Helyreigazítás Rákóczi-ügyben, Kapos TV módra: hazudni csak pontosan, szépen

Nemrég foglalkoztunk a Rákóczi kft. eladásának történetével, azzal, hogy több kaposvári médiumban megjelent: az egyik tulajdonos, dr. Takács Norbert ügyvéd nem egyezik bele a tőkeemelésbe, melynek útján Kaposvár városa felé rendeződhetne a labdarúgó kft. 75 milliós adóssága. A városi csicskásmédia persze megindította a hadjáratot az ügyvéd ellen, először a fideszes kézben lévő Somogy Tv-ben, majd a hasonló beállítottságú Kapos Tv-ben is őt tették felelőssé a Rákóczi mostani válságos helyzetéért, nyilvánvaló lejárató, nyomásgyakorló célzattal.

Újdonságnak hathat a kaposvári, ilyen-olyan médiaszakkörökben kiképzett újságírók fülének, ha megjegyezzük: a sajtó nem arra való, hogy a hatalom kipécézzen embereket, akik csupán élni akarnak a jogaikkal, és a tények hamis beállításával kitegye őket egy, akár beláthatatlan következményekkel járó vegzatúrának. Takács Norbert számára úgy merül fel a kérdés: akarja-e ön, hogy egy működő kft.-ben meglévő tulajdonrésze a stratégiai befolyást jelentő 25%-ról 5-6 százalékra csökkenjen? A kaposvári önkormányzat valódi célja ugyanis ez, a döntő befolyás megszerzése, és az „illetéktelenek” kiszorítása, hogy aztán „zsebből” irányíthassák, akár az egész várost – ahogy húsz éve.

Capture_kapos_tv_takacs_norbert

A helyreigazítások állatorvosi lova: értelmetlen, ostoba, rágalmazó

A Kapos Tv-s támadás után Takács Norbert – mint a mellékelt képernyőképből kiderül – helyreigazítást kért a televíziótól. Lehet, hogy ő elégedett az eredménnyel, mi azt mondjuk: bár ne tette volna. Ez a helyreigazítás mindennél többet elárul a kaposvári sajtómunkások erkölcsi és szellemi színvonaláról, s csak arra jó, hogy a publikum még távolabb kerüljön az igazságtól. Körülbelül olyan, mint, ha valaki, akinek súlyosan beteg hozzátartozója fekszik a kórházban, azt a tájékoztatást kapná: „Jó hírünk van, lement a beteg láza!” Később kiderülne, hogy a rokon lent fekszik a hűtőben a proszektúrán, és tényleg lement a hőmérséklete: plusz három fokra…

A helyreigazításból az világlik ki, hogy Takács Norbert tárgyalt egy amerikai befektetővel üzletrésze eladásáról, sőt „papíron” (!) már el is adta azt. Itt jegyeznénk meg, hogy a magyar nyelv szabályai szerint „papíron eladni valamit” azt jelenti, hogy színleg, látszólag, nem a valóságban. Egyszóval a „Kapás TV”, „Lapos TV”, „Répás TV”, ahogy sokan becézik, még lazán csalással is megvádolja dr. Takács Norbertet.

És éppen a lényeget hallgatja el, mint hasonlatunkban a beteg halálát: mint arra a rangado.hu tegnapi cikke rámutat, az egész céget, minden tulajdonos a saját részét, eladták – nem „papíron”, hanem határidős ügylettel – egy amerikai befektetőnek. Mindenki, tehát a Rákóczi labdarúgóklub is, amely több, mint 70% felett rendelkezik, Dér Tamás elnökletével. És ez nem dr. Takács Norbert magánakciója volt: a „befektetőt”, aki egyébként az 59 éves Menyhárt Kálmán, Amerikában élő magyar, egykori futballista, Horváth Lajos, a Rákóczi hajdani kapusa kommendálta. És volt már három éve egy hasonló próbálkozása, melynek során a Komló labdarúgócsapatát kívánta megvenni, de az az ügylet (is) meghiúsult.

Most ismét jelentkezett: az ajánlat kb. másfél millió dollár volt, melyért a teljes kft. Menyhárté lett volna, ám – szintén a tegnapi napon – érkezett Amerikából egy fax – ott még használnak olyat – hogy Menyhárt úr köszöni a szíves vendéglátást, de mégsem kíván élni az amúgy augusztus 5-én lejáró opcióval. Így minden kezdődhet elölről.

A Kapos TV-nek és az őket irányítóknak persze az volt a jó, hogy a csodálatos „helyreigazítással”, amelyet számunkra érthetetlen okból dr. Takács Norbert elfogadott, őt egy pénzéhes, gátlástalan, a kaposvári futball jövőjével mit sem törődő embernek állítsák be. Ellentétben pl. Dér Tamással, akit nyilván egy pillanatra sem szédített meg a klubra eső több, mint egymillió dollár illata. Mintha ő ott sem lett volna.

Az az érzésünk, hogy kicsi marasztalni kellett volna még azt a speciális budapesti brigádot, akik tegnap a tonnányi vizelettel és ürülékkel szennyezett Fő utcai lakást kitakarították…

H. I.