Hiányos a blogbirodalmi adatsor: „Urbánus” Szita Károly az MTVA által közölt összeg tízszeresét vette fel a vagyonnyilatkozata szerint

Frissítés a kaposvári fogadtatásról!

Az Átlátszó nemrégiben közérdekű adatigénylésben kérte ki a közmédia kebelében felépített blogbirodalom kormányközeli tartalom-előállítóinak javadalmazását. Szita Károly kaposvári polgármester azonban a vagyonyilatkozatai alapján jóval nagyobb összeget kapott annál, mint amennyit az MTVA közölt. (A tényfeltáró oldal cikkét szokás szerint utánközöljük, ám kivételesen fűzünk hozzá némi kiegészítést arról, hogyan is kell értelmezni Kaposváron az ellenzékiséget: aki ugyanúgy az Átlátszón publikál, és Kaposvár érdekében végez oknyomozó tevékenységet, azt ki kell zárni az állítólagos ellenzéki összefogás közösségi oldaláról.)

Múlt héten jelent meg az Átlátszó összesítése arról, hogy a közmédia felületén futó blogok szerzői mennyi javadalmazást kaptak az elmúlt 3 évben. Az MTVA által közölt adatsor azonban egy blog esetében biztosan hiányos:

Szita Károly kaposvári polgármester, és sajtótanácsadója, Szekeres Alán esetében

csupán 2017-re jelez kifizetést – 900 ezer, illetve 180 ezer forintot – holott 2015 elejétől élő, folyamatos szerződésük volt. Ennek értelmében 2015-ben és 2016-ban Szita bruttó 4,3-4,3 milliót vehetett fel, s az összegek a vagyonbevallásában is szerepelnek.

 

Szita Károly közel négy és félmillió forint közpénzt vett fel évente a semmiért a közmédiától

 

Ehhez adódik még a 2017-es kilencszázezer, mely viszont Szita legutóbbi vagyonbevallásával nem egyezik: habár a nyomtatványon ott van, hogy a bruttó összeget kell feltüntetni, ő csak 750 ezerről adott számot 2017-re.

Hiányos lehet továbbá az adatszolgáltatás, mert az Urbánus blog gazdáján és szerkesztőjén kívül csupán Balaicz Zoltán zalaegerszegi polgármesternél tüntet fel kifizetést, s ennél jóval több közreműködő volt két év alatt – ugyanakkor nehezen, de elképzelhető, hogy a többiek nem vettek fel honoráriumot.

Nem vitatjuk, hogy az adófizetők pénzéből fenntartott MTVA-blogcsalád egyre jelentősebb szerepet tölt be a folyamatos átalakulásban lévő Fidesz-médián belül, de nyilván erre is igaz, hogy a kivétel erősíti a szabályt. A kaposvári polgármester „bloggazdai” szerepével 2015 elején indult Urbánus blog ugyanis, mely a vidéki nagyvárosok polgármestereinek afféle szellemi játszóteret nyitott volna,

két év vergődés, és tízmilliónál nagyobb összegű közpénz elporlasztása után látványosan megbukott.

Szita Károly – illetve valószínűleg városházi sajtótanácsadója, Szekeres Alán, aki maga is szerepel az MTVA kifizetési listáján – így fogalmaz a blog beharangozójában:

„Az urbánus blog terveim szerint főként ezekről a színekről szól majd. Színekről, amelyek egyenként is értékesek, széles palettán azonban – másokkal kiegészülve – még teljesebbek. Felkért szerzőtársaimmal azon leszünk, hogy olyan perspektívából tekintsünk a városi lét ezernyi árnyalatára, amely sokak érdeklődésére tarthat számot. S persze abban a reményben vágok bele a blog elindításába, hogy a párbeszéd, egymás gondolatainak megismerése új megoldásokhoz vezethet Magyarország nyitott településein.”

Nos, mindebből semmi sem valósult meg: a „polgármesteri perspektíva” nagyon szerény olvasótábort hozott lázba.

A cikkek alatti Facebook-aktivitás ritkán érte el a két számjegyet, ami azt jelenti, hogy a bloggerkedő polgármestereknek sem a családtagjai, sem a helyi követői, de a közvetlen munkatársai sem nyilvánítottak jellemzően tetszést.

 

Szita Károly szerződése

 

Szita a képünkön látható szerződés szerint 2015 januárjától havi bruttó 250 ezer forintot kapott

a bloggazdai „tevékenységért”, mely sejthetően abból állt, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként felkérte polgármestertársait egy-egy poszt megírására – váltakozó sikerrel. Hogy ebből mégse legyen rögtön az elején kínos blama, a legtöbb posztot ő maga jegyzi, s a havi díjazása így lett átlagosan több mint százezerrel magasabb.

Eleinte még két-háromnaponta sikerült Cser-Palkovics Andrást Székesfehérvárról, s néhány más polgármestertársát rábírni arra, hogy – kiemelkedő, 72 ezres honoráriumért – hajlandóak legyenek egy-egy meglehetősen protokollízű, kincstári posztot kiizzadni magukból: 2015 márciusában még kilenc bejegyzés született, a következő hónapban viszont már csak négy, júniusban kettő.

Sejtelmünk sincs, hogy a kaposvári polgármester és sajtóstábja miért nem próbálta életben tartani és érdekesebb,

intenzívebb irányba terelni a blogot, ahogy arról sincs, hogy a fideszes polgármesterek népes családja miért bojkottálta ilyen látványosan. Elképzelhető, hogy Szita múltja, máig tisztázatlan – vagy inkább nagyon is tisztázott – ügynökügye miatt, netán azért, mert a kormányhűség és a kincstári optimizmus okán nem kerülhettek terítékre olyan témák, amelyből esetleg kellemetlensége származhatott volna a bloggazdának.

Ha olyan forró témákat dolgoztak volna fel, mint pl. a szemétszállítás központosítása,

vagy a rezsicsökkentés ellentmondásai, az országos médiumok nyilván nagyobb érdeklődést tanúsítanak a posztok iránt.

Ezek után persze az is kérdés, hogy az MTVA által szolgáltatott adatok más pontokon mennyire térnek el a valóságtól s egyáltalán: közadatok tudatos eltitkolásáról van-e szó, vagy csupán arról, hogy a felfoghatatlan mennyiségű közpénzt elpusztító közmédiában a pénzügyi-bizonylati fegyelem hiányának, a slendriánságnak sincs következménye.

Az MTVA által közölt, és a kaposvári polgármester vagyonnyilatkozataiban szereplő adatok ellentmondása miatt újabb adatigényléssel fordultunk az MTVA-hoz, a szponzorált blogok szerzőivel kötött szerződéseket kérve.

H. I.

Az írás az Átlátszó.hu és a KAPOS-T közös tényfeltáró projektje keretében készült, eredetiben itt található.


Frissítés a kaposvári fogadtatásról:

Ez volt az Átlátszóban megjelent cikk, ám sajnos hozzá kell fűznünk néhány tanulságot, mely leginkább a kaposvári olvasókat érdekelheti. Tehát kettő jelent meg az Átlátszón: az első a teljes közmédiás-blogbirodalmi vircsafttal foglalkozott, ezt a kaposvári, közélet iránt érdeklődő Facebook-oldalakon is viszontláttuk – például a lassan éledező „Kaposváriakért Egyesület – hivatalos” is megosztotta.

Ám az első cikkben közölt adatokból nekünk, miután a KAPOS-T-n legalább hat írásban foglalkoztunk

Szita Károly bloggerkedésével, feltűnt, hogy 2015-16-ra nincs nekik feltüntetve kifizetés, pedig folyamatos, élő szerződésük volt: a kaposvári polgármester kilencszázezer forinttal szerénykedik a sor végén. Első pillantásra látszott, hogy ez nem fedi a valóságot.

Mindez véletlen volna? Kizárt dolognak tartjuk,

miután annak idején a Somogyi Hírlap is megpróbálta meghamisítani a Szita Károly által felnyalt sokmilliós összeget.

Ezt jeleztük az Átlátszó szerkesztőinek, és haladéktalanul írtunk is egy cikket erről – azt, ami itt fentebb olvasható – melyben bizonyítjuk, hogy az első cikkben foglaltakkal szemben a kaposvári polgármester közel tíz millió forint közpénzt vett fel a semmiért 2015-16-17-ben. Ezt mi amúgy vérlázító, arcpirító pimaszságnak tartjuk, ennél pedig csak egy rosszabb, mélységesen lehangoló van:

Kaposvár népe már-már cinkosként huny szemet a nyilvánvaló tolvajlás felett. De van rá magyarázat:

Az állítólagos ellenzéki összefogás fedőszerve, a Kaposváriakért Egyesület, melyet talán pontosabb lenne „Egyes kaposváriakért” egyesületnek nevezni, Facebook-oldalán lelkesen megosztotta az első írást, melynek a szerzője Rácz Tibor, s amelyben Szita Károly csupán, mint kép szerepel. Ám a második cikkről, amely teljes egészében a kaposvári polgármesterrel, az általa felvett pénzekkel, ill. az ezért nyújtott teljesítménnyel foglalkozik, már tudomást sem vett.

Az ok egyszerű: a második cikk szerzője Huszka Imre, a KAPOS-T szerkesztője, és az itt megjelenő cikkek szerzője. És a KAPOS-T nem felel meg a gittegylet kényes ízlésének: nem közöl bárgyú képecskéket a húsvéti piacról, ahol – mit ad isten – még Fejes „hirtelendefontosemberlettem” István Elnök Urat is sikerült lencsevégre kapni.

 

Személyi kultusz a piacon: a “független” kpsvr.hu fotóján Fejes István, az ellenzéki fedőszerv elnöke. Véletlenül épp arra járt – ő és az udvari fényképész is

 

És persze Szita Károlyt sem szoktuk verbálisan kényeztetni minden lehetséges helyzetben: avatáson, sajtótájékoztatón, Ákossal, másokkal – egyszóval gründolni egy újabb, általános iskolai sajtószakkör szintű Kaposvár Mostot, ahol szocializálódtunk.

Alakul a buli, és ezek nagyon megérdemlik egymást.

Huszka Imre


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!