Választási hírek: Mazáné asszonyság és Gelencsér Attila már nem alkotnak egy párt, de betolakodott a képbe egy rózsaszín unikornis

A Mi Hazánk jelöltje a negyedik induló…

…Kelemen Csaba személyében. Egyelőre ennyi, hiszen nyilvánvaló, hogy számos kamu- és önjelölt lép még ringbe április 3-ig itt, a Somogy egyes számú választókerületben is. Az előválasztáson győztes dr. Varga István (DK) volt az első, akinek az indulása biztos, s néhány napja hivatalossá vált, hogy a Fidesz ismét Gelencsér Attilát indítja, aki a 2018-as választáson 43.69 százalékos támogatottságával vélhetően az ellenzék akkori megosztottsága miatt kerülhetett abba a helyzetbe, hogy négy évig Kaposvár és környékének polgárai helyett pártja és főleg önmaga érdekeit képviselje.

Ha a 2018-as választás eredményeit vesszük figyelembe – attól függetlenül persze,

hogy közben eltelt négy hosszú év, és szinte minden megváltozott – bizakodhat az aktuálisan összefogásban utazó ellenzék, hiszen a választás.hu adatai szerint a négy egyéni indulójának (Jobbik, DK-MSZP-Párbeszéd, LMP, Momentum) összegzett eredménye 50.97 százalék, szemben Gelencsér 43.69-ével.

Nem ennyire biztatóak az ellenzék kilátásai, ha a közelebbi,

2019-es évet nézzük: az EP-választáson jóval többet, 49.23 százalékot szerzett Kaposváron a Fidesz, az összefogás pártjai viszont csak 45.35-öt, s a Mi Hazánk és a Kétfarkúak is szakítottak összesen ötöt. És ez csak Kaposvár, a választókerülethez tartozó 25 községben a támogatottság átlaga még rosszabb: 64.66-35.34 volt a Fidesz javára.

Itt jegyeznénk meg: bár éppen a KAPOS-T és az Átlátszó oldalain lepleztük le

Gelencsér Attila gazdasági nyomulását – nevezhetjük „üzelmeknek” is – a Maza Tészta Kft.-vel folytatott liezonjának tavaly július elsejével vége lett, az egyik társtulajdonos felesége vette át a részét. A „tésztagyáros” jelző ugyanakkor még érvényes, hiszen a Maza Tészta csak a forgalmazást végzi, a kedvelt levesbevaló gyártása a – stílszerűen osztopáni székhelyű – BB Kapos Kft.-ben folyik. Derék képviselőnk itt maradt kisebbségi tulajdonos, ahogy a Pannon Füszért Kft.-ben is, bár utóbbi cég nemrég a végelszámolás sorsára jutott, nyilván ezért nem is tüntette fel vagyonnyilatkozatában.

Gelencsér nyomul a Facebookon, s a „hatáskörébe” tartozó falvakban

is láthatóan jelen van, kisebb-nagyobb „átadásokat” a kampányra időzítve, ám közismert, hogy a választókerület város-falu lakosságaránya kb. 85-15%. Kaposváron viszont sokkal szerényebb a jelenléte, egyelőre nem jönnek a fideszes nagyágyúk, kormánytagok fórumozni, ezt a lehetőséget persze még bőven kiaknázhatják.

A Fidesz fő fegyvere – különösen a billegő körzetekben – az eszelős pénzszóráson

(13. havi nyugdíj, minimálbér-emelés, adóvisszatérítések, fegyverpénz, stb.) kívül a legutóbbi aláírásgyűjtés során élesített Kubatov-listák használata. Számítani lehet rá, hogy követik a szavazóhelyiségekben megjelenő szimpatizánsokat, és telefonon vagy személyesen mozgósítanak majd, ha szükségesnek találják. Nem véletlen, hogy Gelencsér négy éve is a szükséges ötszázat sokszorosan meghaladó számú aláírást adott le – egyes vélemények szerint még másoknak is jutott belőle – miután számos

fizetett alkalmazott járta a körzetet, gyűjtötte az adatokat.

A hálózat működik, s információink szerint most minden fideszes alárásgyűjtőnél még tablet is lesz, így online tudják frissíteni az adatbázist.

Tegyük hozzá: most nem lesz senki abban a helyzetben, hogy ajánlásokkal „segítsen ki” kamujelölteket: saját ajánlásai online elérhetőek lesznek ügyfélkapun át mindenki számára, tehát ellenőrizhető lesz, ki kinek adott. Éppen ezért kérdés, hogy pl. a biztos indulónak tűnő, a Jobbikot a széljobbon váltó, de fideszes kötődésű

Mi Hazánk kaposvári jelöltje, Kelemen Csaba hogyan küzd meg az ötszáz ajánlással.

2019-ben ugyanis hat társával együtt elindult helyben az októberi önkormányzati választáson, ám hármuknak, köztük Kelemennek nem sikerült összegyűjtenie azt a negyven-egynéhány (!) aláírást, ami az induláshoz szükséges volt. Kérdés, hogy az ötszázzal hogyan boldogul majd… A Mi Hazánk most éppen az oltástagadók környékén próbál támogatókat szerezni: aktívan részt vettek pl. abban a novemberi kaposvári demonstrációban is, melyről egyedül a KAPOS-T számolt be hitelesen. Miután a gyűlést szervező Facebook-csoport létszáma mára közelíti a háromezret, kérdés, hogy kitart-e a kötelező oltás körüli hisztéria a választásokig, vagy a következő hetekben szépen lecseng: előbbi esetben okozhatnak kellemetlen meglepetéseket Kaposváron is.

Még mindig nem tudjuk egészen komolyan venni

a Magyar Kétfarkú Kutya Párt eltökéltségét a 2022-es parlamenti választásokon való indulást illetően, s reménykedünk, hogy legkésőbb az ajánlások begyűjtése után bejelentik: csak vicc volt az egész. Most azonban még halálkomolynak tűnik a szándék, s honlapjukon ott feszít egy rózsaszín unikornisjelmezbe bújt hölgy, Teleki Zsófia, aki „már járt odalenn”, s amellett, hogy lókedvelő, azt is megtudhatjuk róla, hogy eredeti a humora: „átlát a Szitán”.

Volt valaha Kaposváron Kétfarkú Kutya frakció, ám néhány éve – egyes hírek szerint

piszkos anyagiakon való összekülönbözés okán – vége szakadt a barátságnak. Ha komoly a szándék, az nyilván az országosan minimum hetvenegy jelölt kiállításáról szól, a töredékszavazatok begyűjtéséről, és az öt- vagy legalább az egy százalék megszerzéséről. Előbbi esetben frakciót alakíthatnak, és maga alá temeti őket a pénz, vagy, ha egy százaléknál többet szereznek, évi százötven milliós párttámogatás jár, négy évre.

Ha a kis pártoknak sikerül megszerezni az aláírásokat, s a legrosszabbat feltételezve, a kötelezően megjelenő kamujelöltekkel együtt elvisznek 4-5 százalék körüli szavazatot, a két nagyobb támogatottságú jelölt mindegyike szinte biztosan ötven százalék alatt, 43-46% körül végez. Ez esetben nüanszok, pl. a mozgósítás és/vagy a kisebb-nagyobb csalások dönthetnek a kaposvári mandátum sorsáról.

H. I.


Ezt már olvasta?

Hoppá, avagy a pusztító intellektus és szellem letaglózó ereje: „oktatóvideóban” válaszol Gelencsér Attila Jakab Péter „traktoros” posztjára