Gumiügyi médiavisszhang: bomlástermékek és szellemi környezetszennyezés

Sajtótájékoztató a Kossuth téren – és ami lett belőle

Megvolt a kaposvári gumifeldolgozót ellenzők közösségének első nyilvános fellépése az április 7-i közgyűlés óta: tegnap a Kossuth téren tartott meglehetősen nagy médiaérdeklődés közepette sajtótájékoztatót a teljes kaposvári ellenzék. A DK, Együtt, Jobbik, LMP és az MSZP eddig a városban példa nélkülinek nevezhető összefogását kétségkívül Szita Károly provokálta ki azzal, hogy minden civilizált szokást, és normát felrúgva április elsején közölte Kaposvár népével: gumihulladék-feldolgozó épül, és pont. Mindenkinek pofa súlyba, és vigyázzállás. Már önmagában ez az arcpirító eljárás éppen elég lett volna a világ öntudatosabb felén ahhoz, hogy elhajtsák a halál bánatos kaszá(já)ra az önkényeskedőt (lásd az athéni demokráciában a cserépszavazás intézményét), de az elégedetlenség ereje ezúttal városunkban is jól érzékelhető. Ami viszont megint és immár sokadszor rengeteget elmond a kaposvári közállapotokról, az a helyi sajtóvisszhang.

A KAPOS-T-nak mindig is, mondhatni küldetésszerű szándéka volt a sajtóviszonyokkal foglalkozni, miután meggyőződésünk, hogy a jelenlegi, torznak is csak alapos jóindulattal nevezhető helyi hatalomgyakorlás kulcsáról van szó. Ezúttal nem kezdenénk a kályhától, ajánljuk mindenki figyelmébe e tárgyban, a „Médium” rovatban megjelent írásainkat.

Az viszont biztos: a helyi média ezúttal sem hazudtolta meg magát. A tükörképből nem a közélet történései, hanem saját torz ábrázata vigyorog vissza: a manipuláció szándéka, a leplezetlen hazugság, a gyerekes magyarázkodás és mindent átható ignorancia: „csak mi létezünk, rajtunk kívül nincs más”.

És, mint azt Orwell óta tudjuk: „ignorance is power, a tudatlanság: erő”.

A Somogyi Hírlap-Sonline kombóról már tettünk említést: amellett, hogy próbál úgy tenni, mint aki távolságot tartva, kiegyensúlyozottan szemléli az eseményeket, olykor azért nem képes eltakarni a kilógó lólábat: korábbi tudósításukhoz mellékeltek egy Szita-interjút, hosszú évek óta az elsőt, melyben persze éppen a lényeges kérdések mellett mentek szó nélkül. Ha nagy a baj, azért egymásra találnak.

sonline_cimlap_gumifeldolgozo_sugalmazas

Manipuláció Somogyi-módra: a kép azt sugalmazza, hogy betemet bennünket az elhagyott gumihulladék, holott ennek az ellenkezője az igaz: minden évben begyűjtésre kerül a kibocsátás 75%-a, az EU-előírás szerinti mennyiség. Itt névvel szerepelnek az ellenzéki politikusok, a Fidesz terjedelmes közleményét viszont nem merte aláírni senki.

Egy másik anyagban, amely a DK nyílt leveléről számolt be, a mellékelt kép a természetben szép akkurátusan elszórt gumiabroncsokat ábrázolt, mintegy sugallva azt a Fidesz által is sulykolt ostobaságot, hogy

„jaj nekünk, ha Kaposvár nem fogadja be a gumifeldolgozót, akkor a teremtett világ bele fog fulladni a használt gumiabroncsok tengerébe”.

Megjegyeznénk, hogy a DK ezúttal nyitott kapukat döngetett: a százhalombattai Műszaki Tanácsadó Testület jelentését a kaposvári „Nem a kaposvári gumiégetőre” Facebook-közösség az elsők közt nyilvánosságra hozta, ott olvasható, a Homatech pedig ezekre a kérdésekre már nem is válaszolt, inkább szépen eloldalogtak a városból.

A tegnapi sajtótájékoztatóval kapcsolatban Somogyiéknak könnyű dolguk volt: a tudósításuk kilencven százalékát az az elemzés tette ki, amelyet dr. Falussy Lajos írt, s amelyet elsőként a KAPOS-T közreműködésével hozott nyilvánosságra (ha a Somogyihoz fordul a mérnök úr, gondolatai valószínűleg örökre lakat alatt maradnak). Persze annyi újságíró-becsület már nem szorult beléjük, hogy a kulcsfontosságú dokumentum eredeti forrását megemlítsék. (Online újságírás, etikai kódex.)

Persze mit várjunk attól, aki május elseje alkalmából körkörös orális kényeztetésben részesíti azt a Svajda Józsefet, aki ma már nemcsak azért örvend közutálatnak, mert az egykori kommunista szakszervezeti funkcionárius, korábbi MSZP-képviselőnek volt képe kitüntetni Szita Károlyt, mint a kaposvári munkavállalók „jótevőjét”, hanem, mert gyermeteg hencegésével, dzsentriallűrjeivel, nyilván szakszervezeti fizetéséből összespórolt Porschéjával, szivarjaival, márkás italaival szándékosan és rendszeresen provokálja azokat a minimálbérből vagy az alatt élőket, akiket „állítólag” képvisel.

A tegnapi sajtótájékoztatóról szóló tudósításukhoz még kívánkozik annyi, hogy „természetesen” ott szerepel mellette keretes formában a Fidesz kaposvári szervezetének közleménye. Ennek tartalmáról nehéz a permanens röhögőgörcs veszélye nélkül bármit is mondani: lényege, hogy a kaposvári baloldal (inkluzíve a Jobbik, haha) csak rosszat kíván a városnak, ők minden Fidesz által akart jónak folytonos elrontói.

És erre érvként felsorolják a legnagyobb balf@szságaikat: a kampánycélból egy évre elengedett szemétdíjat, a botrányos jégcsarnokot, a Kométa több, mint necces állami kistafírozását (melyhez amúgy az égvilágon semmi közük sem volt: utasítást és pénzt kaptak a kormánytól), és a potyogó csempéjű, szétlopott, soha ki nem fizetett, s amúgy ráfizetéses „élményfürdőt”. Lényegében minden felsorolt balfogás (még ide vehették volna a város közepébe álmodott Tescót is) Kaposvár jövőjét, versenyképességét élte fel – s így lesz ez még jó néhány évig, míg a fürdő és a jégcsarnok törlesztését fizetjük.

Valószínűleg jobban járt volna Kaposvár, ha a fideszesek: „egyesek”, „kettesek”, de főleg a „három per kettesek” nem akarják ilyen bőszen a város javát…

Harakiri öt tételben, mert ráadásnak még migránsoznak is egy kicsit, hogy teljesen biztosak legyünk benne: ez a Fidesz, még akkor is, ha senki nem írta alá a közleményt. (A név úgyis csak az ellenzékiek esetében fontos: ki az? Tudunk róla valamit? A szüleiről, a családjáról, a nagyapjáról?)

Arra viszont nem nagyon emlékszünk, hogy a Somogyi bármikor, bármely alkalommal közölte volna ilyen terjedelemben: kétezer karakterben egyetlen ellenzéki erő, párt, szövetség, vagy magánszemély közleményét betű szerint, rövidítés nélkül.

Mert hát vannak, akik egyenlőbbek. És ezt a Somogyinál mindig észben tartják.

(Sajnos ez megint hosszú lesz, így folytatása következik rövidesen. Felkészül a Kaposvár Most és a Kapos Tv.)

H. I.

Szóljon hozzá a KAPOS-T Facebook-oldalán!