Diadaljelentések kontra elhallgatott valóság: a kutyát sem érdekli a kaposvári gépész- és villamosmérnök-képzés

Ezúttal egy meseíróra bízták a magyarázkodást…

a volt Kaposvári Egyetemen. Egy szó sem esett a színész szakra jelentkezők számának durva csökkenéséről, s arról sem, hogy a tavaly nagy csinnadrattával bejelentett gépészmérnök-képzésükre összesen tizenhárman jelentkeztek. Így a húsz fős minimális létszámú szak indítása is kérdésessé vált, pedig, ha hihetünk Szita Károly polgármester nyilatkozatainak, ezen múlik Kaposvár újraiparosítása, s így a jövője is. Hogy még jobban fájjon, az Óbudai Egyetem által Kaposváron indítani kívánt, hasonlóan nagy várakozás övezte villamosmérnök szak ugyanígy járt: ide összesen tizennégyen jelentkeztek a minimális 25 helyett.

Gombos Péter a MATE általános campus-főigazgató-helyettese

tájékoztatta ma a nagyérdemű cselédsajtót a felsőoktatási jelentkezésekről, „robbanásszerű”, „óriási” s hasonló jelzőkkel illetve az agrárszakok valóban jelentős emelkedésről tanúskodó számait, ám elegánsnak cseppet sem tekinthető módon hallgatott a színész szak negyven százalékos jelentkezőszám-csökkenéséről, melyről két nappal ezelőtt írtunk a Magyar Narancsban.

Trükkösen fogalmazott a derék meseíró-főigazgató-helyettes:

„Ha a művészeti képzésből kiveszik a színészképzést akkor is nagyjából ugyanannyi a művészeti képzést választók száma, mint tavaly.” Ajvé: ha tehát az egyik zsebemből kivesz valaki egy húszezrest, akkor a másikban még mindig marad ötszázhatvankét forint apró. Szuper. „Mert a színész szakon „évek óta sokszoros a túljelentkezés”.

A színész szakon drága Gombos úr, a kezdetektől, 2003 óta sokszoros a túljelentkezés – az pont erről szól, s szükség van arra a tizenöt-húszszoros túltöltésre, hogy a jövő Lovas Rozijait, Sodró Elizáit, Lábodi Ádámait s a többieket ki lehessen választani. Ezt persze ön is nagyon jól tudja, csak most nem ez volt a feladat.

Az inkriminált gépészmérnök szakról is erős csúsztatással fogalmazott:

„arra is esélyt látnak végre, hogy a meghirdetett gépészmérnök szak már az idén elinduljon, bár elsősorban 2022-re tervezték”. Akkor vajon mi a bányaló véreres szemefehérjéért hirdették meg tavaly októberben 20-150-es (!) keretszámmal, ha 2022-re tervezték? Tegyük hozzá: itt az elsőhelyesek száma a tizenegy állami helyre jelentkezettből 3, azaz három fő.

 

A Kapos Tv tavalyi főcíme az Óbudai Egyetem kaposvári villamosmérnök-képzéséről

 

Ennyien szeretnének mindenképp Kaposváron tanulni,

s ugyanakkor az is árulkodó adat, hogy Gödöllőre ugyanerre a képzésre (alap-nappali-állami) 183-an jelentkeztek. Azt is mondjuk el, hogy ők még csak jelentkezők: elképzelhető, hogy közülük nem mindenki éri el a minimum-pontszámot, s így még kevesebben lesznek felvehetők. Ezzel nem dicsekedett a campus-főigazgató-helyettes, s ezért lengette be ahelyett, hogy férfiasan előrukkolt volna a számokkal: vagy elindul, vagy nem. Gyanítjuk, az utóbbi, hacsak Szita Károly fel nem hívja párszor Palkovics Lászlót, hogy de, már csakazértis…

Ugyanilyen lehangoló a kép, ha az Óbudai Egyetem által

meghirdetett villamosmérnök-képzést nézzük: 13 plusz egy, ebből négy (!) első helyes. Budapestre ugyanerre a szakra állami finanszírozásban 196-an, plusz költségtérítésesre 144-en jelentkeztek.

Hogyan lesz ebből „a hazai villamosmérnök-képzés egyik bázisa”? Gyanítjuk, úgy, ahogy egykor Kaposvár „erős város” volt, meg a „lehetőségek városa”, a „térség meghatározó városa”, „városállam”,

s még ki tudja mi minden: az aktuális jelszavak szintjén.

Nyilvánvaló, hogy néhány, mégoly jó helyen eldurrantott jelszó-patronból nem lesz Kaposvár semmilyen „bázis”, ahogy két szerény teljesítményű összeszerelő-üzem sem hozza meg a hőn óhajtott „újraiparosítást”.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!