Bepillantottunk Gelencsér Attila friss, még meleg vagyonnyilatkozatába, és rettentően jól szórakoztunk

Hoppá, lepottyant egy siófoki apartman is?

Eddig is sejtettük, hogy Kaposvár országgyűlési képviselője mókás fickó, s efelől immár semmi kétség. Már korábban is számos Oscar-díjas alakítása volt: emlékezzünk „a somogyi ámbörökér’ a világ végire is eeemönnék…” kezdetű performanszra, amelyből aztán kivirágzott a „Mögjártam én az Azori szigetöt” című nóta. A somogyi képviselők hagyományosan szerették vagyonnyilatkozatuk által jókedvre deríteni kedves választóikat, gondoljunk Gyenesei Istvánra, aki a gyermekeit, unokáit is beleírta a dokumentumba, mint általa birtokolt értéket. Attilánk egyszerűbb lélek: ő csak simán hülyének nézi azokat, akik rá adták a voksukat, s persze a többieket is.

A somogyi politikatörténetben egyedülálló teljesítményt nyújtó képviselő vagyongyarapodásáról – az áprilisi választásoktól 2018 végéig összesen 3, azaz három alkalommal szólalt fel – már többször beszámoltunk. Szó volt a Maza Tészta, majd év végén a BB Kapos, majd a Pannon Füszért káeftékben megszerzett tulajdonrészeiről, arról, hogy nehezen képzelhető el, hogy egy tízmilliós éves nyereségű céget, amelynek a képviselő által birtokolt egyharmad része azonnal hárommillió forintot fial, névértéken, vagyis egymillióért, esetleg még olcsóbban meg lehet szerezni.

Ezt próbálta bizonygatni ugyanis a Facebookon cikkünk megjelenése után

a Gelencsér alá rendelt, rokonságból és egyéb talpasparasztokból verbuvált troll-különítmény főbarma, mondván, hogy „bárki tud olcsón, alkalmi áron vásárolni”. Hát hogyne, egy hatalmi pozícióban lévő személy különösen: bemegy a Tescóba, és még neki fizetnek, csak vigyen mindent. A „feltűnő értékaránytalanság” kifejezés talán mégsem véletlenül szerepel a magyar polgári törvénykönyvben.

A korábbi írásainkban foglaltakat most nem ismételnénk meg, viszont, miután már tudható, hogy mindhárom kft.-ben 30-30-30 százalékot szerzett, számolnánk egy kicsit: a Maza Tészta tulajdonrészét mi tizenöt és huszonöt millió közé taksálnánk – ne feledjük, hogy ennek már az áprilisi választások után leadott vagyonnyilatkozatában is szerepelnie kellett volna. A BB Kapos ugyan veszteséget mutatott ki, de közel százmilliós árbevétele volt, és a törzstőkéje 18 millió.

Itt a minimum a névérték, tehát hatmilliós vételár, de a reális összeg ennél ismét jóval több lehet

– ehhez részletes adatokra lenne szükség. Azt sem tudjuk, mennyi volt a tényleges, szerződésben rögzített ár: lehet, hogy a papírokat meglátva röhögnénk a legnagyobbakat. Nem látszik ugyanis, hogy pontosan milyen alku áll mögöttük: ki mit adott, vagy éppen mekkora pofont nem kapott az aláírásért cserében.

A vagyonnyilatkozat siófoki ingatlanról szóló része. Féknyúzozó bugrisok figyelmébe: ezt a saját kis hurkás ujjacskáival töltötte ki…

A harmadik, 2018-ban alapított cég esetében elfogadhatónak tűnik a névértékű, egymilliós összeg, de mondhatjuk kis túlzással, hogy ennek akár a százszorosa is, hiszen nem tudjuk, milyen szerződésállománnyal rendelkeznek.

Legyünk nagyvonalúak, és számoljuk el a három cégben megszerzett részesedést húszmillió forinttal.

Gelencsér Attilának a 2018 májusában kibocsátott vagyonnyilatkozata szerint volt egy 153 m2-es családi háza (1/1 tulajdonos), semmi jármű, semmi cégrészesedés, „csupán” hatmilliónyi kincstárjegy, egy Fundamenta betét és 22.815.274 forint bankszámlán, no meg a türelmes rokonok által kölcsönadott 12.500.000 ruppó, amit már lassan egy évtizede görget.

A január 31-én nyilvánosságra került bevallásba viszont a következők kerültek be: maradt a tartozás, a ház, a hatmilliónyi kincstárjegy és a Fundamenta, csupán a készpénzállomány csökkent 3.815.383-ra.

És ami a cégszerzésekkel legalább egyenlő súlyú: bekerült a vagyonleltárba egy 72 m2-es siófoki társasnyaraló haszonélvezete is, vásárlás jogcímen!

Az aktuális ingatlanpiaci információk szerint Siófokon nagyjából ötszázötvenezer forintnál kezdődnek a négyzetméterárak, ez tehát súrolja a negyvenmilliót. Azt, hogy egy megvásárolt ingatlan esetében mit jelent a haszonélvezet, sejtjük: gyermeke(i) a tulajdonosok, s az élethosszig tartó, teljes rendelkezést nyújtó vagyoni értékű jog pedig az övé.

Hagyunk egy kis időt: a fent részletezett gazdagodás tehát nagyon szerényen

számolva is hatvanmillió forint készpénzt igényelt volna, hisz nem látunk mellette sem bankkölcsönt, sem egyéb forrást, ugyanakkor a készpénzállomány csökkenése „mindössze” és pár forint híján tizenkilenc millió.

Ez nekünk nem nagyon akar összeállni. Biztosan lesznek hívők, megszállottak,

akiknek igen, meg olyanok, akik simán ráöklendezik, hogy „Soros”, rajtuk nem tudunk segíteni. Azokon sem, akik gondolkodás és értelmes diskurzus helyett lelkesen maszturbálnak egyes közösségi oldalakon a „Kárpátia kontra Tankcsapda dilemmára”, s nem veszik észre, milyen sunyin manipulálják őket.

Csupán annyit várnánk el, és ezt qrvára nem fogjuk senki helyett megtenni,

emelje fel végre a seggét, akinek a dolga, és kezdeményezzen egy vagyongyarapodási eljárást Gelencsér ellen az összeférhetetlenségi és mentelmi bizottságnál. Ellenzéki képviselők, hahó!

Ekkor ugyanis láthatóvá válik, amit a nyilatkozatok jótékonyan eltakarnak: a családtagok gazdagodása, a szerződések – pl. a cégvásárlásoké – igénybe lehet venni szakértőket, értékbecslőt, könyvvizsgálót, s kiderülhet a nagybetűs igazság – akár a mesében.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!