Gumiügyi médiavisszhang, második rész: a „Szita-hiszekegy” előimádkozói, avagy a Kaposvár Most akcióba lendül

A városházi méregkeverő lábon lövi magát

Nem kellett sokáig várni arra, hogy a helyi Fidesz-sajtó rávesse magát a gumifeldolgozó ellen szerveződött fellépésre. Az április 7-i rendkívüli közgyűlésen a karzaton összegyűlteket csípőből „leszimpatizánsozták”, akik szerintük a közgyűlés ellenzéki pártjainak politikai érdekeit szolgálják. Innentől „a Párt öklének” szerepét játszó Kaposvár Most-Kapos Extra egyrészt megpróbálja „leleplezni” az amúgy soha, senki előtt nem titkolt ellenzéki összefogást, ill. erről pikáns részletekkel szolgálni, másrészt jó cseléd módjára az utolsó betűig minden lehetséges alkalommal felmondják a „Szita-hiszekegy” aktuális versét.

Most épp azt kéne becsszóra elhinni, hogy „a Homatech világszínvonalú környezetvédelmi beruházást hoz Kaposvárra…”. Igen, a Homatech hozza, igen, sajnos Kaposvárra, de a legkevésbé sem világszínvonalú, és nem környezetvédelmi, hanem egy ótvar vegyiüzem, amely az eredeti alapanyagból nagyságrendekkel károsabb, az Akadémia szakvéleménye szerint is szennyezett termékeket hoz létre.

Tegyünk egy könnyű sétát a helyi Fidesz hazugság-kisiparosainak vegykonyhájában!

A rendkívüli közgyűlésről szóló, műfelháborodástól remegő hangú tudósítás után egy „leleplezőnek” szánt kis szösszenettel bújtak elő odújukból a „Mostosok”, persze névtelenül (erről még lesz szó), melyből kiderült, hogy az amúgy a rendkívüli közgyűlés után egy percig sem titkolt ellenzéki összefogás képviselői, helyi pártvezetői – még kimondani is szörnyű! – a Jobbik irodájában tartották megbeszéléseiket. „Összenőtt, ami összetartozott” – fogalmaz a cikkecske – „a szélsőjobb az egykori SZDSZ-szoci-DK kombóval tervezi a szebb jövőt”.

Nos, biztosan nagyon fáj, hogy sikerült összehozni egy ellenzéki koalíciót, de a helyzet, fiúk, ennél is „súlyosabb”: még az LMP is részese az összefogásnak.

k_most_leleplezo_cikk

A nagy leleplezés: Szekeres Alán városházi sajtósakál elsomfordált néhányszor a városháza melletti Jobbik-iroda előtt, és megírta a jövő évi Pulitzer-várományos tényfeltárót. Aláírni ugyan elfelejtette, de a városházán készségesek a munkatársak: Alánka így csupán magát leplezte le…

Miután halált megvető hősiességgel sikerült leleplezni a semmit, és elhinteni egy-két abszolút légből kapott ostobaságot, pl., hogy „ezeket a találkozókat próbálják elhallgatni sajátjaik elől”. Nos olyannyira nem, hogy tudomásunk szerint minden ellenzéki pártnak van felhatalmazása saját központjától az együttműködésre.

Ez ugyanis egy „ügy”, ha úgy tetszik, „AZ ÜGY”, amely mindenekelőtt a leplezetlen, nyers Fidesz-Szita-önkényről szól, mely ellen pártérdekeket félretéve, a polgárok jogaiért és egészségének védelmében lépnek fel egyre többen.

A legprimitívebb hazugságot a közösség Facebook-oldalával kapcsolatban sütik el: szerintük Pintér Attila „szocialista politikus beismerte, hogy a civil fórumként beállított Facebook-csoportot valójában ők – a Jobbik, az MSZP, a DK és az Együtt tagjai – működtetik, valamennyi ellenzéki csoportosulásnak van admin-jogosultsága az oldalhoz, amelyen egyébként kiegyensúlyozott tájékoztatás helyett saját, erősen egyoldalú érveikkel hergelik a hiszékenyebb kaposváriakat.”

Hergelni állatokat szokás – ebből is látszik, minek nézi a helyi Fidesz-propagandagépezet a kaposváriakat. És, hogy ők kérik számon a „kiegyensúlyozott tájékoztatást”: ennél arcátlanabb pimaszságot valószínűleg még nem követtek el a környék egyetlen médiumában sem.

A sajtótisztesség minimumát is nélkülöző szerkesztés jóvoltából a „hiszékenyebb kaposváriak” úgy gondolhatják, hogy Pintér Attila a mondat második felében olvasható – mondjuk ki: Szekeres Alán városházi sajtóreferens, Szita Károly „médiajobbkeze” által összehordott baromságokat is „beismerte”.

Mostanra ugyanis feketén-fehéren beigazolódott: a fentihez hasonló, a Kaposvár Moston, ill. a Kapos Extrában megjelenő, politikai tartalmú, általában az ellenzéki pártokat vagy tagjaikat lejáratni szándékozó cikkeket Szekeres Alán írja – természetesen neve vállalása nélkül. (Arrafelé ez módi: a főszerkesztő is álnéven sunyul.) Kérdés, hogy ez mennyire egyeztethető össze Szekeres városházi közfunkciójával, a köztisztviselői etikai kódexszel – nyilván semennyire, de ez főnökét, Szita Károlyt egy cseppet sem zavarja – sőt.

A nap, mikor megtudtuk, hogy Szekeres Alán feje nem kútfő – pedig meg mertünk volna esküdni…

Mindezt a városházán is elismerték: „Ő írja, de nem a maga kútfőjéből” – fogalmazott egy városházi alkalmazott – „a vezetők kontrollálják ezeket”.

Most már ezt is tudjuk. A dolog tehát úgy működik, hogy a többiek csupán a töltelék szerepét játsszák: mikrofon, ill. kameraállványok ők, esetleg összekaparhatnak néhány érvénytelen riportocskát (ebben kedvencünk, Róth-Balázsi Hunor jár élen), ám a „komoly” cikkek a városházán, Szekeres Alán fogalmazásában, Szita Károly jóváhagyásával, netán utasítására születnek.

Van a cikkben egy apró utalás ránk, tehát a KAPOS-T-ra, ill. személyünkre is: az Együtt „házi újságírójának” nevez bennünket Alánka. Ezt csupán baráti fricskának tekintjük, hisz nincs is valamirevaló újságíró Magyarországon, akire ne gyanúsítottak volna ilyen vagy olyan pártszimpátiával. Annál is inkább így értékeljük, mert információink szerint Alán szűkebb-tágabb ismeretségi körében lelkesen és rendszeresen propagálja a KAPOS-T-ot: jó néhányan tőle szereztek tudomást rólunk.

Amikor viszont a KAPOS-T cikkeiből valamiféle Együtt-Jobbik közeledést próbál kikombinálni, akkor még a mostaninál mélyebbre ássa magát: éppen mi voltunk azok, akik egyedüliként beszámoltunk a Takács Richárd által a Kaposvár Most ellen indított sajtóper kimeneteléről.

egyutt_hazi_ujsagiroja

Ez volnék én: persze, hogy nem mentegettem senkit, csupán megírtam, hogy hol, mikor és mennyit hazudott a Kaposvár Most. A bíróság és a rendőrhatóság tizenegy esetben adott igazat utólag Takácséknak – nos, erről viszont mélyen hallgatott a teljes helyi média. Ahhoz pedig, hogy valaki a Kaposvár Mostnál az “igazság szeretetéről” beszéljen, tényleg követhetetlenül mélyre kell süllyedni.

 

Ám a Kaposvár Mosttal és a többi helyi médiummal ellentétben azt is megírtuk, hogy dr. Takács Richárdot és édesapját, dr. Takács Norbertet a sétálóutcai behajtás ügyében rendszeresen zaklatta, vegzálta a hatóság és – nem tévedés! – tizenegy alkalommal nyertek meg ezekben az ügyekben különböző fellebviteli, ill. felülvizsgálati eljárásokat, mégpedig úgy, hogy a Kaposvár városának egyszer sem adtak igazat.

Akkor hol volt a kiegyensúlyozott tájékoztatás? Ki számolt be ezekről rajtunk kívül?

Mert az a helyzet kispajtások, hogy az igazságot, az emberséget és tisztességet nem pártalapon mérik ott, ahol nem ti vagytok. Ez nem liberalizmus vagy radikalizmus kérdése. Tudjuk: ki mint él, úgy ítél. És nyilván rettentően jó lenne mindenkit lerángatni arra szintre, ahol ők vannak: a csicskások, zsoldosok, bérencek, talpnyalók, mikrofonállványok szellemi nyomorúságába.

(Következik jobb híján a Kapos Tv: azon még jobban fogunk szórakozni.)

H. I.