„Akkor háború lesz… és már tudjuk, kire kell lőni”: zátonyra futottak a visszalépési egyeztetések két ellenzéki szervezet között

Választási híreink következnek

Miután úgy tapasztaljuk, hogy a Szita-féle cselédmédia szisztematikusan bojkottálja mindazt, ami a kaposváriakat manapság érdekelheti – pl. az október 23-i színházi avató díszelőadás ügyét – ide értve a közelgő önkormányzati választás eseményeit is, mint már annyiszor, kénytelenek vagyunk ezt is a nyakunkba venni: egyszerűen van egy rakás kisebb-nagyobb esemény, amelyről szerintünk tudnia kell a város polgárainak. És attól tartunk, hogy a pártösszefogás kommunikációs zászlósladikjára, a kpsvr-re legalább akkora hiba lenne építeni – látni fogjuk, hogy miért. Kezdjük bemelegítésnek egy egyszerű ténnyel:

Jurmann Béla, a kaposvári jelöltlista egy szem független szereplője visszalépett,

nem sokkal az után, hogy a választási bizottság szentesítette az indulását a 4-es választókörzetben. Az MSZP-tag Jurmann, aki korábban az önkormányzat pénzügyi bizottságának külső szakértője volt, kérdésünkre elmondta, hogy szívesen indult volna pártja, ill az összefogás jelöltjeként a lakótelepi körzetben, ahol 2014-ben jó eredményt ért el – Pintér Attila (28%) után a baloldali, DK-Együtt-MSZP koalíció második legjobbját, 27 százalékot.

Fel-, ill. visszalépését is demonstratív gesztusnak szánta, egyrészt azért, mert az ebben a körzetben a most a KE- (stb.) színeiben favorizált Felder Frigyes az LMP jelöltjeként 6.88%-ot ért el, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy minden körzetben egy ellenzéki induljon. Ezért lépett most vissza a KE javára.

Történt persze más is: lezajlott az első és vélhetően egyben utolsó egyeztetés

a Kaposváriakért Egyesület – plusz az öt párt – és a Füredi Szőlősgazdák jelölő szervezetek között. A meglehetősen feszült hangulatú találkozóról Nadrai Norbert, a Szőlősgazdák polgármester-jelöltje számolt be a KAPOS-T-nek. A KE ajánlata felettébb nagyvonalú volt: lépjenek vissza tizenegy helyen, s cserében támogatják Kurucz Jánost, a kaposfüredi-Pipacs utcai jelöltjüket az 1-es közetben.

Miután ezt teljes képtelenségnek nyilvánították, Fejes István, a Kaposváriakért Egyesület elnöke, meglehetősen számonkérő, sőt fenyegető hangot ütött meg, ekkor hangzottak el a címben idézett kifejezések: „akkor háború lesz… és már tudjuk, kire kell lőni…”

Amint azt szintén a Szőlősgazdák vezetőjétől megtudtuk, a Mi Hazánk Mozgalommal sem vezettek eredményre a tárgyalások: „felsőbb utasításra” egyik jelöltjük sem hajlandó visszalépni.

 

A plakátokon szereplők közül a Mindenki Magyarországa Mozgalom nem jelölő szervezet, csupán támogató

 

A Helyi Választási Bizottság ülésén viszont az derült ki,

hogy a KE+pártösszefogás – már nem is tudjuk, mi volna a helyes megnevezés – némiképp megtévesztő módon használja a Mindenki Magyarországa emblémáját a plakátjain: a Márki-Zay Péter vezette mozgalom nem jelölő szervezet Kaposváron, a plakátokról pedig úgy tűnik, mintha egyenrangú volna a KE, DK, Jobbik, LMP, MSZP Momentum alkotta hatosfogattal.

Megjegyeznénk, hogy a hozzájuk közel álló kpsvr.hu nemrég még meglehetősen alpári hangnemben kommentálta Márki-Zay és szervezete dolgait – most pedig ott virít a logójuk az összes plakáton.

 

Változnak az idők: a kpsvr nemrég még meglehetősen degradáló hangnemben beszélt a Márki-Zay-féle mozgalomról – most viszont mindenhonnan az emblémájuk köszön vissza.

 

A kpsvr amúgy is hozza a formáját nap, mint nap: pl. Horváth Ákos polgármesterjelölt

meghívta az Antall-kormány egykori miniszterét, Bod Péter Ákos egyetemi tanárt egy beszélgetésre. Az erről készült tudósítás úgy fest, hogy a professzortól idéznek négy, azaz négy darab, meglehetősen közhelyes mondatot, majd Horváth következik húsz mondattal, a neves vendéget megillető riszpekt jegyében.

Utóbbiak közé olyan erősek is befértek, hogy „a Kaposvárra tervezett kínai naperőmű-beruházást kaposváriaknak kéne kivitelezni, szövetkezeti formában”.

A kpsvr egy, a Válasz.hu-n megjelent elemzésről is megtévesztően számolt be: azt írják, hogy a lap összeállításában Kaposvár azon 22 város egyike, ahol „ahol az ellenzék tényleges kihívói pozícióban van”. Nos, a Válasz-cikk nyolc kategóriára osztja a tízezer lakosúnál nagyobb városokat, s nincs is közöttük 22-es csoport, s persze az idézetnek tűnő kifejezések sem szerepelnek.

 

A Válasz.hu-n megjelent elemzés megállapításai köszönő viszonyban sincsenek az erről szóló kpsvr-cikkel

 

Kaposvárt a 6. csoportba sorolja – mi tényleg szó szerint idézünk – ama 12 hely egyike, „ahol fajsúlyos (baloldali) szereplők gyengítik az ellenzéket”. Az persze más kérdés, hogy a Válasz-cikk fentebb látható egymondatos felületességébe már nem fér bele az, hogy a PSzP nem önszántából maradt ki az összefogásból: kihagyták.

Nos, a Válaszban ténylegesen megjelent szöveg nyomokban sem emlékeztet arra, ami a kpsvr-en megjelent. Mondjuk, egyszer talán azon is érdemes lenne elgondolkodni, hogy attól, aki ilyen médiára és ilyen eszközökre épít, mi is várható hatalomra kerülése esetén.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!