Nyári semmiségek a kulturális szakadék mélyéről: Georgia és Georgia

Elfújta a szél a mi lobogónkat, sej

Az itt következő történet – s van még néhány ebből a fajtából – korántsem fal-, vagy egetrengető, s legfeljebb ilyenkor, uborkaszezon táján állja meg a helyét. Arról a megállíthatatlan süllyedésről, nívótlanságról, a levakarhatatlanul ránk száradó vidékiségről szól, mely ellen már egyre kevesebbeknek van kedve, ereje harcolni ott, ahol ebből – lásd a kutyás, pörgekalapos vagy épp szamárkordés Rippl-Rónaikat – várospolitikát csinálnak. Nyilván el lehetne tekinteni az efféle apróságoktól főleg most, a gumiégetős aláírásgyűjtő győzelem súlya, jelentősége mellett, de ezek – már az emberek és a dolgok – itt is, ott is ugyanazok: a képességek híján a hatalom testhajlataiban tenyészők a csókosok, a kinevezettek, és a kezük nyomán termő kínos blamák. Nem megyünk el mellettük, csak azért sem.

Kezdésnek mindjárt egy sport- és fesztiválügyi pofára esés: habár határozottan üdítő látvány évről évre a fogyó-öregedő Kaposváron a hangos, vidám, sugárzóan életteli gyerekcsapat, az Intersport Ifjúsági Sportfesztivál mezőnye, a hasznosságáról azért megoszlanak a vélemények: a városnak jelentős támogatási összegbe kerül, a hozadéka pedig – bár épp az idén fontosnak tartotta városvezetés bizonygatni, hogy akár százmilliós bevételtöbblete is származhatott belőle a helyi vállalkozóknak – nemzeti-sport-nyelven szólva, „minimum véleményes”.

Legfeljebb – s képletesen szólva – a büfét üzemeltető, városház-közeli cégnek…

De, hogy a lényegre térjünk, a közel harminc résztvevő ország közt volt egy, amelyet mi, magyarok hosszú évtizedek óta orosz nevén Grúziának ismerünk, s akik szertelen jókedvükben elfelejtettek nemzeti lobogót hozni magukkal a megnyitó seregszemlére. A roppant agilis és a helyzetet egyfolytában uraló szervezőknek ez csupán jelentéktelen apróság volt: oda se neki gyerekek, percek alatt kerítünk egyet.

georgia_gruzia

Ez adja ki a Google a Georgia keresőszóra. Csak ennyi kellett volna, ha már az illető tolmács nem tanult civilizációs ismereteket.

A baj csak az lett, hogy Grúziát, miután az országot a külhoni nyelveken, az oroszt és a sztálinista-rákosista örökséget hurcoló magyart leszámítva mindenhol Georgiának nevezik, hála az angolul folyó kommunikációnak,

összetévesztették az USA sorrendben negyedik tagállamával,

mely szintén a Georgia névre hallgat, s melyről Ray Charles híres dala szól. Így a grúz fiataloknak a saját, fehér alapon vörös keresztekkel ékesített lobogójuk helyett az USA-állam két bordó sávval, sötétkék négyzettel, s megannyi mással dekorált jelképe alatt kellett (volna) felvonulniuk a kies, az adott pillanatban a régi május elsejékre emlékeztető kaposvári sétálóutcán.

Itt viszont – fogalmazzunk így – kettéválik a szóbeszéd és a valóság: a történet úgy terjedt el, hogy a grúzok az amerikai Georgia mégoly dekoratív zászlaját a rúdra tekerve, mintegy álcázva vitték végig a Fő utcán, mintha a szél kuszálta volna össze, így lépve túl a kínos malőrön, hátha nem veszi észre senki.

A valóság azonban, ahogy az lenni szokott, kissé karcosabb: a Kaposvár Most videóján, ha csak pillanatokra is, de jól látszik: a Georgia tábla mellett valóban az USA-tagállam zászlaját lengeti vígan egy lánygyerek, ám ennél valami sokkal fontosabb is észlelhető: az, hogy az adott küldöttségből legfeljebb öten-hatan téblábolnak abban a menetben, ahol más országok esetében akár száznál is többen voltak.

georgia_zaszlo_felvonulas

A felvonulás: jól látható, hogy vígan leng a zászló, mégpedig az USA-beli Georgiáé. Az is látszik, hogy a georgiai küldöttségből (?) mindössze néhányan vonulnak.

 

Miután a programban nem láttuk sem a golfot, sem a teniszt, sem más egyéni, kizárólag csapatsportokat, s a grúzok női röplabdában indultak, nem tudunk másra gondolni, mint, hogy a küldöttség többsége – amúgy tökéletesen érthető módon – nem volt hajlandó egy más állam zászlaja alatt felvonulni. Még az is felmerülhet a gyanakvókban, hogy a zászlót és a Georgia táblát nem is az ország fiai-lányai vitték…

Ez így persze már súrolja a nemzetközi botrány határát, amelyen csak a jól bevált hallgatás segít. Ennél az is jobb lett volna, ha például egyáltalán nem visznek zászlót, vagy fel sem vonulnak.

georgia_harsfa_5

Kaposvár, Hársfa u. 5. Az egykori MIR élelmiszeripari nagyvállalatból, mely 1930 körül felvette a Georgia nevet, egy gondosan kiszínezett gipsz embléma maradt. Ipari műemlék, akár a malom és a cukorgyár.

 

Kaposvárnak egyébként illene még az átlagnál is érzékenyebbnek lennie a Grúzia-Georgia problémára: a városban 1890-ben alapított legendás MIR (Mezőgazdasági Ipar Rt.) nevű élelmiszeripari mamutcég a múlt század harmincas éveitől Georgia Rt. néven volt ismert, ennek emlékét őrzi a Hársfa utca 5. szám alatti ház falán a cég mai szóval élve „logója”. Ez a vállalat, a magyar élelmiszeripar zászlóshajója volt a cukorgyár és a MIR-malom létrehozója, s később a Mirelit fagyasztott élelmiszer márkanévé is.

Scarlett O’Hara, az Elfújta a szél c. filmlegenda hősnője bizonyára pityergett volna egy sort a meghatottságtól, hogy a messzi Kaposváron minő respektusban van része szeretett hazájának – ellentétben kaukázusi barátainkkal, akik nyilván nem a legjobb szájízzel távoztak a fesztiválok, szökőkutak, no meg a szamarak városából.

H. I.

Szóljon hozzá a KAPOS-T Facebook-oldalán!