Gyorsulási verseny, baleset, botrány: Horváth Ákos ebből sem tudott kimaradni

Illegális kampánygyűlés, illegális verseny

Szeptember 11-én – szép nap – késő este meglepő poszt került fel Horváth Ákos, a Jobbik által támogatott előválasztási jelölt Facebook-oldalára. Az aspiráns, aki eddig leginkább zavaros kijelentéseivel és tisztátalan akcióival próbált ismertséget és támogatást szerezni magának, állítása szerint „közel háromszáz fiatallal beszélt” – a fotó tanúsága szerint nagyjából százan lehettek, s biztosan nem beszélt mindegyikükkel – de, hogy ez milyen rendezvény volt, milyen körben, s ott mi hangzott el, arról egy árva szó sem esett, mintha hétpecsétes titok volna. A KAPOS-T kicsit utánajárt: nem volt véletlen a nagy konspiráció.

A helyszín, az Interspar parkolója is szokatlan: már csak azért is,

mert egy magánterület tulajdonosa általában nem járul hozzá, hogy ott politikai gyűlést tartsanak. Nem is az volt: nyílt titok, hogy az ún. „S-Parkban” lévő McDonald’s étterem előtt szombatonként este kilenc órakor azok a fiatalok gyülekeznek, akik, miután megtömték a fejüket tápláló és egészséges gyorskajákkal, felkerekednek, és irány a Füredi út, ahol seregestül letáboroznak a majdani ipari parkhoz épített párhuzamos szervizúton, s a nyílegyenes, négysávos bevezetőn pedig indulhat a rakkendroll, száguldás körforgalomtól körforgalomig, kötelező drifteléssel, már, ha valaki be is tudja venni a kanyart. Nem mindenkinek sikerül.

Szögezzük le mindenekelőtt: a Füredi úton szinte leplezetlenül folyó

rendezvény minden szempontból illegális, törvénytelen. Rendszeres, mondhatni kötelező a sebességtúllépés, a közúti veszélyeztetés, forgalom rendjének megzavarása, az útviszonyoknak megfelelő vezetés tudatos semmibe vétele, a közút nem rendeltetésszerű használata és még sorolhatnánk.

Ezt a gyülekezőt látogatta meg a most épp a képviselőséggel próbálkozó

Horváth Ákos – stílszerűen(?) – egy, amúgy kormánytámogatással, pályázati pénzből vásárolt markológéppel bevonulva, s annak felemelt kanalában szónokolva. Két rövid videorészletet is megkaptunk az amúgy gondosan titkolt beszédéből, mely bizonyítja, hogy valamilyen „legális versenyzési lehetőséget” ígért a fiataloknak, akiknek alá kellett írni egy bizonyos „petíciót” cserében.

 

Magvas gondolatok a sitteskanálból: Horváth Ákos stílszerűnek gondolta, hogy a benzingőz-imádó fiataloknak a pályázati pénzből vásárolt céges markoló kanalában állva szónokol

 

A buli riasztó, bár ezúttal szerencsés folytatása közismert:

az amatőr sporttevékenység következtében egy felpimpelt Seat Leon „versenyautó” totálkárosan a körforgalom melletti füves területen végezte, hál’ istennek személyi sérülés nélkül. A Kaposvár Most – miután nem volt értelme tovább hallgatni nekik sem – feltett egy videót, melyen jól látszik, hogy nem egy, hanem pár másodperc alatt négy autó is, láthatóan jóval túllépve a lakott területre előírt sebességet, száguld a bevezetőn a város felé. Ők már igyekeztek a közönséget alábecsülni: szerintük „tucatnyian” figyelték a versenyzést.

A következőkben – kissé formabontó módon – csupán felsoroljuk azokat a tényeket, amelyek szerintünk kétségkívül megállnak az események kapcsán:

Tény 1.: Az Interspar parkolójában szombatonként

gyülekeznek azok az autós vagy autózás iránt érdeklődő fiatalok, akik valószínűleg a közösségi oldalon szerveződnek, és innen indulnak a Füredi útra „versenyezni”, vagy bámészkodni. Tegyük hozzá: jórészt nem is kaposváriak, inkább dombóvári, kaposszekcsői, pécsi, sásdi agrártinédzser a többség.

Tény 2.: A Füredi út városba vezető egyenes, négysávos

szakaszán körülbelül másfél éve rendszeresen, jobb híján gyorsulásinak nevezett, valójában országúti gyorshajtási „versenyek” zajlanak, többé-kevésbé szervezetten, veszélyeztetve a közúton haladókat, mindez abszolúte illegális.

Tény 3.: Sem a kaposvári rendőrség, sem az önkormányzat nem hajlandó

tudomást venni a problémáról, a rendőrség a szombaton balesetet okozó sofőr jogosítványát sem vette el, és kérdésünkre azt válaszolták, hogy „nem látták indokoltnak” a közterületi kamerák felvételeinek átvizsgálását.

Tény 4.: Horváth Ákos, a Jobbik által támogatott előválasztási jelölt

11-én, szombaton este megjelent az Interspar parkolójában, ott előre be nem jelentett politikai gyűlést tartott, beszédet intézett az összeverődöttekhez, melynek témája a „gyorsulási verseny” volt, s ezt érintő, pozitív változtatással járó ígéreteket tett. (Mintha ez volna Kaposvár első számú megoldandó problémája.)

Tény 5.: Horváth Ákos a Facebookon közzétette szereplését,

ám az ott elhangzottakat megpróbálta eltitkolni, holott pontosan tisztában volt vele, kikhez, milyen célból gyülekezőkhöz beszél, miközben egy korábbi nyilatkozatában még azt mondta, hogy „nem ígérek semmit”.

Tény 6.: Horváth Ákos egy petíció aláírására hívott fel,

annak ellenére, hogy – illegális tevékenység lévén – biztosan nem volt a személyes adatok kezeléséhez jogosultsága.

Tény 7.: Szeptember 11-én, szombaton este is sor került durva

sebességtúllépéssel járó, több gépjárművel elkövetett száguldozásra a Füredi úton, melynek során egy súlyos anyagi kárral járó baleset történt, mely rosszabb esetben halálos kimenetelű is lehetett volna.

Tény 8.: Többen állítják, hogy Horváth Ákos

nemcsak az Interspar parkolóban zajló gyülekezőn, hanem a verseny színhelyén, a Füredi úton is jelen volt a baleset időpontja körüli időben.

Tény 9.: Egy tisztességes, normakövető állampolgárnak,

különösen annak, aki közhivatalra pályázik, az emberéleteket veszélyeztető illegális közúti versenyzéssel kapcsolatban egy álláspontja lehet: az elítélés, elhatárolódás. Amennyiben ilyen a tudomására jut, köteles együttműködni a hatóságokkal. Azzal, hogy jelölt létére megjelenik egy ilyen rendezvényen, ott megalapozatlan ígéretekkel politikai előnyt próbál kovácsolni, súlyosan sérti az előválasztáson mindenki által elfogadott etikai normákat.

Tény 10.: Nehéz elképzelni, hogy ezek után valaki bármely,

az Orbán-rendszert valóban leváltani akaró szervezet számára a „vállalható” kategóriába essen.

H. I.

Frissítés: egy újabb cikkben válaszoltunk a kommentekre: https://www.kapost.hu/valaszok-a-kozuti-versenyzesrol-szol-cikk-kommentjeire/


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!