Gelencsér Attila úgy veszi egymás után a cégeket, mintha nem lenne holnap – vagy éppen az üzleti világba készül menteni magát?

Akcióban a kistérségi Mészáros Lőrinc

A múltkori, váratlan cégvásárlás után azt hittük, hogy egy ideig nem ér majd bennünket meglepetés, ám Gecsa mester mohósága, úgy tűnik, nem ismer mértéket. Korábban beszámoltunk a Maza Tészta kft.-ben, majd a BB Kaposban szerzett tulajdonrészeiről, s arról is, hogy sejtésünk szerint ezeknek a látszólag ártatlan bevásárlásoknak lehet némi köze ahhoz, hogy így – tulajdonostársai révén – kapcsolódik olyan cégekhez, amelyek összesen nyolc trafikot üzemeltetnek Kaposváron, mintegy évi másfél milliárd forintos árbevétellel. Nos, ha így nézzük, semmi meglepő nincs a legújabb tranzakcióban, csak kissé szorosabbra fonódott a háló a dohányboltok körül.

Egyelőre csupán a cégvásárlás ténye a biztos, a mértékét még homály fedi. A szintén év végén bejegyzett, ám a cégértesítőbe néhány nappal később bekerült változás szerint a kiváló, választóiért a világ végére, de legalábbis az Azori-szigetekig is elmenni hajlandó honatya egy bizonyos „Pannon Füszért Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságban” lett büszke tulajdonos.

Szívből reméljük, hogy hamarosan esedékes vagyonnyilatkozata arra is választ ad, miből telt neki

egy év alatt három cég megszerzésére. Tény, hogy a 2017 elején alapított cég, amely korábban a „Zselic Pont Kft.” nevet viselte, egyelőre „nullás”, tehát nem sok vizet zavart a piacon, viszont a hárommilliós alaptőkéje érintetlen.

Legújabb tulajdonostársa, Szánky Sándor Zoltán egyébként már nem kül-, hanem egyenesen beltag a trafikokat üzemeltető Zselic Market Bt.-ben, a kipróbált üzlettársak, a Fekete testvérek mellett. A Pannon Füszért főtevékenysége „élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem”, bár egyelőre nem tűnik úgy, mintha ezt ténylegesen is gyakorolnák – de, mint tudjuk, a jövő Attilánknak dolgozik.

Korábban is megírtuk, hogy az ilyesféle cégvásárlásoknak – persze, ha egy hatalommal és befolyással bíró „üzletféllel” állunk szemben – az lehet a célja, hogy a dohányfogalmazó béték extraprofitját a társcégekbe beforgatva azokat felhizlalják, és sokszoros áron kivásárolják, vagy a kedvezményezett a továbbiakban vígan éldegél az osztalékból.

 

Cégéres Fidesz-tempó: milliméter pontosan meghatározzák, milyen legyen a kirakat, amely eltakarja a legmocskosabb üzelmeket.

 

Így konvertálódhat – elméletileg – a politikai befolyás, ill. hatalmi-kapcsolati tőke rövid idő alatt pénztőkévé, ám ehhez elengedhetetlen, hogy az emberfiának cégtulajdona legyen. Legális.

2018-ban tehát ezzel a három vagyontárggyal biztosan gyarapodott Gelencsér Attila. Hogy mindez mennyire volt törvényes, afelől nem vagyunk meggyőződve, hiszen egyrészt az elsőnek már szerepelnie kellett volna a megválasztása után kötelezően leadott vagyonnyilatkozatában, ráadásul. a megtakarításaiban sem látszott csökkenés.

Mindez nem volt elég ahhoz, hogy legalább a „somogyi érintettségű” képviselők bármelyike eljárást kezdeményezzen a parlament mentelmi bizottságánál.

Miután minden egyéni körzetet a Fidesz nyert a megyében, ez ügyben a listán bejutott két somogyi Jobbik-honatyára, Ander Balázsra és Steinmetz Ádámra számíthattunk volna, valamint a drága DK-s nyugalmazott katonaorvosra, László Imrére, aki azt nyilatkozta még a kampány idején, hogy „akkor is felvállalja Kaposvár képviseletét, ha nem egyéniben jut be”. Egyelőre ennek nyoma sincs.

A cégadatok közt viszont – egyelőre még megbízhatóan – ott vannak a megszerzett, sejthetően a Gelencsér-família szebb jövőjét megalapozni hivatott cégek, „véletlenül” a nyíltan politikai alapon odaítélt, zsíros haszonnal működő dohányboltok közvetlen közelében.

H. I.

Ismételt köszönet “Burkolónak” az információért. Sajnos a másik ügyben, amiről kérdezett, súlyos személyiségi jogi akadályok vannak több szakjogász értékelése szerint, de következhet olyan fordulat, amely aktuálissá és közölhetővé teszi – bízzunk benne.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!