Karácsonyi bevásárlás Gelencséréknél: újabb kft.-ben szerzett résztulajdont derék kaposvári képviselőnk

„Közétkeztetés, abban van a nagy lóvé…”

Alapigazság, hogy a jó szemű szakember kincset ér, különösen, ha „Burkoló”. Tőle, inkognitóját gondosan őrző, ám kiválóan informált levelezőnktől kaptuk a tippet ezúttal, hálásak is vagyunk érte. A lényeg: tavaly, tehát 2018-ban a Maza Tészta Kft.-ben feltűnően olcsón megszerzett egyharmadnyi tulajdonrésze mellé a mi jó Gelencsér Attilánk befészkelte magát a cégháló másik pillérének nevezhető, osztopáni székhelyű BB Kapos Kft.-be is. A vagyonszerzést december 18-án rögzítette a cégbíróság, így a következő, január 30-án esedékes vagyonnyilatkozatában már szerepelnie kell, ha nem akar a korábbihoz hasonló törvénysértést elkövetni.

A Gelencsér Attila korábbi cégszerzéséről írott, Átlátszóval közös tényfeltáró anyagunk múlt év októberében jelent meg: érdemes készenlétben tartani, mert akkor tett állításaink – amelyeket persze azóta sem kérdőjelezett meg sem az érintett, sem más – fontosak lehetnek az új fejlemények tükrében.

A céghálónak tehát, melynek középpontjában a Fekete testvérpár, dr. Fekete János és Fekete László áll,

része két kft., a homokszentgyögyi Maza Tészta, amelybe korábban vásárolta be magát Gelencsér, és az osztopáni BB Kapos, amelybe most. A cégek fő tevékenysége az élelmiszer-forgalmazás (Maza Tészta) és az előállítás (BB Kapos). Gelencsér amúgy maga is osztopáni eredetileg.

Mindkettő nagyságrendileg hasonló, százmillió körüli árbevételt produkált 2017-ben: a Maza Tészta 130-at, a BB Kapos 93-at, ám az előbbi tízmilliós nyereséggel zárt, a BB Kapos viszont az utolsó két lezárt üzleti évben közel tíz-tízmilliós veszteséget mutatott ki.

Ez persze nem jelent semmit: szerintünk ugyanis a cégháló fejőstehene két betéti társaság, amely összesen 1,4 milliárd árbevételt virított  –  naná, hogy dohányáruk értékesítéséből. A Figyel-M Bt. és a Zselic Market Bt. összesen nyolc trafikot üzemeltet a környéken. A két bt. mindegyikében kültag a két Fekete, és a két cég nyilván a legtisztább, minden politikai befolyástól mentes jogi környezetben tett szert a forgalmazási monopóliumra. A tulajdonszerzés folyamatából akár arra is következtethetnénk, hogy hamarosan

a két dohányforgalmazó cégben is megjelenik a képviselő úr, hogy teljes legyen a kép.

 

A Maza Tészta és a BB Kapos élelmiszergyártó és -forgalmazó cégek tulajdoni viszonyai. A jobb szélen – hol máshol- Gelencsér Attila, akinek immár két kft.-ben is része van. A Figyel-M Bt. és a Zselic Market üzemelteti a trafikokat.

 

A részesedés megszerzése úgy történhetett, hogy Fekete László tulajdoni aránya csökkent, míg dr. Fekete János továbbra is meghatározó részt birtokol. Az amúgy akár jelentéktelennek is minősíthető tranzakció inkább a jövőre nézve rejt lehetőségeket: elképzelhető, hogy a tulajdonosként megszerzett ellenőrzési jog mellett akár jelentős jövedelem, cégautó és egyéb nyalánkságok is kiszedhetőek a cégekből, s az itt elvesztett összegek miatt – ha trafikok jól hoznak – nem fáj majd annyira a társak feje.

Egy másik értelmezést sem vetnénk el: lehet, hogy Gelencsér már a politikai pályafutása utáni időkre készül,

s, ha valami oknál fogva a megálmodott egyetemi oktatói státusz (Uram, irgalmazz!) mégsem jönne össze, esetleg marad a közétkeztetés. Mert azt állítólag időnként szokta emlegetni, hogy „abban van a nagy lóvé…” És a beszállításban, értelemszerűen.

Tegyük hozzá: a megválasztása után, májusban esedékes vagyonnyilatkozatát, amelyben már szerepelnie kellett volna a korábbi, „Maza Tésztás” tulajdonszerzésének, azóta sem javította ki. Persze akkor a megtakarításának számait is ehhez kellett volna igazítani, ami szintén nem történt meg.

Kíváncsian várjuk a január 30-án esedékes új vagyonnyilatkozatát, amelyet persze sokan

– leginkább maguk az érintettek – klozettpapírnak tekintenek, ám néhány dolgot azért megmutat majd. Megjegyeznénk: friss hír, hogy éppen Gelencsér Fidesz-beli felső kapcsolatáról, a dél-dunántúli gauleiterről, Bánki Erikről derült ki: csak néhány kisebb romániai földbirtokot és egy Duna-parti társasházi lakást felejtett el bevallani az elmúlt években.

Eszerint van még hová fejlődni: Attilának is, no meg a korrupcióellenes harcnak is.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!