„Akik ezért küzdenek, Magyarország európai uniós tagságáért küzdenek”: Hadházy Ákos Kaposváron

Kétezer aláírást gyűjtött a PSZP – Frissítve!

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, az LMP egykori társelnöke látogatott ma kora délután Kaposvárra, ahol – stílszerűen az Európa téren – javában folyt a támogató aláírások gyűjtése az európai ügyészi szervezethez való csatlakozás érdekében. A helyi viszonylatban szép számú érdeklődő tapssal fogadta a képviselőt, aki elmondta, hogy már országos mozgalomnak tekinthető kezdeményezése. Annyian gyűjtenek egyszerre az országban, hogy lehetetlen megmondani pontosan, hol is tartanak most. Biztos, hogy a kétszázezret már túllépték, s ehhez a kaposvári Polgári Szabadság Platform aktivistái is hozzájárultak kétezer szignóval. A vaskos csomagot az Európa-parki találkozó után adták át a képviselőnek.

Hadházy Ákos ironikusan jegyezte meg, hogy Polt Péter legfőbb ügyész a legjobbkor „szállt be a kampányba”: azzal, hogy bűncselekmény hiányában lezárta a Tiborcz István elleni, az ELIOS-ügyben indult, épp az európai ügyészség által kezdeményezett nyomozást, sokakat ráébresztett arra, hogy itt már kockán foroghat az ország európai uniós tagsága, hiszen nyilvánvaló bűncselekményeket próbálnak eltussolni.

Már most is több mint ezer milliárd forintnyi támogatást függesztettek fel, ami Magyarországot rendkívül nehéz helyzetbe hozhatja a közeljövőben – ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

Tehát – fogalmazott a képviselő – akik ma ezért az aláírásgyűjtésért küzdenek, azok az európai uniós tagságunkért is küzdenek.

Hadházy szelíden ironizált kicsit a Somogyi megjelent tudósítójával azon, hogy vajon mennyi jelenik meg abból, amit ezen a rögtönzött sajtótájékoztatón elmondott – vélhetően nem sok. Szerinte ugyanis – és ezzel a véleményével ismét csak nem áll egyedül – az Orbán-kormány másik fegyvere az igazságszolgáltatás befolyásolásán túl a tájékoztatási monopólium fenntartása, hogy az igazán lényeges információk, tények ne juthassanak el az emberek többségéhez.

 

Hadházy Ákos az Európa téren, az aláírásgyűjtést támogatók körében

 

Ennek szellemében természetesen a helyi médiumok többsége a távollétével tüntetett, bár tapasztalat, hogy abban sincs köszönet, ha épp megjelennek.

A PSZP az elmúlt hónapban, tehát szinte a kezdettől gyűjtötte az aláírásokat: jelen voltak az Európa téren, a piac, ill. vasárnaponként a vásár bejáratánál. Ennek lett az eredménye a közel kétezer aláírás, melyből kb. ötszázat más települések lakói, többségét nagyatádi civilek „szállították”. Információink szerint a többi ellenzéki politikai szervezet is gyűjt, de egyelőre korántsem ilyen intenzitással, s azt sem tudjuk, milyen eredménnyel.

Tegyük hozzá: a PSZP, Pintér Lóránd elnök és Kerepesi Tibor elnökségi tag tájékoztatása szerint az összes Kaposváron jelen lévő ellenzéki pártot meghívták a találkozóra, miután az aláírásgyűjtést – legalábbis országos szinten – mindegyikük támogatja. Mi az MSZP városi alelnökével, Kukuly Sándorral és Bereczki Dáviddal (Momentum) találkoztunk a megjelentek között.

Ha a kezdeti eredményekből remélhető, tekintélyes számú aláírás összejön, azt sem a kormány, sem az EU nem hagyhatja figyelmen kívül. Mi ezt Kaposváron talán kicsit jobban tudjuk, mint mások: szép idők is voltak, mikor 2016-ban Szita Károly deréktól bokáig mustáros gatyában parádézott. Nos, azt a lendületet kéne átmenteni a közeljövőre valahogy.

H.I.

Frissítés, 11. 15. 10.00: az Index adta hírül nemrég, hogy meghaladták a negyedmilliót:

270 ezer aláírás gyűlt össze tegnapig a képviselő tájékoztatása szerint. Hadházy elmondta, hogy az aláírások jó része civilektől származik, de a pártok többsége is beszállt a gyűjtésbe – kivéve természetesen a Fideszt és az LMP-t.

Ami a kaposvári médiumok tisztességét illeti, indokolt volt a képviselő iróniája: a Somogyi nyomtatott változatában másnap egy ún. mínuszos, tehát egymondatos hír jelent meg az eseményről, a Sonline-on semmi, ahogyan a többi, a kaposvári polgárok „széles körű, többoldalú, hiteles és kiegyensúlyozott tájékoztatására szolgáló” médiumban sem.

Ordító szalagcímben számoltak be ezzel szemben a szánalmas pofavizitről, amit „szóvivői akadémiának” tituláltak, belekaffantottak egy méreteset az olvasók arcába arról, hogy mi folyik a Bene Ferenc nevét megcsúfoló „labdarúgó akadémián”, és persze Bunyós Pityu „akadémikus” fellépéséről szóló hír is fontosabb volt a fentieknél a cselédmédia számára. Egész Kaposvár már egy nagy akadémia: kérdés, hogy mi lesz így a sok fellegvárral.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!