Rejtélyes dögvész pusztít a Mészáros Lőrinc „közelébe” jutott desedai horgászparadicsomban

Az önkormányzat nem töri össze magát a kárelhárításban

Péntekig több mint hatvan tonna busatetemet gyűjtöttek össze és szállítottak el a helyi sporthorgász egyesület munkatársai a somogyi megyeszékhely legkedveltebb turisztikai-rekreációs célpontjának számító Deseda-tó közel 250 hektárnyi vízfelszínéről. Az ország leghosszabb, 8 kilométeres mesterséges tava ez, amelyet 1974-től a hasonló nevű patak felduzzasztásával alakítottak ki, s mára – jelentős részben a sporthorgászatot 2011 óta haszonbérletben működtető egyesületnek köszönhetően – valódi horgászparadicsommá vált.

Írásunk május 13-án jelent meg a Magyar Narancs online-on.  Az ott megjelentekhez képest annyi a változás, hogy immár hetven tonna a „termés”, s még messze nincs vége a halvésznek. A másik fejlemény, hogy ismeretlen tettes ellen természetkárosítás miatt valaki feljelentést tett, és információink szerint a hatóságok – feltehetőleg szakértők bevonásával – meg is kezdték a nyomozást.

Halász-horgászszakmai szempontból a busának, e Kínában honos folyami halfajnak hetvenes-nyolcvanas évekbeli betelepítése óriási hiba és teljes kudarc volt: a Balatonba pl. azért telepítették 1972 és ’84 között, hogy a környező nagyüzemi mezőgazdasági művelés túlzott műtrágya-felhasználása miatt a tó vizében megnőtt fito- és zoo-plankton-állományt gyérítse, és hozzájáruljon a tó vizének tisztulásához.

Az idei, soha nem látott méretű desedai halpusztulás kapcsán az 1991-es balatoni angolnapánikhoz

hasonló reakciók láttak napvilágot – csak immár a közösségi oldalakon megsokszorozva. A kommentek szinte kivétel nélkül a víz minőségét, ill. a környező mezőgazdasági kultúrák felelősségét firtatták, figyelmen kívül hagyva, hogy az elpusztult egyedek szinte kivétel nélkül busák voltak.

A közösségi média felfokozott figyelméhez képest a helyi sajtó csupán néhány,

meglehetősen visszafogott hírben számolt be a jelenségről, a tulajdonos kaposvári önkormányzat pedig meg sem nyikkant az ügyben, átadva a terepet a meglehetősen szerény erőforrásokkal rendelkező horgászegyesületnek, úgy a mentesítés, mint a kommunikáció terén.

 

A busa és az ő húsa. A hal kicsiny ivadék korában a környező halastavakból, vízfolyásokból is bekerülhetett a Desedába, a korábbi elhibázott telepítés mellett.

 

A Mindenki Magyarországa Mozgalom keretében létrejött Kaposváriak Kossuth Köre volt végül,

amely a pénteki sajtónyilvános fórumot megszervezte, s ahol az érdeklődők remélhették, hogy a haszonbérlő horgászegyesület és a tulajdonos önkormányzat álláspontját megismerhetik. A beszélgetésre stílszerűen a halőrházban került sor.

Az egyesület elnöke, Kozári Miklós és a titkár, Kovács Gábor, a halőrök vezetője igyekezett

minden részletre kiterjedő tájékoztatást adni. Megtudhattuk, hogy immár hatvan tonnára rúg az a mennyiség, amit elszállítottak, ahogy azt is, hogy a fehérjefeldolgozó, amellyel szerződésben állnak, kérte, hogy az átvétel és feldolgozás pontos költségeit kezeljék üzleti titokként.

Ehhez képest a Magyar Nemzetben megjelent cikk szerint nyolc-kilencmillió forintra teszik a mentesítés költségét. Később viszont az hangzott, el, hogy most – hatvan tonna begyűjtése után – a kaposvári polgármesteri hivatal egymillió forinttal támogatta a munkát, és egy rakodógéppel, amely a nagytestű állatok beemelését segíti a konténerekbe.

A horgászegyesület vezetői beszámoltak arról is, hogy minden tőlük telhetőt megtettek

a pusztulás okainak felderítésére: négy független laboratórium, ill. szakértő bevonásával vizsgáltatták meg a tetemeket és a vízmintákat. Sem virológiai, sem bakteriológiai fertőzést nem állapítottak meg, s a vízminőség is jobb a sokéves átlagnál: sem növényvédőszer-, sem egyéb mérgezésre utaló nyom nem található.

Hangsúlyozták azt is: a többi, őshonos halfaj egészséges, fogyasztható, ökológiai katasztrófáról nem beszélhetünk, s a haltetemek sem minősülnek biológiai veszélyes hulladéknak.

A rejtély tehát maradt, ahogyan pl. azt sem tudjuk, hogy miért lesznek időnként szó szerint öngyilkosok

egyes cetfajok és más tengeri emlősök a világ tengerpartjain. Az egyesület elnöke, Kozári Miklós szerint a nagyra nőtt, emberi kor szerint kb. hetven éves egyedek pusztulnak – más, érvényes magyarázat egyelőre nincs, csupán néhány, laikusoktól származó vad elmélet.

 

A hal éji éneke. Felmerülök, és kibekkelem őket.

 

Szóba került a lehalászás, mint az élő példányok kíméletes és gazdaságos eltávolítása:

az egyesület egy év alatt 16 tonnát termelt ki ilyen módon, némileg, szerény erőforrásaihoz képest a tavalyi 18 tonnás pusztulás után próbálták meggyorsítani a „busátlanítást”. Több hozzászóló pl. ez ügyben kifogásolta a tulajdonos önkormányzat hozzáállását: a busákat az egyesülettel való szerződés előtt telepítették a tóba, így a költségeket a tulajdonosnak kellene vállalnia.

Annál is inkább, mert a Deseda nemcsak horgász-, hanem turisztikai célpont is,

számos egyéb elvárásnak is meg kell felelnie: pl. éppen most készülnek teljesen újjáépíteni a tó melletti, egykori Siotour-kempinget a Modern Városok Program keretében. Még csak a tervezés folyik, de már egy Mészáros Lőrinc-közeli cég, a Balatontourist Camping Kft. elnyerte az üzemeltetés jogát.

Az tehát, hogy ne félméteres, harminc kilós dögöktől bűzölögjön a tó vize, elemi érdeke az egész városnak.

Ehhez képest roppant szerény támogatást nyújtottak eddig, úgy az elhullott halállomány eltávolításához, mint az élő példányok lehalászásához, melyet sokkal intenzívebben is lehetne végezni, s akkor az éves pusztulás is kezelhető mértékű lenne.

A fórumon a meghívás ellenére az önkormányzat egyetlen vezetője, ill. képviselője sem jelent meg, kivéve a városgondnokságtól Herczeg Attilát, aki csupán azt tudta megerősíteni, hogy az említett szerény segítségen kívül Kaposvártól, mely Szita Károly polgármester kedvenc szófordulatával élve „erős város”, továbbiakra ne nagyon számítsanak.

H. I.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!