Gelencsér Attila hősi pózba vágja magát: már a szobrának áll modellt?

De akkor hol a ló?

Láthatóan főleg deréktájon vannak tartalékok, de azért jó kis kép ez, akárki csinálta. Rendíthetetlen magabiztosság, távolt fürkésző, ugyanakkor atyaian szigorú tekintet, no és az a lendületes, oly sok sorsot megváltoztató aláírás… A pózolás mindig is erős oldala volt Kaposvár országgyűlési képviselőjének, ráadásul most érzi, hogy az eddigieknél is komolyabb erőfeszítésekre lesz szüksége ahhoz, hogy porondon maradjon, miután információink szerint még a jelöltsége sincs eldöntve véglegesen. A kép azonban, amivel Attilánk – legalábbis a Facebookon – meg akarja váltani a maga számára a világot, ahogy az lenni szokott, hordoz egy sor rejtett üzenetet, melyekről most fellebbentjük a fátylat.

Póriasan elintézhetnénk azzal, hogy Gelencsér Attila kihuzintott, mint

ama bizonyos Pista gyerek Jézus neve napján, oszt’ annyira megtetszett neki, amit a tükörben látott, hogy üstöllést ugrasztotta fényképész csicskáját. Többször említettük, hogy még dél-dunántúli szinten sem tartozott soha a Fidesz potens emberei közé, talán ezért is próbál – hasonlóan pártjához – folyamatosan erőről hablatyolni, holott rendre a leggyengébbek közt végzett a választásokon, és sem a parlamentben, sem pártjában nem vitte sokra.

Nem meglepő, hogy pusztán egy képpel és egy üres frázissal

próbálja pótolni mindazt, amit évtizednél hosszabb idő alatt nem sikerült képviselőként elérnie: hogy legalább valami minimális, szabad szemmel látható fejlődés meginduljon ezen az elátkozott dél-dunántúli vidéken. Nem, nem: a képre sajnos csupán, kivált a deréktájon mutatkozó szabad területre azt lehetett volna felapplikálni, hogy a Dél-Dunántúl a legutóbbi Eurostat kimutatás szerint az egyike volt az európai térség tíz legszegényebb régiójának, s e leggyengébb csoportnak is az alsó felében tartózkodik.

Ami ennél sokkal csúnyább, hogy folyamatosan romlik a helyzet:

a 268 régióból a tekintélyt parancsoló 259. helyet foglaljuk el, a hét magyarországi régió sorrendjében pedig a hatodik Dél-Dunántúl. Immár Észak-Magyarország is megelőz bennünket.

Attilának és kicsiny, ám annál ügyefogyottabb sleppjének kedvéért még egyszer, lassan: van az EU-nak 268 régiója. A tíz legszegényebből, legelmaradottabból négy magyar. Ezek egyike – hátulról a kilencedik – Dél-Dunántúl, amely 2016 óta hat helyet csúszott lefelé ezen a fejlettségi listán.

És ezt már nehezen tudná Gelencsér Attila más nyakába varrni.

 

Dél-Dunántúl előkelő helye az EU-régiók sorrendjében 2019-ben: nincs megállás a gödör legaljáig… Forrás: EUROSTAT

 

És egyáltalán: jelent az égvilágon bármit, hogy „Magyarország erős ország”?

Hol? Miben? Mikor győztünk utoljára fegyveres konfliktusban, akár segédnépként? Bocsánat: egyszer, 1999-ben, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején, a koszovói konfliktus „lerendezése” kapcsán a NATO légierő Szerbiát bombázta, köztük vajdasági magyarok házait, iskoláit. Abban a győztes oldalon sikerült részt venni: büszkék lehetünk rá.

De van a képnek egy másik, pikánsabb üzenete is:

olybá tűnik, mintha Gelencsér magával Orbán Viktorral óhajtana versenyre kelni. Néhány, a Google-nél is fejlettebb képkeresővel sem tudtunk ugyanis hasonló képeket találni a neten, csupán egyet:

 

Csak egyetlen hasonló kompozíciót találtunk, de azon Orbán Viktor miniszterelnök képe társul a “Magyarország erős ország” jelmondathoz. Hogy jön ide Gelencsér Attila? Lemaradtunk valamitől?

 

Nocsak: szóval én meg a Főnök? Először arra tippeltünk, hogy szervezett

Fidesz-imázsakcióról van szó, és minden országgyűlési képviselőről készült hasonló egyenkép, ám erről szó sincs. Úgy tűnik, egyéni ötlet volt, csak Gelencsér Attilának jutott eszébe saját, kétségkívül tekintélyes termetéről, hogy „Magyarország erős ország”. Mert a kép és a felirat amúgy az égvilágon semmit nem mond, nem üzen, csupán ennyit.

Sejthető, hogy ez a soványka mondanivaló annak a jól érzékelhető

médianyomulásnak a kissé elbaltázott része lehet, amellyel – elvégre választások jönnek – Attilánk megpróbálja észrevetetni magát a választókerületében. De, hogy Gelencsér Attila fizimiskájával kéne szimbolizálni „Magyarország erős ország” voltát? Ez valami poén akart lenni?

Vagy úgy gondolta, hogy jobban mutatna Orbánnál a jelmondat felett?

És ezután nem Orbán, hanem Gecsa lesz „Fidesz-Magyarország arca”? Volt már néhány súlyos aránytévesztése Kaposvár és környéke országgyűlési képviselőjének, gyakran mondott vaskos marhaságokat, de tréfának azért kicsit erős ez. Az sem biztos, hogy

a Főnök érti a viccet, de, hogy nem szereti, az hóttziher.

Jó lesz vigyázni: láttunk már néhány Fidesz-arcot, aki túlgondolta saját fontosságát.

H. I.

Címkép forrása: Gelencsér Attila képviselői Facebook-oldala. Köszönjük!


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!