Hazudni minden hullámhosszon: nyilvános a gumihulladékos „közvélemény-kutatás” eredménye

A Kaposvár Most „kutat ás” – és maga esik bele

Nem voltak kétségeink afelől, hogy Szita Károly épp most, ezekben a kritikus pillanatokban nem hazudtolja meg egykori, állampárti besúgó múltját. Lényegében eddig is konspirációs és dezinformációs technikákra építette hatalmát, így csak idő kérdése volt, hogy mikor érkezik az első, jól irányított közvélemény-kutatás. Nem vártunk hiába: a Kaposvár Moston (hol máshol) meg is jelent ma reggel a diadal: a kaposváriak 56%-a támogatja a beruházást. Akkor is megjósolható lett volna az eredmény, ha le sem folytatják: már a kutatást is a „Zselici Forrás Szolgáltató Kft.” rendelte meg, és persze a „függetlenségnek” is adtak rendesen: a végrehajtó egy cseppet sem meglepő módon az a Fidesz-közeli Real-PR 93 kft., amely 2015. márciusában a Rákóczi futballcsapat támogatásáról kérdezte Kaposvár lakóit. Ha viszont mindezt tekintetbe vesszük, az eredmény lesújtó Szitára, a Homatechre és a csatlósaikra nézve.

Korábbi, a Rákóczi-féle közvélemény-kutatásról szóló cikkünkben már említettük, hogy a Real-PR 93 kft.-t a nyugat.hu cikke Fidesz-közelinek ismeri, és idézik a Népszabadság cikkét, amelyben a cégről

„… többen úgy fogalmaztak: a társaság gyorsan dolgozott, de sokszor tapasztalták, hogy szinte az elvárható mértéken túl is igyekeznek megfelelni a megbízó várakozásainak. Egy volt üzleti partnerüknek – mint elmondta – olyan érzése volt, hogy a cég arra törekszik: lehetőleg olyan eredményt mutasson ki, amely a megbízó számára a legkedvezőbb”.

real_pr_93_kft

A nyugat.hu cikkének címe a jeles közvélemény-kutatóról…

 

Ma már ismerjük a Rákóczi-kutatás eredményét is: nagy nehezen és kelletlenül, többszöri követelés után az ellenzéki képviselőknek megengedték a városházán, hogy betekinthessenek az eredményekbe, melyek már akkor is a megrendelő elvárását tükrözték. Most óvatosabbak voltak: nyilvánvaló, hogy a Zselici Forrás, mint magáncég, soha az életben nem fogja kiadni a dokumentációt, és nem fog válaszolni pl. olyan kérdésekre, hogy

vajon miért kérték el a válaszadók nevét és címét utólag, és miért nem jelezték ezt a kérdéssor feltevése előtt? Talán a nemmel válaszolóknak utána jár majd valaki?

Mert ha az önkormányzat a megbízó, közérdekű adatigénylés keretében ki lehetett volna perelni tőlük az adatokat, így azonban titokban maradhatnak, bár a céget elvileg kötik bizonyos (pl. adatkezelési) szabályok. Tegyük hozzá: azért az sem túlságosan életszerű, hogy egy, a médiapiacon kócerájnak nevezhető kis helyi cég ilyen ügyben „magától” megrendel egy kb. kétmillió forintos kutatást. (Ennyibe került a Rákóczi-féle is.)

Sugalmazott kérdések: ezt szeretné hallani a polgármester úr…

manipulation

Ami történik…

Közérdekű adatok híján csupán azokra az információkra hagyatkozhatunk, amit azoktól az olvasóinktól gyűjtöttünk be, akik „beleszaladtak” a kérdezőkbe. A kérdéssor két oldalnyi volt, a kérdezőbiztos karikázott, tehát valójában olyan eredményt hozott ki, amilyet akart. Olvasónk beszámolt arról is, hogy a kérdések többsége ún. „sugalmazott” kérdés volt:

„az eleje arról szól, hogy milyen médiumokból szerzek információkat … aztán, hogy fontos-e a környezetvédelem általában … fontos-e a munkahely teremtés … fontos-e a város környezetvédelme … hallottam-e a gumifeldolgozóról … hallottam-e, hogy 50 embernek teremt munkahelyet … hallottam-e, hogy ez milyen jó környezetvédelmi beruházás, és egy kérdése van a legvégén, hogy támogatom-e …

szóval az elején csupa pozitív képet festenek általánosságban a városról és a fontos értékekről … majd jönnek a demagóg kérdések … és az utolsó kérdés a nevem és a címem…”

A kérdezőbiztos nem volt hajlandó elárulni, hogy kinek a megbízásából végzik a kutatást, csupán a cége tökéletesen jellegtelen nevét mondta meg, amit válaszadók többsége persze azonnal elfelejtett. Bár, valljuk be, ez mindegy is: a Kaposvár Most szereplése lényegében a teljes garancia arra, hogy semmi nem úgy történt, ahogy elvárható és tisztességes.

Ám a goebbelsi propaganda-hadjárat tanulságokkal is szolgál: ha ilyen körülmények közt csupán egy sovány, 56%-os többséget sikerült kihozni a Kaposvár Mostnak egy fideszes beállítottságú közvélemény-kutatóval, akkor a valós arány kb. 75-25 lehet százalékban az ellenzők javára.

Olyan apróságokról meg már ne is szóljunk, amelyek azért leleplezőek: szerintük a válaszadók „41 százaléka ugyanakkor nem ért egyet, igaz, az ekképpen nyilatkozók felének nem végleges ez az álláspontja”. És azt vajon miért nem kérdezték meg, hogy a támogatóknak mennyire végleges az álláspontja? Több, mint szánalmas.

Ha mindent egybevetünk, valójában a Szekeres Alán városházi „habonyárpád” cikkei után végérvényesen lejáratódott Kaposvár Most óriási szívességet tett a gumikrematóriumot ellenzőknek. Tökön lőtték magukat, mint már annyiszor, s hiteltelenségükkel tettek pecsétet arra, hogy Kaposvár lakóinak többsége nem támogatja a beruházást.

Ennyi biztos, bár ezt eddig is tudta mindenki – a legjobban talán maga Szita Károly. Nem véletlenül zavarta le néhány nap alatt az ügyletet, s csikarták ki szélvészgyorsan a kiemelt státust sem.

Valakinek nagyon sietős…

H. I.

Nyilvánítson véleményt a KAPOS-T Facebook-oldalán!