A szájkarate-győztes Hasi-Tasi: a Kapos Tv sportriportere csúcsra ért, ma már az MTVA sportszerkesztőségének munkatársa

A Nemzeti Együttműködés Rendszerében – mint az közismert – a hülyeség a legkisebb akadály az érvényesülésben, sőt. Ezt úgy általában – a konkrét esettől függetlenül – érezzük igaznak, isten ments, hogy véletlenül valaki magára vegye. Májusban figyeltünk fel a Kapos Tv napi híradója és sportműsora között arra a mostanában amúgy divatos kis átkötő párbeszédre, melyet a híradót vezető Burián Károly és Varga Péter, a „sportos kolléga” folytatott le a spontaneitás jegyében, és amelyet szárnyra kapott a világhír, „a Kapos Tv médiatörténelmet írt: Péter és Karcsi szájketrecharca a stúdióban” címmel, a 444.hu révén. A helyi televíziózás alulmúlhatatlan jelenete egyik szereplőjének – ezért, vagy más érdemei okán, nem tudjuk – alaposan felvitte az isten: az MTVA sportszerkesztőségében fog dolgozni.

Az Origo írta meg nemrég, hogy az amúgy a pénzben fürdőző Fidesz-propagandagépezet, az évente 77 milliárdnyi közforintot eltapsoló MTVA immár sokadszor is tisztogatásszerű, átszervezésnek nevezett leszámolást hajt végre munkatársai között, most épp a sportszerkesztőségben. A régieknek még semmi konkrétumot nem mondott a Lomnici-féle hírhamisítással múlhatatlan érdemeket szerzett Papp Dániel „tartalomszolgáltatási igazgató”, csupán annyit tudhattak meg, hogy nyolc új sportos munkatársat vesz fel a Németh „Pitbull” Zsolt által vezetett Hírfőszerkesztőség, ők pedig már ne nagyon tervezzenek hosszabb távra. Tegyük hozzá: a beszédes nevű „Pitbull” is a Kapos Tv-nél hullatta el a csikófogait.

zidane_csel

Médiatörténeti pillanat: ekkor tanított meg egy országot a Kapos Tv riportere, hogyan kell szóban megcsinálni a Zidane-cselt

Kissé szkeptikusak volnánk azzal kapcsolatban, hogy az említett MTVA-s „nagyágyúk”, ország dolgával a vállukon, szerény nézettségű vidéki televíziók műsorait vizslatják új és új tehetségek után kutatva. Sokkal valószínűbb, hogy az említett kis jelenet tetszett meg valamelyiküknek, látták, hogy szellemességével, atmoszférájával, eredetiségével új színt vihet a közmédium agóniájába, fellendítheti a lassan már mérhetetlen nézettséget. Valljuk be: Varga „Zidane” Péter a humor új, eddig ismeretlen szféráiba vitte el a nézőket, amikor verbálisan, az asztalnál ülve vitte be Burián Károlynak a francia klasszis híres cselét. Nyilván ekkor fogalmazódott meg a tehetségekben – valljuk be – nem igazán bővelkedő közmédiás gauleiterekben: „kár lenne ezért a tehetséges gyerekért”.

Talán ekkor kezdték el követni a munkásságát, és persze a Kapos Tv archívumában újabb gyöngyszemekre bukkantak, olyanokra, amelyek már direktben mutatták meg, hogy Varga Pétert az isten is közéjük, a hírhamisítók, az obersovszkypéterek, a fábiánbarnák közé teremtette. Ez pedig – minden bizonnyal – ez volna, ha minket kérdeznének: a „Lesen vagyunk!” című sportmagazin március 31-i adása, melyből – kb. 21.30-től – néhány nappal a parlamenti választások előtt derül ki, hogy Gelencsér Attilához csak úgy spontán, az utcáról be lehet menni, és megkérni arra, hogy mutassa be dekázó tudományát a választópolgároknak. És az „ámbörarcú” somogyi politikus-mintakép be is mutatja. Nem tudjuk, hányadszorra sikerült a felvétel, de tény: Attila dekázott szépen, és az irodájában felhalmozott értékes múzeumi tárgyak sem sérültek meg közben.

A mi helyiérdekű kis Zidane-unk tehát jól teljesített a maga posztján: felsőbb (fizetési) osztályba léphet. Ne legyünk azonban igazságtalanok: a Kapos Televízió onthatná magából – és nyilván még fogja is – a lojális, alázatos, szolgalelkű mikrofonállványok tömegét. Azokat, akik még Obersovszky Pétert is pirulásra késztetnék, pedig az ő arcbőre sok mindent elbírt már.

gelencser_dekazik

Így dekázik egy nagymenő: stílszerűbb lenne egy Azori-szigeteki poszter előtt…

Csak egyet felejtenek el ezek a nagyvilágnak szép reményekkel nekiinduló, népmesei várakozásokkal teli fiúk-lányok: ezt a történetet nem Andersen írja, és nem mindig jó a vége. A közmédiában a 2010-es hatalomátvétel óta folyamatos, sztálini szellemű tisztogatási hullámok követik egymást. A 30-as évek Szovjetuniójában volt ez szokás: teljesen kiszámíthatatlan, irracionális hátterű átszervezésekkel, fel-, és leszámolásokkal, letartóztatásokkal érték el azt, hogy mindenki rettegett a közvetlen munkatársától, elpusztítandó ellenfélnek tekintette, a besúgás, a paranoid ellenségeskedés légköre uralkodott a hivatalokban, munkahelyeken.

Az MTVA urai – ahogy Sztálin sem tudott – nem tudnak sikeres, jól működő, hatékony rendszert építeni, helyette egy beteg, nézhetetlen, olykor fájdalmasan primitív pénznyelő automatát működtetnek, mely az állandó átszervezésekkel mindig csak ígéri, hogy jobb lesz. Aztán megrágja és kiköpi azokat, akik nem tudnak Obersovszkynál szolgalelkűbbek, Fábiánnál alpáribbak, Pappnál és Némethnél gátlástalanabbak lenni. Ide kevés lesz ám a szóban elmondott Zidane-csel. Az öniróniát meg végképp nem értékeli ez a vadparaszt horda.

Hajrá, öcsipók, szurkolunk neked. Meg se állj addig, míg Orbán Viktort is meg nem dekáztatod a parlamentben. Hasitasit egyébként ő is hord, ha jól láttuk.

H. I.