Rendkívüli: információink szerint megszületett a környezetvédelmi hatóság döntése a kaposújlaki környezetkárosítás ügyében!

Vissza a feladónak?

Értesüléseink szerint a Somogy megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztálya kivizsgálta a kaposújlaki környezetszennyezés országos médiában is elhíresült esetét, és meghozta a határozatát. Eszerint egy, az ügyben eddig semmilyen szempontból nem szereplő magánszemély a felelős azért, hogy a Csiky Gergely Színház válogatatlan bontási törmelékét, több száz vagy akár ezer köbmétert, egy Kaposújlak külterületén lévő, hivatalosan erdőnek minősülő vízmosásba rakták le, számos törvényt és szabályt megsértve. A szennyezés tényét Kaposvár városvezetése is elismerte. Az esetet a KAPOS-T tárta fel, és hozta nyilvánosságra, nyomán az országos média, többek közt az RTL Klub, Index, HVG, s számos további médium. A helyi, kormány-, Fidesz- és Szita-hű orgánumok egyetlen árva szóval sem számoltak be az országos port felvert ügyről.

A bontást és a Csiky Gergely Színház átépítését – kilenc milliárd forintért – a Fidesz-, ill. Mészáros Lőrinc-közeli ZÁÉV Zrt. végzi. A kaposvári önkormányzattal kötött szerződésükben az áll, hogy felelősséget vállalnak az alvállalkozókért, és, hogy az építési-bontási hulladékot törvényesen előírt módon dolgozzák fel, hivatalos hulladéklerakóba szállítják, valamint az is, hogy az önkormányzat kiemelt és állandó figyelemmel kíséri az építés és bontás folyamatát.

Ehhez képest nem tűnt fel senkinek, hogy a kaposvári inert hulladéklerakóba egy deka nem sok, annyi sem érkezett…

A történethez hozzátartozik, hogy legutóbbi rendkívüli közgyűlésen az is elhangzott, hogy Fülöp Péter színházigazgatónak az építkezéssel kapcsolatos feladatai is vannak: Szita Károly ezt hozta fel indoklásul, amiért megkérte Balog Zoltán minisztert, hogy az alapvető szabálytól eltérően még egy évig engedélyezze Fülöp igazgatói megbízatását pályázat nélkül.

Valóban egy vízmosásba került a törmelék, de így és most  életveszélyesebb, mint eredeti állapotában.

Kíváncsiak voltunk, hogy a jeles, osztatlan népszerűségnek örvendő színidirektornak esetleg voltak-e hivatalos feladatai is, pl. a bontási törmelék felügyeletével kapcsolatban – hátha kiderül valami. Közérdekű adatigénylésünkre azonban az a válasz érkezett Csillag Gábor jegyzőtől, hogy nem létezik olyan szerződés, vagy megbízási okirat, amelynek alapján Fülöp Péternek hivatalosan bármi szerepe lenne az építkezés folyamatában,

tehát hivatalosan is beigazolódott, hogy Szita Károly ismét hazudott.

A kormányhivatal határozatával tehát a hulladéklerakás szabálytalan volta igazolást nyert: a hatóság kötelezte az elkövetőt, hogy haladéktalanul távolítsa el a lerakott törmeléket a területről. Eljutottak hozzánk olyan információk, hogy ez a munka már meg is kezdődött.

Kérdés, hogy mi lesz az elmúlt hetek hatalmas esőzései nyomán a törmelékből kimosódott káros anyaggal,

amely közvetlenül veszélyezteti Kaposújlak kútját és vízbázisát. Elképzelhető, hogy a jelentős mennyiségű törmelék eltávolítása után még talajcserére is szükség lehet.

A terület tulajdonosa információink szerint meglehetősen szórakoztató „védekezéssel” élt:

szerinte „életveszély elhárítása” miatt kellett törmeléket hordani a vízmosásba – eszerint tudott róla – és ezért került sor „apróbb betondarabok” odahordására. Ha összeszámolnánk, hány meredek vízmosás van a somogyi erdőkben, valószínűleg az összes színházat lebonthatnánk az országban. Erdőben azonban – az erdőtörvény külön rendelkezése szerint – abszolúte tilos az ilyesfajta töltögetés.

Egyszóval az eddig hozzánk eljutott tények azokat igazolják, aki arra tippeltek – köztük mi is – hogy a terület tulajdonosa majd előad valami észvesztően blőd mesét arról, hogy miről tudott, és miről nem, a valódi tettesek pedig – hatósági segítséggel – rákenik a legkisebb, védekezni nem tudó szereplőre a balhét.

És azzal viszont ezek után hivatalból nem foglalkozik majd senki, hogy hol és mikor, ill. kivel kapcsolatban merülhet fel a bűnös hanyagság, a korrupció vagy éppen a tudatos környezetkárosítás gyanúja. Hogy ki is a valódi tettesek. Business as usual.

H. I.

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!