg iskolai testnevelést) felügyelő, bevándorlás-, netán halálbüntetésügyi miniszterként is el tudnánk képzelni. Annyi facér sógor, koma van még Somogyváron.

H. I.

*Frissítünk: mostanra, némi spéttel a Somogyi is összeküzdött egy kisebb körképet a megyei képviselők vagyon- és jövedelembevallásáról. Szerepel is benne minden, amit – Gelencsér esetében – nálunk olvastak, s ez dicséretes. A baj csak annyi, hogy a Kaposvári Egyetem kommunikáció szakán képződött fiatalok – dr. Kercza Imre és hasonló újságíró-fenoménok tanítványai – nem tudnak olvasni. A cikkben ugyanis a pénzintézeti számlakövetelést, amely azt a pénzt jelenti, amely a bankszámlán rendelkezésre áll, összekeveri a szerző, Szűcs Tibor a folyószámla-tartozással, ami épp az ellenkezője. Utóbbi a bevallás III.-as, Tartozások című rovatában lenne, és nem a kettesben, a vagyontárgyak közt.

Nem tartozás, követelés – különben minden stimmel. Vagy megint küldetést teljesítünk?

Somogyiék tavaly ilyenkor Szita Károlyt jövedelmét akarták egy kicsit, hárommillió forinttal kikozmetikázni, most pedig Gelencsér Attilának akartak a plusz egymillióból mínusz egyet csinálni, azaz két millával megszépíteni a teljesítményéhez képest amúgy is bicskanyitogató összegeket.

Megint nem jött össze, de a nyomtatott változatban már nyilván így marad… Szép volt, fiúk, mint mindig.

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!