Hadházy Ákos a kínai napelemparkról: „harmincezer magyar család elől vette el a napelemes áram eladásának a lehetőségét”

Így vállalkozz Magyarországon bármire…

Kaposváron járt ma Hadházy Ákos, a Magyarországon első számú belpolitikai válsággócnak számító korrupció elleni harc magányos (él)harcosa. A megválasztott országgyűlési képviselő szokás szerint terjedelmes Facebook-posztban osztotta meg gondolatait közel kétszázezer követőjével, s persze az őt rendszeresen idéző kritikus média fogyasztóival: „a kontár tolvajkormány legújabb sunyi húzása: ezután nem veszik át a napelemmel megtermelt áramot a lakosságtól … ezután a nem azonnal felhasznált áram csak akkumulátorral lesz tárolható, ami rongyos egy-két millióval megdobja az árát”. Példának az éppen egy éve átadott kaposvári (dehogy kaposvári, kínai) napelemparkot hozta, amely a külföldi beruházó zsebébe tolja az átvett áram árát – mivel ezt hosszú távú szerződés garantálja – a kis háztartási naperőművek tulajdonosai pedig rághatják a szájuk szélét.

Arról már ne is beszéljünk – bár Hadházy megteszi a posztban, s a KAPOS-T idevágó cikkét is linkeli – hogy az egykori Kaposvári Egyetem által használt egyik legértékesebb mezőgazdasági termőföld-darabot áldozta fel az állam a kommunista kínai állam résztulajdonában lévő cég kedvéért. Ezzel, amint már számtalanszor elmondtuk, ezer baj van: egyrészt akkor érdemes külföldi beruházónak hosszú távú előnyt adni, ha olyan technológiát, termelési kultúrát hoz az országba, amely más formában nem elérhető, mint pl. az autógyárak.

Napelemparkot viszont – már bocsánat – de a hülye is tud csinálni:

kell hozzá némi terület, pl. egy háztető, megrendelsz az Alibabán egy pár napelemet, és egy közepesen képzett villanyszerelő sorbaköti neked. Miért kellett ehhez egy kínai cég? És vajon miért nem épített Kaposvár saját beruházásban napelemparkot? Ehhez – már ha van garancia az áram átvételére – bármilyen bank szívesen ad hitelt, elvileg akár nulla százalékos is felvehető. Szita Károlynak viszont – mert a politikai felelős egyértelműen ő és Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője – marad a szájtépés és a hazudozás: minden létező helyen és alkalommal

elmondják, hogy „a mi kaposvári napelemparkunk…”

Egy frászt a miénk: ha az volna, most nem kéne közel kétmilliárddal

többet kifizetni a városnak a jövőre felhasználandó elektromos energiáért, itt lenne ingyen. Így viszont a kínai cég által megtermelt energia szépen beoson a rendszerbe, majd az önkormányzat világpiaci, vagy ahhoz közeli áron megveszi az MVM-től.

Azt még tegyük hozzá, hogy az üzemeltető Dunántúli Energia Holding Kft.

tulajdonosi szerkezetében a hongkongi CMC Capital és a Central Energy Limited mellett egy offshore vállalat is részes: a Bradon Holdings a Brit-Virgin Szigetekre van bejegyezve, ismeretlen háttérrel: részesedése negyven százalék. A Dunántúli Energia Holding Kft. érdekes módon 2021-re még nem adott le beszámolót a cégadatbázis szerint, de már 2020-ban négymilliárd forintos árbevételre tett szert.

Egy biztos: a kormány rendkívül nehéz helyzetbe hozta azokat,

akik a korrektségben (hahaha!) bízva esetenként milliós energiatakarékossági beruházásokat végeztek házukon, lakásukon. Most vagy vehetnek újabb milliókért egyelőre kiforratlan technológiájú akkumulátortelepeket, vagy majd

akkor sütnek-főznek, fürdenek, tévéznek, stb., mikor süt a nap.

Arra viszont van egy fogadásunk, hogy Szita Károlyt mindez egy pillanatig sem fogja zavarni: ahogy évek óta, ezután is elmantrázza baromságait arról, hogy „Kaposvár az élharcosa” a klímavédelemnek, a zöld gazdaságnak no meg a fenntartható fejlődésnek. Ehhez képest több mint öt éve képtelenek üzembe állítani egy légszennyezettség-mérő állomást.

H. I.


Ezt olvasta már?

Büszke lehet Kaposvár: 220 hektár termőföldet sikerült a kínai beruházónak hasznot hozó napelemparkká átlényegíteni