Hazudni minden hullámhosszon, sokadik felvonás: ismét fullban nyomja a kaposvári cselédmédia

Agymosás hozott anyagból, garanciával

Szomorúan kell belátnunk: egyre kisebb a sportértéke annak, ha a helyi csicskamédián köszörüljük a nyelvünket. Lassan nincs unalmasabb közhely, mint, hogy a Lengyel János (Somogyi), Schenk Tünde (Most-Extra), Répás Orsolya (Kapos Tv), vagy a Nyári Barnabás (74nullanulla) által „fémjelzett” médiumok hitelessége, állításaik valóságtartalma a nullához közelít: szimpla propagandatermékek csupán. Néha elmélázunk azon, hogy ezek ott vajon büszkék-e magukra mélyen, legbelül: hogy jeles családi ünnepeken befeszítenek-e, mikor a nagymama dicsekszik, vagy inkább leintik: „hagyd nagyi, az unokád csak egy pitiáner kis hazudozó”. Nem, ne a rendszert hibáztassuk, mert nem működne a fent névvel és név nélkül említettek gyávasága, pénzsóvársága, gerinctelensége nélkül.

Leginkább azzal próbálják becsapni magukat és környezetüket, hogy számukra a „jó hír is hír”, tehát ők csupán szakítanak azzal a médiában általánosnak számító felfogással, amely elsőként a bajokról, botrányokról számol be. Nos, akinek az az érdekes, hogy mit mondott Szita Károly a nyugdíjasoknak a minapi sportcsarnokbeli összejövetelen, nyugodtan olvassa őket.

Minden másra ott a KAPOS-T.

Abban persze végképp nem lelnénk örömünket, hogy az egyes propagandatermékek állításait pontról pontra cáfoljuk: nyújtanak ők ennél szórakoztatóbb lehetőségeket is, ahogy azt pl. a Somogyi tette. A Kaposvári Kosárlabda Klub hétvégi – vesztes! – meccséről elképesztő címadással úgy számoltak be, mintha a kaposvári csapat játszott volna „taktikusan és fegyelmezetten”. A szövegből viszont az derült ki, hogy ez éppenségel az ellenfélre volt jellemző, s ezért is vesztett a KKK.

Ez még szót sem érdemelt volna, ám a vicc sokkal inkább az,

hogy, miután kosárlabda-rajongók, pl. Kováts Imre DK-s önkormányzati képviselő a – nyilvánvalóan tudatos – próbálkozást a Facebookon szóvá tették, a cím csodálatos módon alakot váltott. Nem rónánk fel Kováts képviselő úrnak, hogy el-eltéved az internet világában: dorgáló posztjához a megváltozott címet mellékelte, aminek így persze semmi értelme nem lett.

Mi viszont azért vagyunk, hogy segítsünk: az interneten semmi sem veszik el, s a Google segítségével egy pillanat alatt elővarázsolható az eredeti cím, mely a kaposvári kosárlabda nagyszerűségét volt hivatott kihangsúlyozni: a „Delfinek” akkor is győznek, ha veszítenek. Így ni:

 

A képen (alul) a megváltoztatott cím, ám a Google leleplez: eredetileg azt akarták sugallni, hogy taktikusan, fegyelmezetten játszottak a fiaink, csak hát Soros György eltérített egy-két hárompontost.

 

Messziről szaglik: szó sincs itt arról, hogy a „jó hír is hír”, dehogy: csak jó hír van, más nem lehet. Görcsösen, izzadságszagúan, zsigerből.

Másik történetünk az oktatás hasonlóan fülledt világába vezet:

Az idén kissé emberbarátabb formátumban, egy weboldalon sikerült közzé tenni a magyar középiskolák rangsorát. Ezt amúgy érdemes böngészni, ugyanis

a legelső (!) kaposvári középiskola, a Táncsics Mihály Gimnázium 61. a listán.

Mondhatnánk, volt már 75. is, valójában ez előrelépés volna, vagy mi a fene. Mi azonban nem tudunk felhőtlenül örülni, ugyanis számos megyei jogú város középiskolája állva hagyja Kaposvárt. Hogy mást ne mondjunk, az országos bajnok, a veszprémi Lovassy László Gimnázium megelőzi a nagy budapesti gimiket, de a zalaegerszegi Zrínyi Miklós is befért az első tucatba.

És szerintünk az efféle rangsorokban kellene élen járnunk, nem abban, hogy hány száz négyzetmétert sikerült aznap lebetonozni az EU-adófizetők pénzéből.

A Legjobb Iskola weboldal emblémája. Érdemes böngészni, általános iskolával kapcsolatos információkat is közölnek.

A frappáns megoldást a problémára persze megint a helyi média kínálja: a többség úgy kussol a hírről, ahogy van,

a 74nullanulla, a fiatalabb korosztályokra specializálódott agymosó-brigád

viszont ennél kreatívabb: közli a rangsor tényét, s azt, hogy nincs kaposvári az első tízben, aztán egy merész húzással a kaposvári, egymáshoz viszonyított rangsort anélkül, hogy az országos listán elért tényleges helyekről egy szót is ejtene!

Tehát megtudjuk, hogy a Táncsics Kaposváron az első, ám azt gondosan eltitkolják, hogy az országos sorrendben messze alulról szagolja az élmezőnyt.

Így kell „kreatívan” hazudni: úgy tenni, mintha közöltek volna bármi használhatót: a hülye is tudja, hogy helyben ki áll az élen, s nagyjából a további sorrend is sejthető.

Tehát a nullanullák bölcsen elhallgatják a tényleges számokat, mi viszont – akár segítségképpen a szülőknek, vagy, hogy az olvasók lássák, hol tart a kaposvári közoktatás színvonala – természetesen közöljük: tehát a Táncsics a 61., a következő a katolikus iskola, „némileg” leszakadva: 224. Közel hozzá pironkodik a Munkácsy, 230.

Hiába, nem elég fideszesnek lenni, annak is kell látszani, s erre a legjobb eszköz egy 61-230. hely a középiskolák rangsorában.

Nyugi, fideszes alatt (majdnem) kizárólag az iskolavezetésre gondoltunk. Hosszú szünet, s lám, ott vánszorog a Lorántffy református az 567. helyen. 651. a Noszlopy közgazdasági, 656. a Gyakorló, 846. a Zichy, és 880. az Eötvös gépész.

Hiába, Kaposvár mindenből a legjobbat érdemli: középiskolából, médiából, s persze címadásból is.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!