Újabb erkölcsi mélység-rekord a Kaposvár Mostnál: kamunak állítják be a Gruevszki-ügyet

Atomvillanás az álhírgyárból

Habár többször megígértük magunknak, hogy ezekkel a provokatív szándékkal a képernyőre izzadt primitívségekkel nem foglalkozunk, időtől időre megtesszük: egyrészt, mert mindenből lehet valamit tanulni, másfelől pedig éppen sokak gyáva hallgatása miatt bátorodnak fel, s érzik úgy, hogy mindent szabad. A Kaposvár Most véleménycikkének szerzője, Nyári László most épp odáig merészkedik, hogy az Európa-, sőt világszerte felháborodást kiváltó Gruevszki-ügyet úgy állítja be, mintha meg sem történt volna: fake news, kamuhír lenne, és az MSZP-re mutogat. Szép teljesítmény: még a legvadabb, legelborultabb Fidesz-szócsöveknek, a 888-nak, Magyar Időknek-Hírlapnak sem sikerült.

A cikk – „Kamukáze” a címe, keresse meg, aki akarja – az általános iskolás dolgozatokban megszokott fogalommeghatározással nyit, mintha a 21. század internethasználó olvasónak egy percig is gondot okozna a „kamikáze” japán kifejezés értelmezése. Logikát persze ne keressünk az okfejtésben: álhíreket közösségi oldalon megosztókat szimpla ostobaság a japán élő torpedókhoz hasonlítani, ők éppenséggel nem áldozatok, még jelképesen sem.

Nyári mesterről azért nem árt itt megjegyezni, hogy a 74nullanulla című másik helyi Fidesz-csicska

üzemeltető cégének a tulajdonosa, no meg számos NAV-os, ill. bírósági végrehajtásé – utóbbiakat épp sajtóügyekben bírta összeszedni.

A művecskének sikerült átemelni – mintegy illusztrációképpen – a korrupcióért hazájában jogerősen elítélt volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki ügyét éppen egy, a Fidesz Facebook-álhírgyárának szerény alegységétől, a NESZE című, (a „netszemle” rövidítése: értik, ugye?) hatszáz-egynéhány követővel rendelkező oldalról.

Rendkívül tartalmas: fideszes propagada-termékek cikkeinek szolgai megosztása.

A Nyári által hivatkozott bejegyzés sem önálló szellemi termék, Aristótól, a Pesti Srácok bloggerétől származik.

Nyári úgy tesz, mintha a „kamukázékról” elmélkedne, s egy szót sem pazarol arra, hogy az utolsó betűig hivatalos igazolást nyert, dokumentált történetről van szó, ráadásul a közelmúlt leggyalázatosabb kormányzati húzásáról, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek.

És persze az, amit ebből álhírnek minősítettek, s amit Nyári megpróbál meglovagolni, csupán annyi, hogy a Blikk a macedón Sdk.mk nevű lapra hivatkozva jelentetett meg egy ilyen információt, s voltak olyan hülyék – naná, Blikk, mellesleg kormánypárti bulvárlap –  egy poént értettek félre. Az nem kamuhír, ha egy pletykára vagy bármilyen értesülésre hivatkozunk, annak hitelességét, a forrás bizonytalanságát hangsúlyozva.

Nyárinak persze nem ez a célja, így késlekedés nélkül le is dobja az atombombát: „a politikai kamuhírek terjesztése – legalábbis hazai szinten – az MSZP találmánya volt”. Helyben vagyunk.

Nikola Gruevszkit a hazájában köztörvényes bűncselekményért jogerősen elítélték. Macedónia EU-csatlakozás előtt áll, tehát nem valószínű, hogy a volt miniszterelnök politikai üldöztetésnek volna kitéve. A tiszta helyzet ellenére magyar diplomáciai szervek valószínűleg jogellenesen segítették a szökésben. Ezek igazolt tények, ennek ellenére a Kaposvár Most megpróbálja úgy beállítani, mintha álhír volna az egész történet.

Tökmindegy, hogy ki mit gondol erről a pártról, az viszont, hogy egy hivatásos propagandista éppen a Fidesz legsötétebb bugyraiból minden hivatkozás, bármilyen közelebbi utalás nélkül csak úgy ex cathedra belenyomja az arcunkba, hogy „az MSZP találmánya”, nos, ahhoz tényleg nagyon súlyos mentális torzulás kell.

Ebből az is kiderül amúgy, hogy a magát folytonosan valamiféle írástudónak beállító Nyári az érvelő szöveg alapvető szabályaival sincs tisztában.

Ma már teljesen nyilvánvaló, hogy éppen a Fidesz az,

amely súlyos közpénz-százmilliárdokból tart fenn egy teljes információs hadsereget, benne álhírgyártókkal, megosztókkal és a felhasználást irányítókkal a média minden szegmensében. Egyik helyi bástyájuk pont a Kaposvár Most, és ők azok, akik a Gruevszki-ügyben is igyekeznek a lényeget elkenni.

És korábban, a régi szép időkben kik is voltak az álhírgyártók?

Mi Nyárival szemben tudunk némi hivatkozási alappal szolgálni. Talán van, aki még emlékszik rá: 2002-ben óriási habot vert Lendvai Ildikó kijelentése: „… lassan mondom, hogy Orbán Viktor is megértse: nem lesz gázáremelés!”

Ha van igazi, klasszikus kamuhír, akkor ez az. Mert ugyan valóban elhangzott, ám senki, egyetlen szóval sem említi az összefüggést, amelyben keletkezett, s ami nélkül teljesen más értelmet kap. A 2002-es választások két fordulója között a Fidesz már érezte, hogy veszíteni fog.

Ekkor árasztották el az országot többmillió szórólappal: „az MSZP választási győzelme után egyszeri, nagyarányú gázáremelésre készül!”

Erre és csakis erre az egyetlen üzenetre volt válasz Lendvai mondata, melyről csak egy hülye – no meg egy sunyi propagandista – gondolhatja, hogy Ildikó asszony kijelentése arra vonatkozott, hogy soha, míg a világ, s benne Magyarország létezik, többé nem lesz gázáremelés. (Azonnali, egyszeri, és nagyarányú tényleg nem volt: 12%-os emelés volt, 2003 márciusig, több lépésben.)

És a slusszpoén: honnan tudta a Fidesz, hogy gázáremelés lesz?

Hát onnan, hogy a választás előtti hónapokban még az első Orbán-kormány volt hivatalban. És, és b@zmeg, na, ki rendelte meg márciusban a 22%-os lakossági gázáremelésről szóló előterjesztést, ill. szakértői anyagot az Energia Hivataltól?

Úgy hívták az illetőt, hogy Matolcsy György gazdasági miniszter. Tehát éppen ők, a Fidesz-kormány tervezett nagyarányú gázáremelést, ha megnyerték volna a választásokat, s jó szokásuk szerint azzal vádolták ellenfelüket, amire ők készültek.

Ahogy most is: az álhírgyártással másokat vádolók a legsunyibb, hivatásos hazudozók.

H. I.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!