54 milliárd: értelmetlen olimpiai előkészületek helyett fordítsák a háziorvosi rendszer talpraállítására!

Együtt-PSZP sajtótájékoztató

„Orbán Viktor kormánya 2017-ben csaknem 54 milliárd forintot költene a budapesti olimpiára való felkészülésre, miközben hazánkban az egészségügy hat év Fidesz-kormányzás után riasztó állapotban van. A kórházak siralmas helyzete mellett a háziorvosi rendszer is súlyos válsággal küzd” – fogalmaz az Együtt – Korszakváltók Pártja közleménye, melyet Pintér Lóránd, a párt kaposvári választókerületi elnöke és Kerepesi Tibor alelnök ismertetett csütörtökön a sajtóval. A 2017-es költségvetésben közel 54 milliárd forintot irányoz elő a kormány egy teljesen felesleges, ablakon kidobott pénznek tekinthető luxuscélra, miután a 2024-es olimpiai játékok elnyerésének esélye minimális. Ezt az összeget javasolja a párt az egészségügy bizonyos, a leginkább szükséget szenvedő területeire, például az alapellátásra fordítani.

Országosan mintegy 250 praxis betöltetlen, négy év múlva pedig ez a szám 400 lesz, 2020-ra egymillió magyar embernek nem lesz háziorvosa. Somogy megyében 15 praxisban nincs háziorvos – fogalmazott Pintér Lóránd. Az Együtt ezért azt javasolja, hogy a Fidesz-kormány a 2017-ben a budapesti olimpiára szánt 54 milliárdot csoportosítsa át a költségvetésben, és fordítsa az egészségügyi alapellátás működőképességének megmentésére: az összegből 30 százalékkal emeljék meg a háziorvosi, fogorvosi praxisok és az otthoni szakápolás finanszírozását, a mentődolgozóknál legalább 50%-os béremelést valósítsanak meg.

CXH6Y6 Doctor holding stethoscope

A háziorvosi ellátás sürgős beavatkozásra szorul…

A párt javaslata szerint szervezéssel is lehetne segíteni a jobb egészségügyi alapellátást: ma a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetekben lakó betegek jelenleg csak úgy juthatnak háziorvosi ellátáshoz, hogy a helyettesítő orvos hetente 1-2 alkalommal rendel az üresen álló rendelőben. A betegeknek egyéb napokon át kell menniük az orvos másik rendelőjébe, ami többletköltséggel, utazással jár, csökken az ellátási biztonság. A tartósan betöltetlen praxisokban egy-egy szakképzett ápolót kellene alkalmazni, aki azokban az időszakokban is elérhető lenne a betegek számára, amikor a helyettesítő orvos éppen a másik rendelőjében dolgozik. A körzeti ápoló ilyenkor végezhetné a szűréseket, a krónikus betegek gondozását.

Ennek érdekében több ápolót és szakdolgozót kell a rendszerbe bevinni ehhez újra kell indítani a középfokú ápolóképzést és az egészségügyi adminisztrátorképzést, munkaerő-piaci eszközökkel támogatni kell a praxisok ilyen irányú létszámfejlesztését. Ezzel együtt természetesen sokkal több erőforrást kell elkülöníteni a háziorvos-képzésre is: a jelenlegi 100 fős évi keretet legalább a kétszeresére szükséges emelni.

Kaposváron ugyan minden háziorvosi praxis betöltött, de a szervezésen és az ellátáson volna mit javítani: az egy épületben működő háziorvosokat támogatni kellene az ún. praxisközösségek vagy csoportpraxisok létrehozásában, amelyek közösen foglalkoztathatnának a jelenleginél több adminisztratív és ápoló szakdolgozót, aki az ellátási feladatok mellett megelőző, felvilágosító és egészségmegtartó tevékenységet végezhetnének, s ezzel javíthatnák a háziorvosi munka hatékonyságát – hangzott el az Együtt sajtótájékoztatóján.

H. I.

Nyilvánítson véleményt a KAPOS-T Facebook-oldalán!