Hazudnak rendületlenül: a Kapos Extra szerint tíz nap alatt több mint háromszázezer Somogy megyei matricát vettek

Mindig úgy gondoljuk, hogy útdíj-ügyben már nem lehet a Szita-féle csicskássajtót újabb hazugságon kapni, és mindig tévedünk: az hagyján, hogy a „bedobálós” Kapos Extra címlapján nagy, vörös (értik!? vörös!) betűkkel üvölt a kaposváriak arcába, ha akarják, ha nem, hogy Szita, Gelencsér és Jakó éjt nappallá téve „lobbiznak” az elkerülő út érdekében, de néhány centivel odébb nem kevesebbet állítanak, mint, hogy „az újonnan bevezetett, Somogy megyére érvényes matricából pedig már most – 10 nap alatt – 310 ezer darabot vásároltak az emberek”. Semmi sem drága, és semmit sem szégyellnek, a legordasabb hazugságtól sem riadnak vissza, ha kenyéradó gazdájuk „szekerét” kell tolni. Az igazság ezzel szemben: a somogyi megyematricából az Origo tudósítása szerint mindössze hatezer darabot értékesítettek… Vicces is lenne, hiszen a megyében nyilvántartott gépkocsik száma nem éri el a százezret.

kapos_excrementum

Ez olvasható az e heti Kapos Extra címlapján, a Szita-Gelencsér-Jakó lobbit dicsőítő vörösbetűs főcím alatt

És még mindig azt hiszik egynémely mosdatlan szájúak, hogy Kaposváron bármit lehet beszélni, mert nincs, aki ellentmondjon. Tévednek: habár nehezen tudnánk találni méltatlanabb elfoglaltságot magunknak, mint a Szita-médiát bottal piszkálni épp az előbb taglalt botrányos, nyilvánvaló hamisítások, ostoba rágalmak és az egészre rárakódó, piszkos, szürke színvonaltalanság miatt, de mély levegő, és megtesszük, újra és újra, ahányszor csak kell. Megtesszük, mert szerintünk Kaposvár valóban jobbat érdemel ennél.

Arról nem is beszélve, hogy a valódi eladási adatokból kiderül: miután a hagyományos, éves, „negyvenháromezres” matricából ugyanannyi fogyott, mint tavaly, az az állítás – pl. ezt hangoztatja Szita Károly is folyvást – hogy a megyematrica „több pénzt hagy az embereknél”, máris megdőlni látszik, hiszen ők arra hivatkoztak, hogy, majd aki eddig éves matricát vett, az átvált a megyeiekre. Ha elfogy ugyanannyi éves matrica, akkor a megyeiek már többletbevételként jelentkeznek, igaz?

megyematrica_grafikon

Ezzel szemben a valóság: jól látható, hogy Somogyban 6058 matricát vettek. Ez nem hangzik olyan jól, és nem igazolja a polgármester által mondottakat.

Hamar megbuktak ezzel, de fogadni mernék, hogy kiváló fideszes potentátjaink még hetek múlva is ezt fogják hajtogatni. Kérdés, hogy a sokkal kisebb mennyiségben fogyó havi vagy a tíznapos matricák kompenzálják-e a többletkiadást. Mert ha nem – s erre látunk nagyobb esélyt – megint bebizonyosodik, hogy a Fidesz hazudott: országos és éves szinten csak az autósok újabb lehúzásáról szólt az aktuális cirkusz.

Még egy szempont felmerülhet az eladott matricák valódi, nem a Kapos Extra hazugsága szerint való mennyiségéből: elképzelhető, hogy a kormány, miután látják, hogy elenyésző számban vettek a Kaposvár környékén autózók, azért fogja törölni a 61-es elkerülőt a díjkötelesek közül, mert a csekély anyagi haszonnal szemben jelentős politikai tőkét kovácsolhat ezúton. A fideszes városi és megyei vezetés láthatóan erre játszik, no meg arra, hogy médiatúlsúlyával és üzeneteinek folytonos, bárgyú mantrázásával eléri majd, hogy az esetlegesen eltörlésre kerülő díjat a lakosság többsége az ő érdemüknek tudja be. Borítékolható újabb hazugság.

Ahhoz sem kell ezek után forgalomszámláló zseninek lenni, hogy belássuk: a szerényen fogyó somogyi matricák egyértelműen arra utalnak, hogy az út eddigi használói a város felé vették az irányt. Már persze, ha az ember nem tyúkeszű „szitamédiás”, és meg tud különböztetni két, nagyon eltérő számot.

Persze, ahol nem a számok alsó tagozatos szintű ismerete, hanem a feltétlen lojalitás a fontos, ott ilyenek simán megtörténnek.

H. I.